Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist în Tocileni (jud. Botoşani), localitatea natală a celui a condus Biserica Ortodoxă Română în perioada 1986 – 2007. Parastasul a fost prilejuit de împlinirea a 14 ani de la trecerea sa în veşnicie.
Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a rememorat perioada dificilă prin care Patriarhul Teoctist a trecut în calitate de conducător al Bisericii.
„Nu i-a fost ușoară crucea de patriarh în vremea comunismului. Nu i-a fost ușoară crucea de patriarh în perioada de după Revoluție, cu schimbări și provocări mari. Dar, acolo unde Dumnezeu pune o cruce grea, pune și inspirație, pune și putere, atunci când cel ce slujește Lui o face cu onestitate și cu dragoste”.
Preasfinţia Sa a explicat că avem datoria să-l omagiem pe Patriarhul Teoctist „pentru că a slujit Biserica Sa și a păstrat-o în unitate, în ciuda vitregiilor acestei lumi”.
„Patriarhul a vegheat la unitatea Bisericii în vremuri de criză, dar mai ales la unitatea neamului și a credinței. Preafericitul Părinte nu a fost doar un om blând, un om care a odihnit pe oameni, ci și un om puternic, un om înțelept, un om care a adunat în inima și în cugetul său înțelepciunea acestui popor”.
Patriarhul Teoctist
S-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, jud. Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora.
A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoşani, aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale, în anul 1928.
A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica. A fost tuns în monahism la 6 august 1935 la Mănăstirea Bistriţa din județul Neamţ, primind numele de Teoctist.
Ca patriarh, PF Teoctist a obţinut importante recunoaşteri din partea majorităţii Bisericilor ortodoxe locale, a promovat învăţământul religios după 1989, înfiinţând noi seminarii teologice, școli de pregătire a asistenţilor sociali, de restauratori de monumente istorice şi a organizat obţinerea de burse în străinătate.
Totodată, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinţi români, a reformat şi a promovat activitatea editorială bisericească și a reorganizat Biserica Ortodoxă Română de peste hotare.
Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice luni, 30 iulie 2007.
Sursa foto: Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 337
Id: 74323
Data: Jul 31, 2021
Imagine:
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a iniţiat un program catehetic dedicat Postului Adormirii Maicii Domnului. Programul are ca tematică „Însemnătatea teologică a celor 12 Praznice Împărătești”.
Eparhia a pus la dispoziţia clericilor un document realizat de .....
Data: Aug 1, 2021
„Vă îndemnăm cu părintească dragoste ca împreună să plecăm genunchii la ceas de seară, la slujba Paraclisului Maicii Domnului” subliniază Preasfinţia Sa în mesajul transmis la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.
.....Data: Aug 1, 2021
Elveţia, care este casă pentru aproximativ 25.000 de români, îşi sărbătoreşte în 1 august Ziua Naţională. Sărbătoarea aminteşte de fondarea Confederației Elvețiene, în 1291.
Elveţia este un stat federal împărțit în 26 de .....
Data: Aug 1, 2021
Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie cel orb de la Colciu sunt propuşi pentru canonizare, a declarat, vineri, la Botoşani, Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei,
Data: Aug 1, 2021
Teologul şi jurnalistul ortodox Jean Tchékan a trecut la cele veşnice în data de 21 iulie, la vârsta de 88 de ani. În anul 1975, a fondat împreună cu Părintele Michel Evdokimov revista Le Service Orthodoxe de Presse (SOP), care avea să devină foarte curând o „referință în .....
Data: Aug 1, 2021
Patriarhul Daniel a reamintit în predica din Duminica vindecării slăbănogului din Capernaum faptul că primele instituţii medicale, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, au fost înfiinţate de Biserică. Preafericirea Sa a evidenţiat că îngrijirile paliative specifice .....
Data: Aug 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
IPS Teodosie - Predica la inaltarea Domnului
IPS Teodosie - Predica la Duminica Sf Grigorie Palama
IPS Teodosie - Predica la Duminica a 3-a dupa Rusalii - Despre grijile vietii
IPS Teodosie - Predica la Duminica Orbului din nastere
IPS Teodosie - Predica la Duminica Mironositelor
IPS Teodosie - Predica la Duminica a 8-a dupa Rusalii - Inmultirea Painilor
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).