Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu și Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galați vor reprezenta ţara noastră în competiția internațională pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European 2021, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului.
Cele două sit-uri au primit vot favorabil din partea juriului de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European întrunit în zilele de 18 şi 22 februarie 2021.
Juriul european, format din 13 experţi independenţi, va delibera asupra tuturor siturilor preselectate la nivel naţional şi urmează să se pronunţe asupra selecţiei finale până la sfârşitul anului 2021, potrivit calendarului oficial.
Palatul Comisiunii Europene a Dunării, Galaţi
Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.
Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889. În prezent, imobilul are statut de monument istoric.
Muzeul ASTRA, Sibiu
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA este unul dintre cele mai dinamice muzee publice din România din perspectiva conservării şi promovării patrimoniului cultural material şi imaterial cu valoare etnografică.
De la deschiderea sa în anul 1967, s-a axat pe strângerea unei colecţii impresionante şi extinse de exemplare ale civilizaţiei populare româneşti, dar şi aparţinând celorlalte grupuri etnice regăsite pe teritoriul României, dezvoltând programe şi acţiuni culturale pentru o mai bună înţelegere a vieţii rurale din întreaga ţară.
Marca Patrimoniului European este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.
Primul şi, deocamdată, singurul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş.
A primit oficial Marca Patrimoniului European în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 72964
Data: Mar 10, 2021
Imagine:
În curtea fostului penitenciar din Piteşti va fi construit un lăcaş de cult în amintirea deţinuţilor care au suferit represalii din partea regimului comunist. Piatra de temelie a fost aşezată luni de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.
Responsabil .....
Data: Mar 10, 2021
Trailerul filmului „Omul lui Dumnezeu” (Man of God) a fost lansat oficial marţi, 9 martie. Filmul regizat de Yelena Popovic este dedicat vieţii şi activităţii Sfântului Nectarie de la Eghina.
Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți cununia lui Richard cu Amaris-Irina, credincioși care fac parte din comunitatea Misiunii „Sfânta Maria” din Norfolk, statul american Virginia.
Nașii tinerilor sunt preotul .....
Data: Mar 11, 2021
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, își cinstește joi ocrotitorul spiritual, pe Sf. Ier. Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
Viața sfântului poate fi lecturată
Data: Mar 11, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a împlinit joi 31 de ani de la hirotonia în Arhiereu.
IPS Serafim s-a născut în data de 4 septembrie 1948 în localitatea Boholţ, Făgăraş, într-o familie .....
Data: Mar 11, 2021
Patru parohii românești din Italia construiesc o casă pentru o familie cu trei copii din Vaslui. Enoriașii au cumpărat deja .....
Data: Mar 11, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
40. Catehism ortodox - Pr Nicolae Gigina - 22.06.2012 - Fericirile I
05. Catehism ortodox - Pr Nicolae Gigina - 27.05.2011 - Cruce, iubire, compasiune
01. Catehism ortodox - Pr Nicolae Gigina - 29.04.2011 - Despre Catehism
47. Catehism ortodox - Pr Nicolae Gigina - 28.09.2012 - Decalogul partea 2 (porunca 4 si 5)
11. Catehism ortodox - Pr Nicolae Gigina - 08.07.2011 - Duhul Sfant - darurile, atributele sale si primirea Sa de catre om
09. Catehism ortodox - Pr Nicolae Gigina - 24.06.2011 - Dumnezeu Fiul - Descoperitorul Treimii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).