Paris, hirotonie episcopală: PS Nectarie de Bretania consacrat in „umbra și lumina” Crucii

Sambătă la Catedrala din Paris a fost hirotonit un nou Episcop vicar pentru Arhiepiscopia Ortodoxă Romană a Europei Occidentale, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania. La consacrare, Mitropolitul Iosif l-a indemnat pe noul ierarh să-și urmeze misiunea inspirat de jertfa Mantuitorului pe Cruce.

„Suntem in zilele Crucii și tocmai aceasta va fi �umbra și lumina� care te vor călăuzi in toată slujirea ta de episcop”, i-a spus IPS Iosif noului episcop vicar al eparhiei pe care o conduce.

„Această cruce a episcopatului, vrand-nevrand, trebuie s-o poarte cu mine”, a subliniat Mitropolitul Iosif care a vorbit despre ascultare și a explicat că aceasta nu se face ca exercițiu de control, ci pentru comuniunea desăvarșită care trebuie să existe in Biserică.

„Trebuie să-ți pui și mai mult viața pentru Hristos și pentru Biserica lui și să te gandești din ce in ce mai puțin la tine”, l-a sfătuit Inaltpreasfințitul Părinte Iosif pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.

„Devenind episcop, iți depășești condiția ta de monah. Devii in toate și intru totul, incet-incet, pe măsura voii tale pe care o supui lui Hristos și Bisericii sale, ca și El, un răstignit”.

Evenimentele au debutat de vineri seară cand Arhimandritul Nectarie Petre a primit ipopsifierea – anunțarea și chemarea solemnă la treapta arhieriei.

Punctul culminant – hirotonia episcopală – a avut loc sambătă, in cadrul Sfintei Liturghii, la care au slujit și s-au rugat pentru noul arhiereu zece ierarhi romani.

La finalul slujbei, a fost citit Actul patriarhal de confirmare, transmis de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment.

Mitropolitul Iosif i-a inmanat episcopului vicar insemnele arhierești și i-a adresat cuvintele amintite.

Noul episcop vicar și-a exprimat apoi mulțumirile față de cei care l-au format și cei care l-au confirmat in această demnitate. Emoționat, PS Nectarie a asigurat de o deplină responsabilitate in slujire.

„Sunt conștient că această chemare de a sluji Mantuitorului Hristos ca arhiereu este o cale a Crucii luminată și binecuvantată pe care pășesc din acest moment cu toată responsabilitatea”.

„Nădăjduiesc ca intotdeauna in slujirea in care pornesc acum, greutățile, poverile și ispitele care vor veni să le pot birui cu ajutorul Arhipăstorului Ceresc și să ajung iar și iar la lumina Invierii, ca să fiu și eu credincioșilor noștri vestitor al nădejdii, al credinței și al bucuriei in Hristos”, a spus PS Nectarie de Bretania.


Arhiepiscopia Europei Occidentale are jurisdicție in 7 țări: Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda şi Islanda.

Noul episcop vicar, in varstă de 43 de ani, a fost ales in această slujire in data de 4 iulie 2023. Anterior, din ianuarie 2020, a indepliniat funcția de vicar eparhial al aceleiași arhiepiscopii.

Arhiepiscopia Ortodoxă Romană a Europei Occidentale mai are un Episcop vicar, din 2005, in persoana Preasfințitului Părinte Marc Nemțeanul.

Foto credit: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale.


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 214

Id: 79144

Data: Sep 17, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).