Patriarhul Teoctist pomenit in localitatea natala: A vegheat la unitatea Bisericii in vremuri de criza

Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist în Tocileni (jud. Botoşani), localitatea natală a celui a condus Biserica Ortodoxă Română în perioada 1986 – 2007. Parastasul a fost prilejuit de împlinirea a 14 ani de la trecerea sa în veşnicie.

Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a rememorat perioada dificilă prin care Patriarhul Teoctist a trecut în calitate de conducător al Bisericii.

 „Nu i-a fost ușoară crucea de patriarh în vremea comunismului. Nu i-a fost ușoară crucea de patriarh în perioada de după Revoluție, cu schimbări și provocări mari. Dar, acolo unde Dumnezeu pune o cruce grea, pune și inspirație, pune și putere, atunci când cel ce slujește Lui o face cu onestitate și cu dragoste”.

Preasfinţia Sa a explicat că avem datoria să-l omagiem pe Patriarhul Teoctist „pentru că a slujit Biserica Sa și a păstrat-o în unitate, în ciuda vitregiilor acestei lumi”.

„Patriarhul a vegheat la unitatea Bisericii în vremuri de criză, dar mai ales la unitatea neamului și a credinței. Preafericitul Părinte nu a fost doar un om blând, un om care a odihnit pe oameni, ci și un om puternic, un om înțelept, un om care a adunat în inima și în cugetul său înțelepciunea acestui popor”.

Patriarhul Teoctist

S-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, jud. Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora.

A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoşani, aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale, în anul 1928.

A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica. A fost tuns în monahism la 6 august 1935 la Mănăstirea Bistriţa din județul Neamţ, primind numele de Teoctist.

Ca patriarh, PF Teoctist a obţinut importante recunoaşteri din partea majorităţii Bisericilor ortodoxe locale, a promovat învăţământul religios după 1989, înfiinţând noi seminarii teologice, școli de pregătire a asistenţilor sociali, de restauratori de monumente istorice şi a organizat obţinerea de burse în străinătate.

Totodată, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinţi români, a reformat şi a promovat activitatea editorială bisericească și a reorganizat Biserica Ortodoxă Română de peste hotare.

Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice luni, 30 iulie 2007.

Sursa foto: Doxologia

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 233

Id: 74323

Data: Jul 31, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).