În omilia rostită de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la hramul Mănăstirii Secu – jud Neamţ, Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit despre schizofrenia spirituală care se instaurează în noi prin păcat.
Episcopul Huşilor a evidenţiat că atunci „când suntem descoperiți în urâțenia sufletului nostru, devenim agresivi față de cel care face acest lucru, dacă nu este în noi nicio fărâmă de pocăință, care să ne trezească la schimbarea vieții noastre”.
În acest sens, Preasfinţia Sa a făcut referire la momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat ca urmare a unor mustrări publice făcute regelui Irod Antipa pentru că luase de soţie pe Irodiada, femeia fratelui său.
„Irodiada nu a putut, în niciun fel, să primească mustrarea și îndemnul la îndreptarea vieții. De aceea a cerut, cu orice preț, să fie decapitat Sfântul Ioan, într-o manieră foarte macabră, punându-i-se capul pe o tipsie și adus ca un trofeu”.
De asemenea, ierarhul l-a evidenţiat pe Sfântul Ioan Botezătorul ca un model de smerenie şi a atras atenţia că noi „avem tentativa de a ne scoate în evidență calitățile, de a ne pune în centrul atenției. Nu ne smerim și nu ne punem în vreun con de umbră, când suntem în lumina reflectoarelor”.
„Sfântul Ioan Botezătorul s-a retras la momentul potrivit. Când Hristos S-a arătat lumii, pe malurile Iordanului, el a mărturisit: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii» (cea mai frumoasă și dreaptă mărturisire despre Hristos). Sfântul Ioan a avut conștiința încheierii misiunii sale. Nu a rămas, în continuare, pe „scena” propovăduirii. S-a retras pentru că trebuia, la modul real, să Îl lase pe Hristos să crească”.
„Câți dintre noi avem capacitatea de a ne retrage la momentul oportun, în care să spunem: „gata, s-a încheiat misiunea ce mi s-a încredințat? ”; să ne retragem fără să fim nemulțumiți de decizia care s-a luat în privința noastră? Foarte puțini, pentru că suntem îmbătați de putere! Când puterea ne hipnotizează, credem că suntem veșnici, indispensabili și de neînlocuit. Atunci ne comportăm imatur”.
Liturghia de hramul Mănăstirii Secu a fost prezidată de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa a slujit Episcopul Ignatie al Huşilor.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Calinic Nichitoaia, din obştea așezământului monahal.
Părintele stareț Vichentie Amariei a rostit un scurt cuvânt de mulțumire și le-a oferit celor doi ierarhi o icoană reprezentând pe Maica Domnului.
Foto credit: Flavius Popa/Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 292
Id: 74611
Data: Aug 30, 2021
Imagine:
Icoana Maicii Domnului „Oranta” va fi icoana Anului 2022, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” în Patriarhia Română. Mențiunea a fost făcută de Patriarhul .....
Data: Aug 30, 2021
Vă prezentăm selecția de imagini din lumea ortodoxă dintr-o săptămână în care s-au remarcat activitățile cu tinerii și sărbătorile închinate Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul.
După 421 de ani de când a fost adusă în România, mâna Sfântului Nicolae a părăsit țara noastră pentru a doua oară, în perioada 27-29 august 2021, pentru a fi binecuvântare românilor ortodocși din Germania.
Moaștele, aflate în patrimoniul Bisericii „Sf. Gheorghe”-Nou .....
Data: Aug 30, 2021
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vernisează, cu prilejul Zilei Limbii Române, o expoziție de fotografie dedicată istroromânilor din Peninsula Istria, Croația. Vor fi expuse lucrări semnate de Gheorghe Vasile .....
Data: Aug 30, 2021
Vezi în imagini cum arată Biserica „Sfântul Mercurie” din cartierul Titan al Capitalei. Pictura este realizată integral în tehnica mozaicului. Sfântul lăcaș va fi sfinţit duminică, 5 septembrie.
Inițiativa construirii bisericii a aparținut Părintelui Paroh Paul .....
Data: Aug 30, 2021
Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, Olanda, a sărbătorit Ziua Limbii Române duminică, printr-un eveniment organizat după Sfânta Liturghie. Copiii și enoriașii au recitat poezii în română, iar părintele Ioan Dură și preoteasa Christina Dură au vorbit despre .....
Data: Aug 31, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).