Patriarhul Ierusalimului a oficiat sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Sava cel Sfințit, Privegherea de toată noaptea la mănăstirea înființată de sfânt în Pustiul Iudeii. Cu acest prilej, Patriarhul Teofil a amintit cuvintele Sfântului Ioan Scărarul: „Lumina călugărilor sunt Îngerii, iar lumina tuturor oamenilor este viața călugărilor”.
De vineri până duminică, în lavra pe malul drept al Râului Chedron s-a desfășurat un triptic de sărbători în cinstea Sfântului Ioan Damaschinul, a Sfântului Sava cel Sfințit și a Sfântului Ierarh Nicolae.
Sf. Ioan Damaschinul a fost sărbătorit vineri în capela care îl are ca ocrotitor și care adăpostește mormântul lui. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Ioachim de Helenopolis.
Sâmbătă, în ajunul sărbătorii Sfântului Sava cel Sfințit, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oficiat slujba Privegherii de toată noaptea. I-au fost alături în slujire Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, Mitropolitul Ioachim de Elenopolis și călugări de la Sfântul Mormânt.
Răspunsurile la strană au fost oferite în limba greacă de cântăreți dirijați de Ierodiaconul Simeon și în limba arabă de cântăreți dirijați de Arhimandritul Filotheos.
La slujbă au participat Consulul General al Greciei la Ierusalim, Evangelos Vlioras și numeroși credincioși din zona Betleemului și nordul Israelului.
„Sfântul nostru Părinte Sava a fost un vas sfințit și un sălaș al Duhului Sfânt încă din pântecele mamei sale, de aceea a devenit vârful drepților și întocmai cu îngerii. El a reușit acest lucru ascultând cuvântul lui David: «Întoarce ochii mei ca să nu vadă deşertăciunea; în calea Ta viază-mă»” (Psalmul 118, 37), a spus Patriarhul Ierusalimului.
„Trufia minții înseamnă ca cineva să aibă mintea logică și să nu o folosească pentru vederea lucrurilor adevărate, ci să lase mintea să îl dea pe mâna temnicerului Satana. Nevrând să fie așa, el spune: «Întoarce ochii ca să nu vadă deșertăciunea». Pentru că și acesta este un act al harului lui Dumnezeu”.
„Într-adevăr, Sfântul Sava a primit harul lui Dumnezeu, pentru că, așa cum spune Sfântul Ioan Scărarul: «Școala și educația pe care am avut-o încă din copilărie își joacă rolul în virtutea și în viața monahală și, fie ne ajută, fie ne încurcă»”, a continuat patriarhul.
„Cu alte cuvinte, Sfântul Sava a renunțat încă din copilărie la deșertăciunile acestei lumi și a căutat viața monahală a călugărilor din deșert”, a adăugat Patriarhul Teofil.
Patriarhul Ierusalimului a mai afirmat că moștenirea spirituală a sfântului este dusă mai departe de monahii lavrei din Țara Sfântă care îi poartă numele. Aceștia se roagă pentru întreaga lume, devenind lumină pentru oameni, după cuvintele Sfântului Ioan Scărarul despre monahi ca „lumina tuturor oamenilor”.
Sf. Sava cel Sfințit a venit din Cappadocia în Țara Sfântă în 456 și a ucenicit la Sf. Eftimie cel Mare și Sf. Teoctist din Palestina. Sfântul Sava a fost călăuzitor spiritual pentru mii de monahi și apărător al dreptei credințe la al Patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon (451).
Cartea Nașterii lui Iisus Hristos, care menționează strămoșii Domnului, și Sărbătoarea Zămislirii Fecioarei Maria de către Sf. Ana, celebrată de curând în Postul Crăciunului, ne arată că Viața și istoria se țes în pântecele maicilor.
„Biserica cea dumnezeiască și .....
Data: Dec 22, 2021
În scrisoarea pastorală din anul acesta, Preasfințitul Părinte Mihail evidențiază faptul că Nașterea Mântuitorului reprezintă împlinirea tuturor profețiilor din Vechiul Testament. Prin El, revelația dumnezeiască este concretă, deplină și desăvârșită.
.....Data: Dec 22, 2021
„E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești”, a afirmat miercuri Patriarhul Daniel. „Trebuie să îi iubim pe toți cei care se află printre străini, fiindcă astfel păstrăm comuniunea românească. .....
Data: Dec 22, 2021
Patriarhul României i-a conferit miercuri Patriarhului Ierusalimului Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. Distincția, acordată în contextul Anului omagial 2021 în Patriarhia Română, va ajunge la Patriarhul Ierusalimului prin intermediul Arhim. Teofil Anăstăsoaie, .....
Data: Dec 22, 2021
În scrisoarea pastorală de Crăciun, Episcopul Ortodox Român al Ungariei subliniază prezența constantă și permanentă a lui Dumnezeu în viața noastră. Ierarhul pune accent pe nevoia de spiritualitate a omului contemporan.
„Privind în jur, la lumea în .....
Data: Dec 22, 2021
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.
În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între .....
Data: Dec 22, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Manuscrise si maestri tipografi - Crucea, coroana si slova, in slujba neamului si a spiritualitatii - Editie speciala
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei si Ardealul (02 11 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei - partea I (05 10 2016 )
Manuscrise si maestri tipografi - Tetraevangheliarul Sfantului Nicodim de la Tismana (27 07 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Colectia de manuscrise a Bibliotecii Nationale a Romaniei (II)
Manuscrise si maestri tipografi - Manuscrise antimiene (17 08 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).