Ministerul Sănătății a transmis 10 recomandări pentru a evita infecția cu noul coronavirus (COVID-19). Aflați în ce situații să utilizați masca de protecție, când ar trebui să sunați la 112 și dacă virusul se transmite prin obiectele fabricate în China sau animalele de companie.
- Spălați-vă mâinile de multe ori
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimină virusul.
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
- Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se in tot corpul.
- Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
- Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
- Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).
Utilizarea măștii de protecție ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie însoțită de celelalte măsuri de igienă, printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar să folosim măști de protecție suprapuse.
- Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent, nu există nicio dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Sunați la 112, pentru a primi îndrumare, dacă:
-
- v-ați întors dintr-o călătorie în China sau din zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile
- ați intrat în contact cu persoane care s-au întors de mai puțin de 14 zile din aceste zone, iar acum aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală.
Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați-vă bine pe mâini.
- Animalele de companie nu transmit coronavirusul
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
Foto credit: Freepik
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 302
Id: 69330
Data: Mar 2, 2020
Imagine:
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a reamintit că Biserica nu este formată doar din cler. De aceea, toți credincioșii sunt responsabili pentru unitatea Bisericii.
Mitropolitul Nicolae a oficiat sâmbătă Sfânta .....
Data: Mar 2, 2020
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei cheamă eparhiile prin intermediul unei enciclice să se implice în lupta împotriva coronavirusului.
În cadrul unei
Data: Mar 2, 2020
Fotografii cu momente din viața spirituală ortodoxă, realitate socială și monumente istorice surprinse prin lentilele fotografilor profesioniști sau amatori în perioada 24 februarie – 1 martie 2020.
Data: Mar 2, 2020
Treizeci de femei au participat sâmbătă la prima acţiune din acest an a Campaniei de „Prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin”, desfăşurată în localitatea ilfoveană Corbeanca de voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului.
Ele au beneficiat gratuit de testul .....
Data: Mar 2, 2020
La finalul slujbei de duminică seara, 01 martie 2020, slujbă numită și „Vecernia Iertării”, Episcopul Ignatie al Hușilor a atras atenția că trăim într-o lume a tehnologiei și postul trebuie să se extindă și în această zonă pentru a ne oferi liniștea sufletească necesară în această .....
Data: Mar 2, 2020
Biserica sprijină autoritățile în efortul de prevenire a răspândirii infecțiilor cu noul virus COVID-19.
După Sfânta Liturghie de duminică, Mitropolitul Ioan al Banatului l-a invitat pe medicul specialist Virgil Musta de la Spitalul de Boli infecțioase din .....
Data: Mar 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).