Părintele Ilarion Felea, mărturisitor propus pentru canonizare, a fost pomenit la Arad

Părintele Ilarion V. Felea, unul dintre mărturisitorii propuşi pentru canonizare in anul 2025 de către Sfantul Sinod, a fost pomenit luni la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, la 62 de ani de la trecerea la Domnul.

Părintele Ilarion V. Felea (1903-1961) a fost profesor de teologie și rector al Academiei Teologice din Arad, preot slujitor la vechea catedrală episcopală din Arad și mărturisitor in temnițele comuniste.

Slujba de parastas a fost oficiată de Arhiepiscopul Timotei al Aradului.

In cuvantul rostit la eveniment, IPS Timotei a amintit de procesul de canonizare a Părintelui Ilarion. Ierarhul a mai subliniat că după anul 1990 Arhiepiscopia Aradului a inceput recuperarea și publicarea operei marelui teolog arădean.

Pr. Prof. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, a evocat chipul luminos al Părintelui Felea.

„Statura impresionantă a acestui preot, teolog și mărturisitor al lui Hristos, convinge in măsura in care contribuțiile și atitudinile sale sunt privite in contextul istoric-bisericesc și cultural-politic tumultuos in care s-a manifestat. Parcursul teologic și bisericesc al părintelui Ilarion Felea se desfășoară sub semnul vocației sacerdotale a slujirii altarului din care iradiază forța teologiei, culturii și misiunii sale”.

„Opera teologică impresionantă prin implicațiile ei, raportate la contribuțiile altor teologi din aceeași perioadă, ne revelează profilul remarcabil al celui care a creat-o, in relație stransă cu aspirațiile concrete ale credincioșilor și oamenilor de cultură insetați de spiritualitatea Ortodoxiei”.

Părintele Ilarion Felea�(1903-1961) a fost un moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”. Motivul oficial: nu propovăduia așa-zisa „luptă pentru pace”. Detalii despre viaţa lui,�aici.

Preotul martir Ilarion Felea este unul dintre mărturisitorii propuși spre canonizare in anul 2025, cand Biserica Ortodoxă Romană implinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Propunerea vine din partea Sinodului Mitropoliei Banatului, care�a analizat�deja textele liturgice și proiectele de icoane, propuse de Arhiepiscopia Aradului, in colaborarea cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 138

Id: 79152

Data: Sep 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).