Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, 23 aprilie, în jurul orei 14:30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Din motive de securitate, evenimentul s-a desfășurat cu limitarea participanților la 1.000 de persoane în interior și alte 500 în curtea exterioară a Bisericii Sfântului Mormânt.
De la această ceremonie, Reprezentantul Patriarhiei Române, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, merge direct la Aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre București.
Sfânta Lumină va fi oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internaţional Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Vezi detalii aici.
Sfânta Lumină
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă.
Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.
După amiază, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt.
După Procesiune se desigilează Mormântul iar schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.
În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.
După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică.
În acelaşi timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plineşte cu ieşirea Patriarhului şi împărţirea flăcării sfinte credincioşilor.
Foto credit: Patriarhia Ierusalimului (arhivă)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 255
Id: 76742
Data: Apr 23, 2022
Imagine:
Autobuzele, tramvaiele, troleibuzele și metroul din Capitală au program special în noaptea de Înviere, dar și în zilele următoare.
Program metrou
În noaptea de Înviere, 23/24 aprilie 2022, trenurile de metrou vor circula între orele 23:00 – 1:00 la un .....
Data: Apr 23, 2022
Episcopul Mihail al Australiei și Noii Zeelande transmite în Pastorala de Paști că învățătura Evangheliei este o chemare la viața dumnezeiască și sfântă.
PS Mihail spune că Mântuitorul, în timpul activității mesianice, nu a venit cu argumente logice pentru a .....
Data: Apr 23, 2022
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat vineri seară Denia Prohodului la Catedrala Patriarhală. La predică, ierarhul a vorbit despre mărtuirisirea tâlharului de pe cruce și a spus care este chemarea Bisericii pentru fiecare dintre noi în acest ultim ceas al unei perioade .....
Data: Apr 23, 2022
„Suntem mâhniți că anul acesta mulți frați din Ucraina nu pot să sărbătorească Paștele în familie, ci sunt pribegi pe acolo pe unde i-a dus viața în urma agresiunii războiului și a violenței din țara lor”, scrie Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud în
Data: Apr 23, 2022
Mitropolitul Petru al Basarabiei s-a întâlnit joi cu Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova. Activitatea socială a Mitropoliei Basarabiei în sprijinul refugiaților ucraineni a fost una dintre temele discutate.
În prima parte a întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa a .....
Data: Apr 23, 2022
Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf a fost oficiată vineri dimineață în Catedrala Patriarhală de Arhim. Clement Haralam împreună cu mai mulți slujitori ai lăcașului de cult.
Credincioșii au posibilitatea să se închine și să treacă pe sub Sfântul Epitaf, în Catedrala .....
Data: Apr 23, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).