Memorialului Revoluției din Timișoara a vernisat o expoziție dedicata eroilor martiri din 1989

Expoziția „Timișoara 15-22 Decembrie 1989” a fost vernisată vineri la Memorialul Revoluției din Timișoara, în prezența oficialităților locale și a Părintelui Ionel Popescu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Au mai participat oameni de cultură, istorici, clerici, cadre didactice universitare, public interesat de istoria revoluției din decembrie 1989.

„Este un moment emoționant la Memorialul Revoluției din Timișoara prin organizarea acestei expoziții”, a spus Părintele Ionel Popescu.

Memorialul Revoluției din Timișoara deține și un paraclis unde sunt menționate numele eroilor martiri care au căzut atunci răpuși de gloanțele trase de către opozanții Revoluției.

Despre acesta, vicarul eparhial a afirmat: „Sunt aici tineri care au murit în vârstă de 19, 21, 23 de ani, oameni în general până la vârsta de 76 de ani, toți au avut în minte și suflet dorința de eliberare de sub regimul comunist ateu, care a îngrădit libertățile și care ne-a interzis libertatea de exprimare a credinței noastre strămoșești”.

„Dorim să aducem o nouă abordare asupra evenimentelor din decembrie 1989, încercând să aducem în prezent emoția și trăirile revoluționarilor de atunci”, a precizat Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.

„Sperăm ca prin toate metodele de prezentare folosite, de la imagini, materiale audio și video, precum și diverse efecte speciale, toți vizitatorii care vor trece pragul să rămână cu amintiri frumoase și cu o emoție intensă despre Revoluția din Decembrie 1989”, a adăugat el.

Expoziția cuprinde mai multe secțiuni: „Cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu”, „Revoluția Română din Decembrie 1989 în imagini”, „Revoluția Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor”, „Solidari cu România”, „Cronologia Războiului Rece”, „Eliberați de frică. Timișoara, Decembrie 1989”.

Toată documentația provine din baza de date a institutului Memorialul Revoluției din Timișoara, unde funcționează Centrul Național de Documentare și Cercetare despre Revoluția Română.

Expoziția este organizată cu sprijinul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer din Germania, al doamnei arhitect Silvia Tripșa, care a realizat conceptul, și cu ajutorul voluntarilor.

Memorialul Revoluției din Timișoara se află pe Strada Oituz nr. 2B.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).