O expoziție itineranta dedicata Centenarului Incoronarii a fost inaugurata la Alba Iulia

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a inaugurat sâmbătă, la Reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia, o expoziție de artă plastică dedicată Centenarului Încoronării. Lucrările artistului Petrică Buhnici vor ajunge ulterior în mai multe orașe.

Vernisajul a fost precedat de slujba de Te Deum oficiată de Arhiepiscopul Alba Iuliei în Catedrala Încoronării. După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre rolul ASTRA în cultura națională și despre legătura dintre primii Suverani ai României Mari și ASTRA.

Expoziția a fost vernisată în Aula „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Reședinței Arhiepiscopale. Evenimentul a fost moderat de părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei.

Au participat Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, alți reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură, clerici.

O expoziție itinerantă dedicată Centenarului Încoronării a fost inaugurată sâmbătă, 17 septembrie 2022, la Reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

„Regele Ferdinand recunoștea rolul Astrei în opera de luminare a neamului nostru și prețuia mult tradițiile folclorice, doinele și portul popular. Interesat de creșterea sentimentului patriotic, el îndemna Academia Română să fie păstrătoarea credincioasă a limbii noastre și a culturii naționale. Asemenea astriștilor și Regelui Întregitor, noi suntem datori să contribuim la progresul societății românești”, a spus Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.

În cadrul manifestării, istoricul dr. Mihai-Octavian Groza, membru al Institutului de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” din Cluj-Napoca și Președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” din Sebeș, a susținut o prelegere în care a explicat semnificațiile ceremonialului Încoronării Regilor României.

O expoziție itinerantă dedicată Centenarului Încoronării a fost inaugurată sâmbătă, 17 septembrie 2022, la Reședința Arhiepiscopală din Alba Iulia. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

În continuare, tinerii Lorena și Radu Adam din Alba Iulia, și, Valeriu Mocanu, din Chișinău, au susținut un moment artistic, interpretând cântece populare și patriotice.

Artistul plastic Petrică Buhnici este originar din Codlea, județul Brașov. Expoziția include busturi ale Regelui Ferdinand I, Reginei Maria, Prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, istoricului Nicolae Iorga, Generalului Henri Mathias Berthelot, Mitropolitului Miron Cristea, Mitropolitului Nicolae Bălan, precum și ale celor doi Președinți ai camerelor Parlamentului României de la acea vreme, Mihail Pherekyde și Mihail Orleanu.

Expoziția este deschisă la Alba Iulia până joi, 22 septembrie, apoi va ajunge, pe rând, la Făgăraș, Feldioara, Codlea, Săcele, Ploiești și, în final, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Manifestarea a fost organizată de mai multe despărțăminte ASTRA: „Nicolae Căliman” din Codlea, „Eugen Hulea” din Alba Iulia, „Ion Codru Drăgușanu” din Făgăraș, „Frații Popeea” din Săcele și „Vasile Moga” din Sebeș.

Expoziția se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării: în 15 octombrie 2022 se împlinește un secol de când Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria au devenit primii suverani ai României Reîntregite.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).