Consilierul Prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat marți Patriarhului Daniel, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, pentru implicarea Bisericii în promovarea memoriei și valorilor naționale. „Este o bucurie că se recunoaște contribuția Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea și cultivarea identității și unității naționale”, a declarat Patriarhul Daniel.
„Este o bucurie, pentru că este oferit acest semn al prețuirii Președintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română în ziua Sfântului Apostol Andrei, care este Ocrotitorul României și, în mod semnificativ, ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, precede Ziua Națională a României”, a declarat Părintele Patriarh Daniel.
„Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică, între slujitorii Bisericii și patrioții români de-a lungul timpului, dar mai ales în 1918. Iar în 2018, la o sută de ani, am avut o bucurie în plus, și anume aceea de a realiza sfințirea altarului Catedralei Naționale, care a fost de asemenea un ideal din timpul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand și susținut de Biserică.”
Preafericirea Sa a precizat că data de 1 Decembrie 1918, care a marcat Unirea Transilvaniei cu Regatul României, a fost finalizarea unui proces desfășurat pe parcursul anului 1918 și în condiții nu tocmai propice, după un război și o molimă.
„În ceea ce privește Marea Unire de la 1 Decembrie, reamintim faptul că ea a fost precedată de Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918 și de Unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie 1918”, a subliniat patriarhul.
„Iar Unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu România, realizată la Alba Iulia în I Decembrie 1918 a fost o încoronare a acestor eforturi ale poporului român de a ajunge la unitate după jertfe foarte multe: peste 30.000 de soldați au murit în Primul Război Mondial și foarte mulți au fost răniți.”
„Acel an a fost un an greu, pentru că a fost și o epidemie foarte severă, agresivă, tifosul exantematic, care a secerat o mulțime de vieți omenești”, a remarcat Părintele Patriarh Daniel.
„Și, cu toate acestea, la 1 Decembrie 1918, credincioșii mireni, conduși de către preoții lor delegați la Adunarea de la Alba Iulia, au participat în număr foarte mare, de peste 100.000. Și aceasta a arătat că, în Basarabia, în Bucovina și Transilvania clerul a fost foarte activ”, a adăugat Preafericirea Sa.
„Iar la Alba Iulia, viitorul patriarh al României, Episcopul Caransebeșului Miron Cristea, a înălțat o rugăciune pentru unitate foarte bogată și în același timp foarte înflăcărată, care arăta dorința Bisericii de a se împlini un ideal al românilor, și anume unitatea lor națională.”
„A fost la Alba Iulia prezentă și Biserica Greco-Catolică, prin Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Proclamația Unirii, iar Miron Cristea a făcut parte din delegația de la Alba Iulia care a dus la București Actul Unirii și l-a prezentat Familiei Regale, Regelui Ferdinand și Reginei Maria”, a continuat Preafericirea Sa.
„Toate acestea ne arată că unitatea națională s-a realizat prin jertfe multe, dar și printr-o rodnică cooperare.”
Preafericirea Sa a transmis mulțumiri Președintelui Klaus Iohannis pentru distincție și a încheiat: „Ne rugăm, lui Dumnezeu să ne dăruiască bucuria de a simți darul unității, al comuniunii și al frățietății”.
Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost acordată de Președintele României „dorind a răsplăti meritele Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, se arată în brevetul semnat de Președintele Klaus Iohannis.
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 324
Id: 75497
Data: Nov 30, 2021
Imagine:
În data de 1 Decembrie, începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Legea Unirii a fost ratificată ulterior prin .....
Data: Dec 1, 2021
În cuvântul rostit marţi la hramul bisericii „Sfântul Andrei” din Bârlad, Episcopul Ignatie a explicat ce putem învăţa de la Apostolul, care .....
Data: Dec 1, 2021
Pr. conf. Patriciu Vlaicu este următorul invitat al conferinţelor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în postul Naşterii Domnului.
.....Data: Dec 1, 2021
La slujba de Te Deum oficiată miercuri în Catedrala Patriarhală de Ziua Naţională, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre rolul Bisericii în unirea realizată în 1918.
„Deşi unirea s-a înfăptuit doar în urmă cu 103 ani, ea fost pregătită cu multă .....
Data: Dec 1, 2021
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie 2021:
Prin rugăciune, prin cuvânt rostit, prin cărți tipărite, prin prezența personală şi fapta concretă a slujitorilor ei, Biserica a .....
Data: Dec 1, 2021
Mitropolitul Ioan al Banatului a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile .....
Data: Dec 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Recunostinta si iertarea (11 12 2016)
Credinta si cultura azi - Rostul lecturii in lumea de azi (24 05 2015)
Credinta si cultura azi - Invierea lui Hristos in constiinta contemporana (12 04 2015)
Credinta si cultura azi - Valori de patrimoniu ale spiritualitatii ortodoxe valcene (09 05 2016)
Credinta si cultura azi - Atingerea revelatoare a cuvantului (20 07 2015)
Credinta si cultura azi - Valorile religioase si definirea spatiului public (09 10 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).