Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul s-a aflat zilele trecute în Maramureș pentru mai multe evenimente ale comunității ucraninene. Unul dintre acestea a fost hirotonirea noului paroh din Rona de Sus.
Marți, 21 septembrie, Biserica ucraineană din Rona de Sus și-a serbat hramul – Nașterea Maicii Domnului, după calendarul iulian nerevizuit.
Cu această ocazie, PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia a avut loc hirotonia noului paroh, Preotul Gheorghe (Yuri) Cinar.
„Hirotonirea lui în biserica în care urmează să slujească reprezintă o mare cinste atât pentru dânsul cât și pentru comunitatea credincioșilor din comună. În numele preoților Vicariatului, îi dorim părintelui Gheorghe (Yuri) Cinar o păstorire rodnică în una din cele mai mari și mai active comunități ucrainene de pe teritoriul României”, a scris pe Facebook Preotul Nicolae Lauruc, noul Vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România.
Au slujit alături de ierarh și de Părintele vicar Nicolae Lauruc: Pr. Protoiereu Petru Rahovan, Arhimandritul Clement Haralam, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale, și Pr. Sorin Argintariu, Secretarul Cancelariei Sfântului Sinod.
La eveniment au fost prezenți Nicolae Miroslav Petrețchi, Președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) și deputat în Parlamentul României, și Miroslav Petrețchi, Președintele UUR Maramureș.
Luni seară, Episcopul vicar patriarhal a oficiat slujba vecerniei în Sighetu Marmației. Ierarhul a vorbit despre vizita sa în comunitatea ucraineană într-un interviu oferit TV Sighet:
Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (județul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).
În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în jurisdicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost reînfiinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.
Foto credit: Prof. Veronica Maria Rahovan & Ioan Dorin Poinar
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 369
Id: 74863
Data: Sep 23, 2021
Imagine:
„Sfântul Teodosie s-a dăruit totalmente Arhiereului Hristos, slujind Biserica Sa cu multă râvnă și devotament și mărturisind dreapta credință cu demnitate și fermitate”, a
Data: Sep 23, 2021
Prima școală cu predare în limba română, dar şi în limba aromână, a fost inaugurată joi în Albania.
Școala „10 mai 1905” este situată în comuna Selenița din regiunea Vlora.
.....Data: Sep 24, 2021
Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei și Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei sunt cei doi ierarhi români care îl au ca ocrotitor spiritual pe Sf. Cuv. Siluan Athonitul, cinstit în 24 septembrie.
Data: Sep 24, 2021
Patriarhul Youssef Absi al Bisericii Melchite din Siria a vizitat vineri Patriarhia Română. El a fost întâmpinat în Palatul Patriarhiei de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.
La finalul întâlnirii, Patriarhul .....
Data: Sep 24, 2021
Părintele Răzvan Ionescu a fost ales în funcţia de prodecan al Centrului Ortodox de Studii şi Cercetări „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris. Alegerile au fost făcute joi, 16 septembrie, în cadrul şedinţei de lucru a CDS Paris, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, .....
Data: Sep 24, 2021
Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale va concerta sâmbătă, 25 septembrie, în cadrul târgului Strada de C’Arte.
Concertul va fi susținut în zona statuii Regelui Carol I din proximitatea Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (BCU), începând cu ora .....
Data: Sep 24, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).