Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie cel orb de la Colciu sunt propuşi pentru canonizare, a declarat, vineri, la Botoşani, Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, informează Agerpres.
Conform sursei citate, declaraţia a fost oferită în contextul vizitei la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani, aflată în proces de reabilitare.
„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei pornind din această zonă, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei”, a precizat mitropolitul.
„Şi se va marca, dacă Dumnezeu rânduieşte acest moment, prin canonizarea mai multor personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti, printre care cei trei pe care i-am amintit şi care s-au născut în această zonă”, a afirmat mitropolitul Teofan.
Înaltpreasfinţia Sa şi-a manifestat speranţa că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale vor fi finalizate, pentru a se alătura astfel caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, şi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.
Despre propunerea părintelui Cleopa Ilie pentru canonizare a vorbit, la începutul anului, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, care a anunţat şi alte două nume: Pr. Dumitru Stăniloae şi Arhim. Gherasim Iscu. Însă, este pentru prima oară când sunt anunţate numele celorlalţi doi mari duhovnici români din zona Botoşaniului.
Pr. Paisie Olaru
S-a născut în 20 iunie 1897, la Stroieşti, com. Lunca, jud. Botoşani.
A intrat în obştea Schitului Cozancea-Botoşani în anul 1921, iar un an mai târziu a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele de Paisie.
A fost hirotonit diacon în 14 octombrie 1943 şi preot la în data de aprilie 1947. A fost egumen al schitului timp de un an, între 1947-1948.
În 1948 s-a retras la Mănăstirea Neamţ, între anii 1949-1953 a vieţuit la Mănăstirea Slatina-Suceava, iar din 1954, la Mănăstirea Sihăstria. Între anii 1972-1984 a vieţuit la Schitul Sihla. A trecut la cele veşnice în data de 18 octombrie 1990 la Mănăstirea Sihăstria.
Părintele Dionisie Ignat
Părintele Dionisie Ignat s-a născut la 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din judeţul Botoşani.
În anii ’20 a plecat împreună cu fratele său în Sfântul Munte, fiind tuns în monahism în 1927.
Prețuit de călugări și pelerini din toată lumea, Părintele Dionisie s-a remarcat în cei 78 de ani de viețuire monahală în Sfântul Munte Athos, ca un mare sihastru, duhovnic al multor părinți athoniți, stareți, ieromonahi, pustnici, monahi și pelerini.
Era recunoscut ca un iscusit lucrător al rugăciunii lui Iisus. La el se spovedea și Părintele Iosif Vatopedinul, ucenicul Sfântului Iosif Isihastul. Părintele Dionisie avea strânse legături duhovnicești și cu Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Ieroschimonahul Ioan Guțu și cu Arhimandritul Petroniu Tănase, starețul Schitului românesc Prodromu.
Între cei care au primit sfaturi de la Părintele Dionisie Ignat se numără și moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, care a participat la înmormântarea duhovnicului.
Părintele Dionisie a trecut la cele veşnice în 28 aprilie/11 mai 2004, la vârsta de 95 de ani, fiind considerat drept unul din cei mai mari duhovnici ai Sfântului Munte Athos.
Sursa foto: Doxologia.ro (Starețul Dionisie Ignat de la Colciu şi Părintele Cleopa Ilie în faţa chiliei Sfântul Gheorghe de la Colciu, 1977)
Sursă foto: Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 397
Id: 74327
Data: Aug 1, 2021
Imagine:
Teologul şi jurnalistul ortodox Jean Tchékan a trecut la cele veşnice în data de 21 iulie, la vârsta de 88 de ani. În anul 1975, a fondat împreună cu Părintele Michel Evdokimov revista Le Service Orthodoxe de Presse (SOP), care avea să devină foarte curând o „referință în .....
Data: Aug 1, 2021
Patriarhul Daniel a reamintit în predica din Duminica vindecării slăbănogului din Capernaum faptul că primele instituţii medicale, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, au fost înfiinţate de Biserică. Preafericirea Sa a evidenţiat că îngrijirile paliative specifice .....
Data: Aug 1, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit în predica rostită duminică la Patriarhie despre valoarea prieteniei. El i-a evidenţiat pe cei patru prieteni din evanghelie care au depăşit orice obstacol şi l-au adus pe paralitic în faţa lui Hristos pentru a primi vindecare. .....
Data: Aug 1, 2021
Episcopia Maramureșului și Sătmarului a lansat duminică a doua ediție a Concursului „Icoana Maicii Domnului în casa omului”. Totodată, la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, Părintele Episcop Iustin
Data: Aug 2, 2021
Episcopul Ioan Casian a fost alături de copii sâmbătă, la încheierea taberei de vară organizată de Episcopia Canadei la Mono, în Provincia Ontario.
Copii din .....
Data: Aug 2, 2021
În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, Arhiepiscopia Timișoarei
Data: Aug 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).