Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj la începutul noului an universitar 2020-2021 în care a subliniat că urmare a crizei de sănătate cauzate de noul coronavirus, „tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural”.
Patriarhul a reiterat că 2020 a fost declarat „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române .
În mesajul său, Patriarhul îndeamnă la recunoştinţă faţă de „bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învățătorii și profesorii noștri”.
Mesajul integral:
Binecuvântare pentru noul an universitar
Cu prilejul noului an universitar 2020-2021, binecuvântăm pe toţi studenții şi profesorii din învățământul universitar și postuniversitar, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multă bucurie şi mult ajutor.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, dorind să evidențieze importanța familiei pentru educaţia copiilor şi tinerilor.
Astăzi, când familia creştină se confruntă cu multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual, sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare, ca libertatea şi responsabilitatea, bunătatea şi solidaritatea.
În contextul pandemiei actuale, când se impune adaptarea mijloacelor de predare și de învățare la noua situaţie, tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural.
Într-o societate informațională și excesiv tehnologizată există riscul ca educația să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziționarea de informații necesare pentru dobândirea unor competențe și abilități, astfel încât tânărul să fie integrat facil și sigur într‑un sistem de eficiență practică imediată, dar un sistem tot mai impersonal şi unilateral.
Tocmai într‑o asemenea situație este relevantă valorificarea specificului formativ al educației creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat și efemer, ci este deschisă spre lumina iubirii eterne a lui Hristos, Care a promis: „Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25).
Anul acesta, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învățătorii și profesorii noștri, care ne-au educat și ne-au îndrumat pe calea cunoșterii ştiinţifice intelectuale, dar şi a valorilor spirituale permanente.
Perioada actuală de pandemie ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile, reușitele sau eșecurile, așteptările și aspirațiile.
Acum înțelegem mai bine adevărul credinţei, şi anume că viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie apărate şi cultivate pentru a crește spiritual și a vieţui social ca oameni liberi și responsabili, harnici şi darnici.
Ca şi în anii precedenţi, la începutul acestui nou an universitar (2020-2021), îndemnăm parohiile şi organizaţiile de tineret ale Bisericii noastre să ofere ajutor material şi spiritual studenților care provin din familii defavorizate, pentru a urma studiile universitare, spre a aduce bucurie familiei, şcolii şi poporului român.
Cu multă preţuire şi binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: arhiva Basilica.ro
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 260
Id: 71404
Data: Sep 24, 2020
Imagine:
Doi ierarhi români poartă numele Sf. Cuv. Siluan Athonitul, pomenit în 24 septembrie: este vorba de Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei și Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei.
Cu ocazia zilelor onomastice, Patriarhul Daniel le-a transmis un mesaj .....
Data: Sep 24, 2020
Schiturile Buliga şi Trivalea, Bisericile Maica Precista, Domnească – Sf. Gheorghe, Sf. Nicolae, Sf. Vineri şi Mavrodolu din Piteşti sunt prezentate, prin imagini de .....
Data: Sep 24, 2020
Generalul Ioan Dragalina, erou bănățean din timpul Primului Război Mondial, a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al municipiului Caransebeș.
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oferit, cu ocazia unei hirotonii în preot, câteva recomandări demne de luat în seamă de slujitorii Bisericii aflați la început de misiune.
„Această slujire nu este o slujire oarecare sau o slujire adusă unui om sau unui .....
Data: Sep 25, 2020
Fiecare dintre noi cunoaşte, din interacţiunile cotidiene, diferite locaţii sau instituţii care poartă nume de sfinţi. În capitală avem Strada Sfânta Ecaterina, Parcul Sfântul Andrei, Spitalul Sfântul Pantelimon (etc.), iar în ţară există diverse locuri denumite după mari oameni .....
Data: Sep 25, 2020
Biblioteca Sfântului Sinod a donat 378 de volume de teologie pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.
Arhim. Policarp Chițulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a explicat pentru Basilica.ro de unde provin .....
Data: Sep 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).