Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împlineşte sâmbătă 80 de ani.
Date biografice
Patriarhul Bartolomeu s-a născut în 29 februarie 1940 în insula Imvros (Gökçeada, pe teritoriul actual al Turciei).
A studiat la Seminarul de la Halki (Istanbul) la Universitatea Gregoriană din Roma, la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Universitatea din Munchen (Germania).
În anul 1961 a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Meliton de Calcedon. În anul 1969 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Ecumenic Atenagora, devenind după trecerea la cele veşnice a acestuia principalul colaborator al succesorului său, Patriarhul Dimitrie I.
În anul 1973 a fost hirotonit arhiereu, cu titlul de Mitropolit al Filadelfiei, iar în 1990, după mutarea la Domnul a mitropolitului Meliton, devine Mitropolit de Calcedon şi decan al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.
În anul 1991, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Ecumenic Dimitrie I, este ales, în unanimitate, în demnitatea de Patriarh Ecumenic, la vârsta de 51 de ani. Întronizarea sa a avut loc în data de 2 noiembrie a aceluiaşi an.
Vizite în România
Sanctitatea Sa a vizitat România în anul 2010. Vizita Patriarhului Bartolomeu a început în data de 26 octombrie și s-a încheiat vineri, 29 octombrie.
În acest timp, Patriarhul Ecumenic a oficiat, împreună cu Patriarhul României, Sfânta Liturghiecu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, 27 octombrie, și, de asemenea, a participat la Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 28 octombrie.
De asemenea, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vizitat România şi în toamna anului 2018 când a sfinţit, împreună cu Patriarhul Daniel, Catedrala Naţională. Slujba de sfinţire a fost urmată de prima Sfântă Liturghie oficiată în Catedrala Naţională, slujbă prezidată de Sanctitatea Sa.
Patriarhul Ecumenic a prezidat Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe
În perioada 16-27 iunie 2016, Patriarhul Ecumenic a prezidat lucrările Sfântului și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. În Duminica Cincizecimii, în data de 19 iunie 2016, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe prezenți în Creta pentru lucrările Sfântului și Marelui Sinod au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion.
În cuvântul rostit, Sanctitatea Sa a evidențiat că Unitatea Bisericii și a credincioșilor reprezintă misiunea ierarhilor prezenți la sinod.
Unitatea Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor ei reprezintă misiunea noastră. Ea este urmată de mărturia Bisericii noastre, pentru ca lumea să vadă reînnoite „lucrările ei bune” – lucrările noastre bune – strălucind puternic și să-L slăvească pe „Tatăl nostru Care este în ceruri”, a spus Patriarhul Ecumenic în cuvântul său.
Sanctitatea Sa Bartolomeu I este cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 349
Id: 69313
Data: Feb 29, 2020
Imagine:
Elevii din Piatra Neamţ cu rezultate remarcabile la olimpiadele şcolare sunt promovaţi de administraţia locală într-un mod inedit,
Data: Feb 29, 2020
Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) şi al .....
Data: Feb 29, 2020
Băimărenii interesați de muzica bizantină au posibilitatea de a deprinde tainele cântării bisericești bizantine prin participarea la cursul organizat de Asociația Culturală „Theologos”.
Asociația „Theologos” în parteneriat cu Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei .....
Data: Feb 29, 2020
Episcopia de Bălți a organizat joi, 27 februarie 2020, la Universitatea de Stat „Alecu .....
Data: Feb 29, 2020
Martie 2020 va fi Luna „Pentru viață. Pentru părinți, pentru copii”, anunță România pentru Viață. Peste 900 de localități din România și Republica Moldova vor avea manifestări dedicate acestei cauze, iar punctul culminant .....
Data: Feb 29, 2020
Piesele interpretate de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, dirijat de Arhid. Mihail Bucă, pot fi ascultate pe Spotify.
Spotify este cea mai populară .....
Data: Feb 29, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).