În deschiderea lucrărilor conferinței internaționale organizate la Istanbul cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea părintelui Georges Florovsky, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a afirmat că opera acestuia este și va rămâne pentru generațiile următoare „o sursă de inspirație și orientare a lucrării teologice”.
Patriarhul Bartolomeu a deschis duminică, 1 septembrie, lucrările conferinței despre „Patrimoniul teologic al protopresbiterului Georges Florovsky” în prezența a zeci de ierarhi ai Bisericii Constantinopolului și a diferiți teologi de la universități de renume din lume.
„Vă primim cu bucurie și încântare și vă urăm bun venit din inimă în Cetatea lui Constantin și centrul istoric al Ortodoxiei”, s-a adresat Patriarhul Ecumenic celor prezenți, numindu-l pe părintele Florovsky „o figură emblematică a Bisericii și Teologiei, cercetător important al Părinților, profesor și autor, teolog de renume și, după cum îl numește discipolul său, Mitropolitul de Pergam, dascăl ecumenic”.
„Axul principal al gândirii și mărturiei lui Florovsky a fost întoarcerea creativă la Părinți”, a subliniat Patriarhul Ecumenic făcând referire la cei peste cincizeci de ani de cercetare teologică a Părintelui Florovsky.
Un subiect central al cuvântării Patriarhului Ecumenic a fost contribuția părintelui Florovsky la dialogul intercreștin. „Răsăritul și Apusul sunt părți ale aceleiași lumi creștine, care, după planul lui Dumnezeu, nu ar fi trebuit să se divizeze”.
„Tragedia diviziunii este cea mai mare și critică problemă a istoriei creștine”, a spus Patriarhul citându-l pe Georges Florovsky.

„Cuvântul Ortodoxiei este prea adevărat ca să rămână la marginea discuțiilor despre marile întrebări și probleme contemporane. Este nevoie de studiu, lucrare teologică riguroasă, minte vigilentă și inimă curată pentru ca bogăția înțelepciunii patristice să se poată revela, pentru a găsi răspunsurile la multiplele înțelegeri eronate cu privire la învățătura ortodoxă, care circulă astăzi în interiorul și în afara spațiului Ortodoxiei”.
Discursul principal (keynote address) a aparținut Mitropolitului Ioan Zizioulas de Pergam, discipol al părintelui Georges Florovsky.
Conferința Internațională „Patrimoniul teologic al protopresbiterului Georges Florovsky” se desfășoară în perioada 1-3 septembrie 2019 la Hotelul Divan din Istanbul.
La eveniment participă Pr. Ionuț Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 353
Id: 67873
Data: Sep 3, 2019
Imagine:
La slujba de Te Deum oficiată în deschiderea anului școlar la Grădinița „Varlaam Mitropolitul” din Iași au participat copiii, părinții și educatorii lor.
Slujba a fost oficiată de Arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi .....
Data: Sep 3, 2019
La începutul anului nou bisericesc Preasfinţitul Părinte Sofronie a adus în prim plan un subiect actual în contextul social contemporan, şi anume exigenţa cu care ne raportăm la aproapele nostru fără a-i acorda iertare.
În omilia adresată duminică, 1 septembrie, la .....
Data: Sep 3, 2019
La începutul noului an şcolar 2019-2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj pentru toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.
În mesajul său, Patriarhul a amintit de decizia Sfântului Sinod de a proclama 2019 .....
Data: Sep 3, 2019
Conferințele preoțești de toamnă au început marți în Arhiepiscopia Iașilor cu întrunirea clericilor din Protopopiatul Dorohoi sub președinția Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul.
Întrucât la conferințele de primăvară a fost abordată tematica omagială a .....
Data: Sep 3, 2019
Vorbind despre Datornicul nemilostiv (Matei 18:23-35), Episcopul Ignatie al Hușilor a prezentat tipologia omului care acţionează cu dublă măsură.
„Este tipologia omului mic la suflet, lichea, pigmeu! Cum îl recunoaştem? Îl găsim în orice instituţie, peste tot în .....
Data: Sep 3, 2019
Osemintele Reginei Elena, mama Regelui Mihai I, vor fi repatriate din Elveția în data de 19 octombrie 2019.
„La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la trecerea Reginei Elena la cele veşnice, Majestatea Sa Margareta a decis aducerea rămăşiţelor .....
Data: Sep 3, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post - vindecarea slabanogului din Capernaum
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post 2018
Pr Dan Sandu - Duminica vi dupa Rusalii 2010
Pr Dan Sandu - Sf Ioan Botezatorul 1
Pr Dan Sandu - a treia zi de Pasti 2010
Pr Dan Sandu - a doua zi de Pasti
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).