Prima pastorală de Paști a Episcopului Nestor subliniază legătura dintre frica de moarte și necredință în contextul pericolelor din societatea actuală.
„Din mila lui Dumnezeu, această pandemie pare-se că se apropie de sfârșit, iar cele petrecute în ultimii doi ani ne-au făcut să conștientizăm mai mult valoarea vieții, să fim mai destoinici în ierarhizarea priorităților și mai ales, să ne aplecăm cu mai multă seriozitate asupra înțelegerii morții ca moment imprevizibil, dar iminent al existenței noastre”, subliniază Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei.
PS Nestor constată că frica adusă de pandemie a fost înlocuită, în ultima perioadă, de teroarea războiului aflat chiar în vecinătatea noastră, „o formă și mai agresivă de răspândire a morții, în care implicarea omului este mai vizibilă și mai clară decât în alte situații”.
„Pandemia și războiul au provocat în rândul oamenilor reacții și comportamente dintre cele mai diverse și din nefericire, în general vorbind, unica preocupare a omului a devenit identificarea mijloacelor de conservare a vieții, excluzând, sub orice formă, posibilitatea apariției inopinate a morții și refuzând categoric o pregătire lăuntrică, spirituală, pentru înfruntarea acestui eveniment firesc și inevitabil”.
„Motivul unei astfel de atitudini nu poate fi altul decât necredința într-o continuare a vieții dincolo de mormânt, iar pentru cei care se consideră creștini adăugăm și neîncrederea în Evanghelia lui Hristos, în Învierea Sa din morți și în făgăduințele Lui privind cele viitoare”.
Părintele episcop adaugă că „Învierea lui Hristos din morți, un eveniment istoric incontestabil, pe care Biserica, prin lucrarea Duhului Sfânt, îl reactualizează în fiecare an cu bucurie multă, reprezintă credința nestrămutată că moartea a fost biruită, iar certitudinea existenței unei alte vieți dincolo de mormânt este o realitate veșnică, pe temelia căreia trebuie construită realitatea vremelnică, astfel încât omul să devină beneficiarul redobândirii vieții dincolo de suferința morții”.
„Să iubim viața este un act firesc, omenesc. Să nu uităm însă că iubirea față de propria viață trebuie să fie imperativ extinsă la Dătătorul acesteia, la Cel Care, prin Învierea Sa din morți, ne-a arătat calea redobândirii ei dincolo de pătimirea morții”, transmite Episcopul Devei și Hunedoarei.
Citește textul integral pe site-ul oficial al Eparhiei
Foto credit: Episcopia Devei și Hunedoarei
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 284
Id: 76736
Data: Apr 21, 2022
Imagine:
Mitropolitul Petru al Basarabiei îndeamnă în mesajul pastoral transmis de Sfintele Paşti 2022 la rugăciune pentru pacea între popoare.
„Vă îndemn să sporiți rugăciunile pentru pace între popoare, ca Dumnezeul păcii și al îndurărilor să lumineze prin Lumina Învierii .....
Data: Apr 21, 2022
Preasfințitul Părinte Antonie a oferit marți ajutoare la 50 de familii cu posibilități materiale reduse din satele Pînzăreni și Obreja Veche din raionul Fălești, Republica Moldova.
Ajutoarele oferite au constat .....
Data: Apr 21, 2022
Aeronava care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim în țara noastră a aterizat sâmbătă, în jurul orei 19:00, pe Aeroportul Otopeni.
Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, a fost întâmpinat la aterizare de Episcopul vicar .....
Data: Apr 23, 2022
În Duminica Sfintelor Paști, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va săvârși Sfânta Liturghie la .....
Data: Apr 23, 2022
Refugiații ucraineni pot participa la Iași la slujba din noaptea de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina, chiar în incinta Ansamblului Mitropolitan.
După ce vor primi, la miezul nopţii,
Data: Apr 23, 2022
Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, 23 aprilie, în jurul orei 14:30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Din motive de securitate, evenimentul s-a desfășurat cu .....
Data: Apr 23, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).