„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este pentru noi astăzi mai ales în vreme de încercare un mare ajutător”, a spus joi Patriarhul Daniel.
„Aşa cum a biruit demonii care lucrau prin persecutorii împăraţi păgâni şi a biruit toate ispitele şi suferinţele, tot aşa ne ajută şi pe noi astăzi să trecem prin marea încercare a pandemiei care aduce multă întristare şi multă tulburare lumii întregi”.
„Să-l rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, să ne dăruiască sănătate şi mult ajutor de la Dumnezeu ca să trecem prin această încercare, să arătăm credinţă mai puternică, iubire mai multă faţă de Dumnezeu şi de Biserică şi faţă de semenii noştri”.
Afirmaţiile au fost făcute de Preafericirea Sa în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale care şi-a serbat joi hramul.

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai populari sfinți
Patriarhul a oferit, în predica sa, şi câteva date statistice referitoare la Sfântul Gheorghe pomenit anual în 23 aprilie.
- Este unul dintre cei mai populari şi iubiţi sfinţi martiri din toată lumea;
- La 30 de ani devenise ofiţer în garda personală a Împăratului Diocleţian şi era un creştin evlavios;
- Aproape un milion de români îi poartă numele;
- A devenit ocrotitor spiritual al armatelor creştine;
- Este ocrotitor spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unele oraşe au primit numele lui, iar 12 ţări îl au ca ocrotitor.

Mai mult decât atât, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus în lumină o mare virtute a sfântului pomenit astăzi.
„A devenit pildă de vieţuire sfântă, credinţă puternică şi de mult curaj în suferinţă pentru toţi tinerii creştini. De aceea, el este numit purtătorul de biruinţă”.
„Este un sfânt care mărturiseşte că ajutorul pe care îl primeşte de la Dumnezeu îi dă putere să mărturisească credinţa, să lupte cu necazurile şi să lupte credincios până la moarte”.
Patriarhul a transmis apoi felicitări tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate ale acestui nume.
„Le dorim sănătate şi fericire, pace şi bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu pentru rugăciunile Sf. M. Mc. Gheorghe ca să poată lupta cu greutăţile vieţii, să mărturisească credinţa în Hristos cel răstignit şi înviat şi să ajute Biserica lui Hristos”.
Hramul Paraclisului istoric din Reşedinţa Patriarhală
Întrucât Sf. M. Mc. Gheorghe este şi ocrotitorul Paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale, Părintele Patriarh a felicitat monahiile şi pe părinţii slujitori care se roagă în acest lăcaş de cult.
Preafericirea Sa evidențiat şi faptul că acest paraclis, deși este foarte mic are multe hramuri.
- Sfinții Împărați Constantin și Elena – ocrotitorii inițiali ai lăcașului;
- Sf. M. Mc. Gheorghe – deoarece domnitorul Gheorghe Duca a finalizat lucrările de construire;
- Sf. Proroc Daniel – hram adăugat ca amintire a faptului că în timpul Mitropolitului Daniil al Ungrovlahiei paraclisul a fost pictat și înfrumusețat cu catapeteasmă;
- Sf. Cuv. Parascheva – a fost adăugat în 2008, întrucât acest paraclis este și biserică de rugăciune pentru mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Parascheva” din Reședință.

Referitor la istoricul lăcașului de cult, Preafericirea Sa a amintit că a fost construit odată cu actuala Catedrală Patriarhală în timpul domnitorului Constantin Șerban Basarab (1656-1658).
Un amplu proces de restaurare a paraclisului a avut loc în perioada 2009-2011 cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. Slujba de resfințire a picturii și a catapetesmei a avut loc în 22 iulie 2011.
Pentru prima oară după 73 de ani, moaştele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeş au fost purtate miercuri în procesiune prin tot judeţul pentru încetarea pandemiei.
„Mașina care a purtat moaștele a trecut prin fața bisericilor centrale și a spitalelor din .....
Data: Apr 23, 2020
Încă de la începutul stării de urgenţă, la nivelul Protopopiatului Agnita au fost implementate proiecte pentru a veni în ajutorul unităţii medicale din oraş, dar şi vârstnicilor şi .....
Data: Apr 23, 2020
Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) de la Rezervaţia botanică Zau de Câmpie au început să înflorească. Rezervația din județul Mureș este singurul loc din Europa în care floarea a supraviețuit. Din păcate, anul acesta bujorii pot fi admirați doar online din cauza restricțiilor .....
Data: Apr 23, 2020
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Axioniţa de la Mănăstirea Sihăstria a fost purtată în procesiune, în a treia zi de Paşti, pentru izbăvirea de boală și secetă.
Procesiunea a avut loc în jurul aşezământului monahal după oficierea Sfintei .....
Data: Apr 23, 2020
Arhiepiscopia Aradului şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad au donat Spitalului orășenesc Ineu un ventilator mecanic de tip Astral 150.
.....Data: Apr 24, 2020
În după amiaza zilei de 23 aprilie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare de mulțumire adresată Sanctității Sale Papa Francisc pentru
Data: Apr 24, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfantul Ioan Scararul - 00 Introducere - Filocalia - volumul 9
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 raspunsuri catre Talasie - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 12 scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 cuvant ascetic - Filocalia - volumul 2
Sf. Grigorie Palama, viata si scrierile - Filocalia - volumul 7
Evagrie Ponticul - 5 despre rugaciune - Filocalia - volumul 1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).