Dezbatere online despre comunitațile romanești din Serbia

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, Arhiepiscopia Timișoarei organizează online, în data de 4 august, o masă rotundă dedicată Parohiilor Ortodoxe Române din Serbia.

Preoți, teologi, studenți ai Universităţii de Vest Timişoara şi invitaţii lor vor discuta despre parcursul istoric al comunităților românilor ortodocși din Serbia, viața lor religioasă și culturală, educația religioasă și relația dintre Biserică și stat în Serbia și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în diferite proiecte pentru românii din țara vecină.

Masa rotundă se va desfășura online cu începere de la ora 20:00. Moderatorul întâlnirii va fi Pr. Dr. Alin Cristian Scridon, lector la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara.

Link-ul dezbaterii poate fi accesat aici, iar informații suplimentare se pot obține la adresa de email [email protected] sau la telefon 0744.935.241.

Tema dezbaterii a fost propusă în cadrul seriei de workshopuri organizate anul acesta de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei în colaborare cu alte instituții. În cadrul lor au formulat întrebări și teme cercetători, profesori, studenți și elevi.


Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române a explicat că românii din afara granițelor se împart în trei categorii:

  • românii din teritoriile care au făcut cândva parte din România: Basarabia (Republica Moldova de azi), Bugeac și Cer­năuți (în Ucraina de azi);
  • românii care nu au făcut niciodată parte din statul român: cei din Transcarpatia (Maramureșul istoric), cei de pe Valea Timocului (în Serbia și Bulgaria) și aromânii răspândiți în Balcani;
  • diaspora propriu-zisă, formată din românii care au plecat peste granițe.

Sursa foto: Mitropolia Banatului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 242

Id: 74333

Data: Aug 2, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).