Gheorghe Lazăr a fost pomenit de Mitropolitul Ardealului la 200 de ani de la trecerea in veșnicie

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat sambătă un parastas pentru Gheorghe Lazăr la statuia acestuia din Piața Mare a Sibiului.

Alexandru Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, a evidențiat personalitatea celui care a pus bazele invățămantului in limba romană.

„Gheorghe Lazăr, care s-a remarcat in perioada sa ca un luptător pentru tipărirea cărților și predarea in limba romană, lucru care, din păcate, nu i-a adus respect și prețuire din partea conaționalilor săi și in cazul lui, istoria ne semnalează faptul că oamenii cu fapte mari au insă și necazuri mari”.

„El e cel care a ajuns la București unde pune temelia primei școli superioare romanești introducand, alături de materii ca ingineria, geometria matematica și primul curs de istorie națională. Bolnav, dorește să se intoarcă acasă, la Avrig, unde se și stinge, fiind inmormantat in cimitirul bisericii vechi din localitate”, a amintit domnul Alexandru Chituță.

La eveniment au participat ministrul culturii, Raluca Turcan, prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, vicepreședintele Consiliului Județean, Vlad Vasiu, primarul Municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, primarul Orașului Avrig, Adrian Dumitru David, oficialități locale, ofiţeri, militari şi reprezentanţii asociaţilor de cinstire a eroilor, care au depus coroane și jerbe de flori la statuia amplasată in Piața Mare din Sibiu.

Gheorghe Lazăr s-a născut in Avrig, la 5 iunie 1779 (după alte surse, 9 ianuarie 1782). Gheorghe Eustratie, al şaselea copil al Mariei şi al lui Gheorghe Lăzăroaie, a invăţat la Şcoala Normală din Avrig. Data sa de naştere a fost aleasă drept Ziua Invățătorului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului


Citește și: 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul invățămantului in limba romană


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 114

Id: 79154

Data: Sep 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).