Ministerul Apărării Naționale, Prefectul Municipiului București, Primăria Capitalei și Comandamentul Garnizoanei București au organizat joi dimineață, în Piața Tricolorului din Capitală, ceremonia de Ziua Imnului Național.
Au participat Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, Viceprim-ministrul Dan Barna, oficialități ale administrației locale, public.Patriarhia Română a fost reprezentată de Părintele Consilier Ciprian Ioniță.
Evenimentul a debutat cu Rugăciunea pentru poporul român oficiată de Preotul Militar Cristian Niculescu de la Biserica militară „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a Regimentului 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul“ din București.
Ceremonia a continuat cu o explicare a simbolisticii versurilor Imnului Național, relatată de Col. Marius Șerbănescu, cu un colaj de cântece patriotice și ostășești susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, și cu intonarea imnurilor istorice de stat ale României.
Solistul Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, baritonul Ștefan Alexandru Constantin, acompaniat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Inspectorul General al Muzicilor Militare, Colonelul Aurel Gheorghiță, a interpretat apoi Imnul Național al României – „Deșteaptă-te române!”
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.
Cu ocazia Zilei Imnului Național, Președinția României a făcut public un mesaj în care Președintele Klaus Iohannis transmite că „poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă «Acum ori niciodată» în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identității naționale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, cele două conflagrații mondiale și revolta anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987”.
„Dragi români, să rămânem uniți în jurul simbolurilor naționale și să transmitem generațiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, așa cum sunt surprinse în Deșteaptă-te române!”, a încheiat președintele.
Ziua de 29 iulie a fost proclamată în 1998 Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!” Cântecul a fost ales după Revoluția din Decembrie 1989 drept Imnul Naţional al României, după ce a fost într-un con de umbră în timpul regimului comunist.
Vezi și:
Foto credit: Ministerul Apărării Naționale (arhivă)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 338
Id: 74303
Data: Jul 29, 2021
Imagine:
„Această sărbătoare (a Sfântului Pantelimon – n.r.) ne cuprinde și pe noi, în această chemare, chemare de păstor al celor din Oltenia, ca Arhiepiscop al Craiovei și ca Mitropolit al Olteniei”, a evidenţiat IPS Irineu în cuvântul aniversar rostit
Data: Jul 29, 2021
Artistul Nicolae Voiculeţ, ambasador al culturii şi turismului românesc, a susţinut miercuri, de Ziua Imnului României, un mini recital de nai la Paraclisul Catedralei Naţionale. Pe pagina sa de Facebook, artistul a anunţat că va cânta cu onoare Imnul României la Catedrala Mântuirii .....
Data: Jul 29, 2021
Așezământul destinat copiilor abandonați sau provenind din familii dezavantajate social și a mamelor aflate în dificultate, care s-a construit la Techirghiol, va fi inaugurat vineri, 6 august 2021.
Slujba de sfinţire a aşezământului social cu hramul „Sfântul Cuvios .....
Data: Jul 29, 2021
Abonamentele săptămânale, lunare și anuale pentru călătoriile cu metroul vor putea fi încărcate pe carduri contactless, începând cu data de 29 iulie, a anunțat Metrorex.
„Pentru aceste abonamente se emit carduri .....
Data: Jul 29, 2021
Patriarhia Română oferă treizeci de mii de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţii din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie.
.....Data: Jul 29, 2021
Pentru a parcurge Postul Adormirii Maicii Domnului cu folos duhovnicesc, vă oferim mai multe resurse digitale:
CALENDARUL PERIOADEI DE POST
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul Adormirii Maicii .....
Data: Jul 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).