Patriarhul Daniel: Omul duhovnicesc este singurul om liber pentru ca nu este inrobit de obsesia lucrurilor materiale

DSC09548

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a fost prezent astazi, 10 iulie 2016, in mijlocul obsti monahale a Manastirii Cernica si a credinciosilor veniti sa se roage in vechiul asezamant monahal. Sfanta Liturghie a fost oficiata de arhim. Nectarie Şofelea, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Textul evanghelic, randuit de Biserica a se citi in aceasta Duminica, de la Sf. Ev. Matei (cap. 6. vs. 22-33), ne prezinta sensul adevarat al vietii crestine si modul in care trebuie sa traim viata ca oameni liberi din punct de vedere spiritual.

Omul duhovnicesc este singurul om liber pentru ca nu este inrobit de obsesia lucrurilor materiale, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej. Preafericirea Sa a explicat tuturor ca Hristos Domnul doreste sa elibereze pe om de tirania grijilor care fac din viata noastra o preocupare exclusiva si excesiva pentru a dobandi bunuri materiale.

Evanghelia Duminicii acesteia ne arata ca Mantuitorul Iisus Hristos nu ne indeamna la lene, la nepasare, la inactivitate, ci doreste sa elibereze pe om de tirania grijilor, de robia gandurilor staruitoare si anume acelea care fac din viata noastra o preocupare exclusiva si excesiva pentru a dobandi bunuri materiale. Mantuitorul Iisus Hristos doreste ca cei care cred in El sa fie oameni liberi. Omul duhovnicesc este singurul om liber pentru ca nu este inrobit de obsesia lucrurilor materiale, ci mai intai se ocupa de ceea ce este estential si prioritar in viata lui: legatura de iubire prin credinta cu Dumnezeu cel vesnic, izvorul vietii vesnice. De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos are urmatorul indemn in evanghelia de astazi: Cautati mai intai Imparatia Cerurilor si toate celelalte (preocupare pentru hrana si imbracaminte) se vor adauga la cautarea Imparatiei Cerurilor, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/07/predica-pf1-aurel-18.mp3"][/audio]

 Obsesia de lucrurile materiale din lumea aceasta indeparteaza sufletul omului de Dumnezeu si de scopul sau divin, a mai precizat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, aratand ca evanghelia de astazi este o evanghelie a libertatii, a eliberarii noastre de grija obsesiva si excesiva pentru dobandirea bunurilor material

Patriarhul Romaniei a subliniat faptul ca adesea omul contemporan se ocupa intr-un mod obsesiv numai de cele materiale si nu mai gaseste timp pentru a hrani sufletul cu iubirea lui Dumnezeu care se gaseste in rugaciune, in citirea Sfintelor Scripturi, in participarea la sfintele slujbe si in savarsirea binelui.

Se vede adesea ca omul este atat de preocupat de castig, de profit imediat cu orice pret, incat foarte adesea nu mai are timp de rugaciune, nu mai are timp sa vina la Biserica si nu mai are timp sa gandeasca in mod constant si profund care este rostul vietii sale pe pamant. Ne-am obisnuit sa traim mai mult biologic decat duhovniceste si Mantuitorul Iisus Hristos doreste sa ne ajute sa nu reducem viata noastra pe pamant doar la aspectul ei biologic, ci fiind creat dupa chipul Lui, adica persoane libere, inteligente, cu vointa si cu putere de iubire sa cautam mai intai ceea ce este necesar sufletului nostru, a mai spus Preafericirea Sa.

[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/07/predica-pf2-aurel-18.mp3"][/audio]

d

Asezat la o distanta de numai 12 kilometri spre rasarit de Capitala, asezamantul monahal se intinde pe doua dintre insulele lacului Cernica. Manastirea este atestata documentar inca din anul 1608, printr-un hrisov domnesc al lui Radu Voda Șerban.

***

Duminica a 3-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)

(Matei 6, 22-33)
Zis-a Domnul: Luminatorul trupului este ochiul; daca ochiul tau va fi curat, tot trupul tau va fi luminat. Iar daca ochiul tau va fi rau, tot trupul tau va fi intunecat. Deci, daca lumina care e in tine este intuneric, dar intunericul, cu cat mai mult! Nimeni nu poate sa slujeasca la doi domni, caci sau pe unul il va uri si pe celalalt il va iubi, sau de unul se va lipi si pe celalalt il va dispretui; nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui Mamona. De aceea zic voua: Nu va ingrijiti pentru sufletul vostru ce veti manca, nici pentru trupul vostru cu ce va veti imbraca; oare nu este sufletul mai mult decat hrana si trupul decat haina? Priviti la pasarile cerului, ca nu seamana, nici nu secera, nici nu aduna in hambare si Tatal vostru Cel ceresc le hraneste. Oare nu sunteti voi cu mult mai presus decat ele? Şi cine dintre voi, ingrijindu-se, poate sa adauge staturii sale un cot? Iar de imbracaminte de ce va ingrijiti? Luati seama la crinii campului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, si va spun voua ca nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia. Iar daca iarba campului, care astazi este si maine se arunca in cuptor, Dumnezeu astfel o imbraca, oare nu cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor? Deci, nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Pentru ca dupa toate acestea se straduiesc paganii; doar stie Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate acestea se vor adauga voua.

FOTO: Ziarul Lumina

[gallery link="file" ids="137518,137519,137520,137521"]

 

 

 

The post Patriarhul Daniel: Omul duhovnicesc este singurul om liber pentru ca nu este inrobit de obsesia lucrurilor materiale appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 547

Id: 60557

Data: Jul 10, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei