Lumina oamenilor este viața calugarilor: Patriarhul Teofil a slujit la Manastirea Sfantul Sava din Pustia Iudeii

Patriarhul Ierusalimului a oficiat sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Sava cel Sfințit, Privegherea de toată noaptea la mănăstirea înființată de sfânt în Pustiul Iudeii. Cu acest prilej, Patriarhul Teofil a amintit cuvintele Sfântului Ioan Scărarul: „Lumina călugărilor sunt Îngerii, iar lumina tuturor oamenilor este viața călugărilor”.

De vineri până duminică, în lavra pe malul drept al Râului Chedron s-a desfășurat un triptic de sărbători în cinstea Sfântului Ioan Damaschinul, a Sfântului Sava cel Sfințit și a Sfântului Ierarh Nicolae.

Sf. Ioan Damaschinul a fost sărbătorit vineri în capela care îl are ca ocrotitor și care adăpostește mormântul lui. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Ioachim de Helenopolis.

Sâmbătă, în ajunul sărbătorii Sfântului Sava cel Sfințit, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oficiat slujba Privegherii de toată noaptea. I-au fost alături în slujire Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, Mitropolitul Ioachim de Elenopolis și călugări de la Sfântul Mormânt.

Răspunsurile la strană au fost oferite în limba greacă de cântăreți dirijați de Ierodiaconul Simeon și în limba arabă de cântăreți dirijați de Arhimandritul Filotheos.

La slujbă au participat Consulul General al Greciei la Ierusalim, Evangelos Vlioras și numeroși credincioși din zona Betleemului și nordul Israelului.

„Sfântul nostru Părinte Sava a fost un vas sfințit și un sălaș al Duhului Sfânt încă din pântecele mamei sale, de aceea a devenit vârful drepților și întocmai cu îngerii. El a reușit acest lucru ascultând cuvântul lui David: «Întoarce ochii mei ca să nu vadă deşertăciunea; în calea Ta viază-mă»” (Psalmul 118, 37), a spus Patriarhul Ierusalimului.

„Trufia minții înseamnă ca cineva să aibă mintea logică și să nu o folosească pentru vederea lucrurilor adevărate, ci să lase mintea să îl dea pe mâna temnicerului Satana. Nevrând să fie așa, el spune: «Întoarce ochii ca să nu vadă deșertăciunea». Pentru că și acesta este un act al harului lui Dumnezeu”.

„Într-adevăr, Sfântul Sava a primit harul lui Dumnezeu, pentru că, așa cum spune Sfântul Ioan Scărarul: «Școala și educația pe care am avut-o încă din copilărie își joacă rolul în virtutea și în viața monahală și, fie ne ajută, fie ne încurcă»”, a continuat patriarhul.

„Cu alte cuvinte, Sfântul Sava a renunțat încă din copilărie la deșertăciunile acestei lumi și a căutat viața monahală a călugărilor din deșert”, a adăugat Patriarhul Teofil.

Patriarhul Ierusalimului a mai afirmat că moștenirea spirituală a sfântului este dusă mai departe de monahii lavrei din Țara Sfântă care îi poartă numele. Aceștia se roagă pentru întreaga lume, devenind lumină pentru oameni, după cuvintele Sfântului Ioan Scărarul despre monahi ca „lumina tuturor oamenilor”.

Sf. Sava cel Sfințit a venit din Cappadocia în Țara Sfântă în 456 și a ucenicit la Sf. Eftimie cel Mare și Sf. Teoctist din Palestina. Sfântul Sava a fost călăuzitor spiritual pentru mii de monahi și apărător al dreptei credințe la al Patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon (451).

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).