La slujba de Înviere oficiată în condițiile impuse de actuala criză medicală, Mitropolitul Teofan a semnalat că virusul, molima, epidemia sunt manifestări ale iadului în noi și printre noi dar că există o parte plină a paharului și avem lucruri de învățat din asta.
„Virusul în sine este iad, precum moartea pe care acesta o poartă”, a spus ierarhul, dar „mai ales consecințele a ceea ce este în jurul acestei epidemii: teamă, neliniște, confuzie, nedumerire, frică pentru ziua de mâine – toate alcătuiesc fațete ale iadului”.
„Faptul că oamenii obișnuiți, enoriașii prezenți în număr foarte mare la această sărbătoare sunt în această noapte absenți, faptul că puțini dintre creștini s-au spovedit și s-au împărtășit în ultima perioadă – și acestea sunt manifestări ale iadului care parcă domină multe unghere ale ființei noastre”.

Doamne, ce să facem?
Mitropolitul Moldovei a oferit ca soluție la această stare de fapt atitudinea „Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui” pe care Dumnzeu i-a recomandat-o Sfântului Siluan Athonitul aflat în situație apăsătoare.

„Cuprinși de aceeași apăsare sufletească ne întrebăm și strigăm și noi precum Sfântul Siluan Athonitul ‹Doamne, și noi, ce să facem?›. Răspunsul este același: să stăm în iad, dar să nu deznădăjduim”, a precizat IPS Teofan, explicând ce înseamnă asta.
„În vremea noastră a sta în iad înseamnă a privi cu realism situația în care ne aflăm. Înseamnă a accepta această situație căci nu avem unde fugi, și, mai presus de toate, a găsi puterea lăuntrică necesară pentru a lupta împotriva acestei situații prin medicamente, prin distanțare, și, mai presus de toate, prin rugăciune”.
„A nu deznădăjdui înseamnă a crede că după furtună vine cer senin”, a încurajat Părintele Mitropolit Teofan, amintind și un citat din Shakespeare:
„Sunt așa nori negri pe cer, încât doar o furtună îi mai poate alunga pe aceștia” – William Shakespeare.
O lecție
„Este o pedagogie în toate”, a explicat ierarhul. Și aici este o lecție pe care suntem chemați să o reținem, să o învățăm și să o aplicăm în viața noastră și în viața comunității”.
„De ce s-au întâmplat și se întâmplă toate acestea? Pentru că sunt prea multe dezechilibre de toate felurile în lume. Și poate o furtună precum aceasta aduce, nădăjduim în mila lui Dumnezeu și în efortul oamenilor, ceva echilibru în viața noastră și în viața lumii”.
„Dar, mai presus de toate, a nu deznădăjdui înseamnă a fi deschis spre taina Învierii, a crede că Hristos a înviat din morți”.

„Înainte de Înviere ce era? Cruce, răstignire, moarte, mormânt, deznădejde, teamă, frică, trădare, abandon sau negare. Primul lucru pe care l-a făcut Domnul Hristos după învierea din morți a fost să coboare la iad”.
„Nădăjduim și noi că noaptea Învierii din acest an, ca de fapt de fiecare dată când slujim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, va fi pogorârea lui Dumnezeu printre noi, în mijlocul iadului în care ne găsim”, a încurajat Mitropolitul Teofan.
Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 349
Id: 69921
Data: Apr 19, 2020
Imagine:
În timpul crizei de sănătate Covid-19, a crescut numărul cererilor de sprijin venite de la femeile în criză de sarcină,
Data: Apr 19, 2020
În Duminica Învierii, Biserica „Sfânta Treime” din Brașov-Tocile a organizat o procesiune cu icoana Maicii Domnului .....
Data: Apr 20, 2020
La „Învierea a doua” – Vecernia oficiată în prima zi de Paști la amiază, Învierea Domnului este prezentată ca act universal prin citirea Evangheliei în mai multe limbi.
La Buzău, vestea Învierii a fost prezentată și în limbaj mimico-gestual de Preotul Ionuț .....
Data: Apr 20, 2020
În partea a doua a zilei de duminică, 19 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi a efectuat o vizită la Spitalul Clinic din Bălţi.
Însoţit de Pr. Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi şi Pr. Florentin Doboşeriu, consilier .....
Data: Apr 20, 2020
Întrucât sărbătoarea Sfântului Pahomie a căzut anul acesta în Săptămâna Pătimirilor, Schitul Nemțean Pocrov și-a serbat ctitorul și ocrotitorul spiritual în a doua zi de Paști, luni, 20 aprilie 2020.
Hramul s-a ținut în condițiile impuse de pandemie, fără .....
Data: Apr 20, 2020
În plină epidemie Covid 19, creștinii ortodocși au sărbătorit Învierea Domnului, cu credință și speranță. Vă prezentăm selecția noastră de fotografii din lumea ortodoxă realizate în perioada 13 -19 aprilie 2020. Hristos a înviat!
Data: Apr 20, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).