Pentru că Maica Domnului este „Icoana Bisericii” (Figura Ecclesiae), Anul Bisericesc este pus sub ocrotirea Ei, a spus duminică Patriarhul Daniel, care a explicat că pe 8 septembrie este serbată Nașterea Fiicei Evlaviei, nu un rezultat al poftei trupești.
„Începutul Anului Bisericesc este marcat de Nașterea Maicii Domnului, în 8 septembrie, iar sfârșitul Anului Bisericesc de trecerea Ei la viața veșnică, Adormirea și ridicarea la cer, în 15 august”, a precizat Părintele Patriarh în predica rostită la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Drumul Taberei.
„Maica Domnului nu este rezultatul poftei trupești, pentru că Părinții Ei erau foarte înaintați în vârstă când au născut-o. Este mai mult rezultatul postului, al rugăciunii, al lacrimilor, al stăruinței în rugăciune, al milosteniei. Deci, este o Fiică a Evlaviei”.
De aceea, și Ea care s-a născut din părinți smeriți, milostivi și rugători va fi toată viața Ei smerită, rugătoare și milostivă, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vorbind despre cei nouă ani petrecuți de Fecioara Maria în școala de educație a fetelor de la Templul din Ierusalim, apoi despre încredințarea ei Dreptului Iosif, primirea Bunei Vestiri și Nașterea Domnului.
Maica Domnului a învățat de mică smerenia, rugăciunea de la părinți, dar și de la femeile duhovnicești care se ocupau de îngrijirea curățeniei, de înfrumusețarea Templului, dar și de educația copiilor și a tinerilor care veneau la școala de la Templul din Ierusalim.
”Nimeni nu se naște întâmplător sau fără o vocație
Părintele Patriarh a enumerat o serie de profeții și prefigurări ale Fecioarei Maria în Vechiul Testament explicându-le celor prezenți la hramul bisericii bucureștene că așa cum Nașterea Maicii Domnului a făcut parte din planul lui Dumnezeu, nașterea fiecărui om are un scop.
„Dumnezeu are un plan cu fiecare om. Nimeni nu se naște întâmplător sau fără o vocație, fără un rost”, a spus Patriarhul României.
”Cei care nu au copii sunt chemați să fie părinți prin iubire milostivă
Patriarhul a evidențiat un paradox trist prezent astăzi în lume, acela că „unii oameni zămislesc copii dar îi avortează, din nefericire, iar alții nu au copii și ar dori să aibă”.
În acest context, Preafericirea Sa a reamintit că „sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este o încurajare pentru toți părinții care au copii și pentru cei care nu au copii, dar doresc să aibă”.
„Trebuie să considerăm nașterea de copii ca o binecuvântare de la Dumnezeu”, a spus Patriarhul Daniel.
„Iar cei care nu au copii sunt chemați să ajute la creșterea altora, să fie părinți din iubire milostivă, smerită și ajutătoare”, a adăugat Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că este recomandat ca cei care nu pot avea copii să înfieze copii și să-i crească „ca și când ar fi părinții lor”. El a amintit spusele Sfântului Ioan Gură de Aur că „nu cel care dă naștere trupește este părinte, ci acela care se ocupă de creșterea și de formarea lui duhovnicească”.
„Dacă doar dai naștere ești un genitor, dar nu părinte. Dacă însă ai grijă cu multă iubire și responsabilitate, îi crești în credință, în virtute, în fapte bune, abia atunci devii cu adevărat părinte”.
Patriarhul a subliniat că „trebuie să ajutăm familiile cu mulți copii, iar copiii să fie educați în credință, pentru că în credință copiii pot deveni sfinți” și a oferit exemplul familiei Sfântului Vasile cel Mare care a dat Bisericii șase sfinți rugători în cer.
Spre finalul predicii, Patriarhul a transmis urări de bine celor aproape două milioane de români care poartă numele de „Maria” sau „Marian” și alte derivate.
”Singura predică a Maicii Domnului
Ca sinteză a predicii rostite la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Sectorul 6, Patriarhul a oferit „singura predică a Maicii Domnului”:
Maica Domnului nu se afirmă pe sine. Ea nu are o predică aparte, Singura ei predică a fost «Faceți tot ceea ce vă spune Fiul Meu», adică Iisus Hristos.
8 septembrie fiind ultima zi din această vacanță de vară pentru elevii români, Patriarhul Daniel a adus în atenție la finalul slujbei de duminică importanța capitală a educației ca „cea mai mare bogăție a omului” și „o comoară pe care n-o poate nimeni lua de la noi”.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 418
Id: 67905
Data: Sep 8, 2019
Imagine:
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a slujit sâmbătă la Mănăstirea nemțeană Pângărați, cu prilejul serbării ocrotitorilor ei:
Data: Sep 8, 2019
„Crucea reprezintă iubirea lui Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul în predicile sale la Duminica ce precede sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.
„Hristos a fost răstignit pe Cruce ca urmare a invidiei, urii și violenței mai-marilor cărturarilor și fariseilor care Îl .....
Data: Sep 8, 2019
Dacă poveștile ar dura doar 24 de ore, le-ai putea pierde pe cele care contează cu adevărat. Rezervă-ți timp să fii la curent cu lumea ortodoxă.
Citește cele mai importante subiecte ale lunii într-un produs de calitate marca Basilica.ro: Revista
Data: Sep 8, 2019
De Nașterea Maicii Domnului, duminică, 8 septembrie 2019, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa, la slujba .....
Data: Sep 8, 2019
Pe locul unei vechi mănăstiri din apropierea localității Coronini, județul Caraş-Severin, va fi reluată în curând viața monahală, informează Episcopia .....
Data: Sep 8, 2019
Asociația Studenți pentru viață (SPV) a lansat sâmbătă Campania „Împreună ne pregătim pentru școală” prin care invită la solidarizare în sprijinirea unor familii aflate în situații dificile la începutul acestui an școlar.
Studenții aduc în atenție 11 povești în care .....
Data: Sep 8, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).