Mitropolitul Iosif a slujit luni, 01 noiembrie, în Biserica românească „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Mulhouse, Franţa, cu ocazia hramului. La Sfânta Liturghie au participat mai mulți medici.
Nu știm foarte multe despre viața sfinților serbați, a spus ierarhul, ci doar că erau din Asia Mică și au fost medici, dar, „fiind creștini, în vremea aceea ei vindecau cu numele sau în numele lui Hristos fără să ceară bani, fără a lua absolut nimic în schimbul vindecării celor bolnavi”.
„Iată, hramul parohiei de aici de la Mulhouse – Pulversheim este o sărbătoare care ne invită, ne provoacă pe cei care am luat oarecum în responsabilitatea noastră sănătatea celorlalți”, a spus IPS Iosif referindu-se la medici și asistenți, infirmieri și toți cei care lucrează în sănătate, dar mai apoi și la preoți.
„Știm că medicina la un moment dat și-a schimbat vocația. S-a întors înspre altceva, mai ales în secolul 20, dar și 19 și mai înainte. La un moment dat, medicina a devenit ceva foarte profitabil pentru cei care o practicau. Sigur că este vorba și de o vocație, dar de multe ori alegem medicina din alte considerente”.
Provocarea de a urma Sfinților Cosma și Damian este atât pentru cei care se ocupă de sănătatea trupească dar și, bineînțeles, de cea sufletească, a spus părintele mitropolit:
„Iată medicii și preoții astăzi sunt provocați de cei doi sfinți doctori fără de arginți”.
IPS Iosif a spus că cel mai important este ca cei care vindecă să nu-și asume meritul.
„Vindecătorul nu sunt eu, medic. Vindecătorul este Dumnezeu. Doctorii fără de arginți Cosma și Damian nu încetau să amintească celor pe care îi tratau – cărora le dădeau medicamente de tot felul, mai ales din plante, și le aplicau niște tehnici pe care noi le-am uitat de mult – ei nu uitau să amintească bolnavilor că nu ei vindecă, ci cel care vindecă este Hristos și că, de fapt, ei se roagă atunci când se apucă să-i trateze”.
„Ca și acum, și atunci erau boli foarte diferite (…) Dar când o pandemie venea peste omenire în secolul 4 atunci mureau 50% dintre oameni. Nouă ni se pare că doar acum avem pandemii. Erau și pe vremea Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian – și cei de la Roma și cei din Asia, dar și pe vremea Mântuitorului”, a spus Mitropolitul Iosif amintind de vindecarea celor zece leproși.
„Un sat murea, jumătate dintr-un oraș murea. Cât de prețioasă era rugăciunea atunci? Viața omului depindea mai degrabă de ceea ce nu mai depinde de noi acum, nu mai vrem să depindem acum. Medicii spun că ei vindecă, chirurgii, la fel, infirmierii spun că ei îngrijesc și că lor se datorează vindecarea”.
„Eu nu spun că nu, dar spun că Cel care vindecă prin mâna și prin știința medicului este Dumnezeu. Știința pe care o avem azi este darul lui Dumnezeu în om”, a mai spus Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit un nou diacon pe seama parohiei Mulhouse.

Vezi video cu slujirea de luni de la Parohia Mulhouse.
Sanctitatea Sa Bartolomeu I aniversează marţi 30 de ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic.
Cel de-al 270-lea Patriarh al Constantinopolului a fost întronizat în data de 2 noiembrie 1991, la Catedrala Sf. .....
Data: Nov 2, 2021
Luni, 1 noiembrie 2021 a avut loc ședința de lucru a preoților din Catalonia și Insulele Baleare, prezidată de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Biserica românească din orașul italian Piacenza a fost sfințită luni, 01 noiembrie, de PS Atanasie de Bogdania, .....
Data: Nov 2, 2021
În Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Onești va fi construită Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, dedicată Eroilor Neamului și .....
Data: Nov 2, 2021
O serie de opt conferințe pot fi urmărite online în cadrul „Săptămânilor pentru misiune”, eveniment organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
În anii trecuți, acesta era un eveniment care presupunea o serie de conferințe online, și apoi, se mergea pe teren. .....
Data: Nov 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).