Minunile Sf. Parascheva in vreme de razboi au realizat o indestructibila legatura intre sfanta și popor, spune PS Timotei

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită la Catedrala Patriarhală din București prin Sfânta Liturghie oficiat la altarul de vară de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. În omilia sa, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat modul minunat în care sfânta a protejat orașele Iași și București, în timpul războiului, și a alungat seceta din 1947 din Moldova.

În cel de al Doilea Război Mondial, deasupra Bucureștilor și a Mănăstirii Samurcășești-Ciorogârla au fost numeroase bombardamente, a povestit ierarhul.

Exact în acea perioadă, moaștele sfintei au fost aduse „în refugiu” din Moldova și puse la închinare în mănăstirea menționată, apoi la Catedrala Patriarhală. Timp de câteva săptămâni, în ciuda primejdiei, șirul de pelerini a fost neîntrerupt la racla ei. Iar sfânta a protejat oamenii și cetatea.

„Sfânta Parascheva a ocrotit pe de o parte cetatea, care a fost distrusă, dar nu în întregime, dar și mănăstirea în care a fost adăpostită”, a spus părintele episcop vicar.

„La fel a ocrotit și Catedrala Mitropolitană din Iași”, a adăugat el. „În timpul războiului, dacă ar fi explodat o bombă care a fost trimisă deasupra catedralei, ea ar fi fost din nou distrusă. Dar aceasta a căzut într-un arbust ornamental din parcul catedralei. Nu a explodat și astfel catedrala a fost salvată.”

O indestructibilă legătură cu poporul credincios

„În anul 1947, după încercările războiului, Moldova și în general țara noastră au fost cuprinse de o cumplită secetă. Șase luni nu a plouat deloc”, a continuat ierarhul. „Animalele au trebuit să fie sacrificate și oamenii nu aveau nicio nădejde că lucrurile se vor schimba.”

Atunci, la cererea preoților și a monahilor, moaștele sfintei au fost duse într-o lungă procesiune prin aproape toate orașele mai mari, satele și județele Moldovei.

„Procesiunea a fost întâmpinată cu multă evlavie și cred că atunci s-a realizat o indestructibilă legătură între Sfânta Parascheva și poporul cel credincios al Moldovei, pentru că, pe oriunde trecea sfânta, îndată ploua, după șase luni de secetă cumplită”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Patriarhală din București a fost așezată spre închinare racla cu veșmântul Sfintei Parascheva adusă de la Paraclisul Istoric „Sf. M/ Mc. Gheroghe” al Reședinței Patriarhale. Paraclisul a primit și rangul de mănăstire de maici cu ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 249

Id: 71600

Data: Oct 15, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).