Parintele Constantin Preda (1960-2019), model al iubirii creștine și al slujirii aproapelui

Mesajul de condoleanțe al Patriarhului României, la slujba de înmormântare a Părintelui Constantin Preda, preot paroh la Parohia Măneciu Pământeni I, Protopopiatul Vălenii de Munte, oficiată luni, 2 decembrie 2019, în biserica Parohiei Măneciu Pământeni I,  județul Prahova:


Părintele Constantin Preda (1960-2019), model al iubirii creștine și al slujirii aproapelui

Am primit cu multă durere vestea trecerii din această viață a părintelui Constantin Preda, în ziua de sâmbătă, 30 noiembrie 2019. După o activitate pastoral-misionară rodnică în ogorul Domnului, s-a mutat la viața cea veșnică, având vârsta de doar 59 de ani.

Părintele Constantin Preda s-a născut la data de 2 mai 1960, în comuna Măneciu Ungureni, județul Prahova, din părinții Ion și Elena. A efectuat studiile teologice seminariale la Seminarul Teologic Ortodox din București (1977-1982) și cele universitare la Institutul Teologic Ortodox de grad universitar din București (1982-1986).

Tema lucrării de licență: Preoția lui Hristos, izvor și putere a preoției sacramentale a fost determinantă pentru formarea și activitatea sa preoțească ulterioară. A urmat cursurile doctorale la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din București (2006-2009), încheiate cu o teză de doctorat despre Biserică, Preoție și Euharistie în Epistolele Sfântului Ignatie Teoforul.

La 27 iulie 1987, s-a căsătorit cu doamna Alina Magdalena Preda, având o căsnicie frumoasă și binecuvântată de Dumnezeu.

A fost hirotonit în Sfânta Taină a Preoției, la 13 decembrie 1987, de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. A păstorit ca preot paroh în parohiile Valea Stâlpului (1987-1991) și Măneciu Pământeni I (1991-2019) și în filiile acestora: Olteni și Costeni, activând timp de doisprezece ani și ca profesor de religie.

Slujirea sa liturgică exemplară, predica sa cultivată și înflăcărată, dorința de a fi mereu aproape de copiii și tinerii din parohie care aveau nevoie de încurajarea și sfaturile sale duhovnicești, respectul acordat oamenilor vârstnici prin organizarea unui așezământ cultural filantropic sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie, au devenit repere creștine pentru preoții și credincioșii din Protoieria Vălenii de Munte. În ultimii ani, a apărat cu multă determinare valorile credinței creștine ortodoxe în fața unor grupări schismatice locale.

Pentru întreaga sa activitate pastoral-misionară, administrativ-edilitară și social-filantropică a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, rangul de Iconom stavrofor (1998) și din partea noastră, Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei (2011).

La acest ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea învierii de obște, adresăm familiei îndoliate, fiilor săi duhovniceşti pe care i-a îndrumat întru dreapta credinţă şi tuturor celor care l-au cunoscut, cuvânt de întărire și părintești binecuvântări, spre mângâiere sufletească!

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să primească în Împărăția Sa cea veșnică sufletul slujitorului Său Constantin preotul şi să-l aşeze împreună cu sfinţii Săi slujitori în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 139

Id: 68423

Data: Dec 2, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar