„Mântuitorul Iisus Hristos intră triumfal, biruitor în Ierusalim. De aceea, sărbătoarea de azi este o arvună a biruinței lui Hristos asupra păcatului și asupra morții, este un Paște anticipat”, a spus Patriarhul Daniel în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021.
„În popor se mai spune că așa cum este vremea în ziua de Florii așa va fi și în ziua de Paști”, a precizat Patriarhul, dar, „indiferent de vreme, legătura între cele două sărbători este aceasta”:
„Iisus Hristos, prin biruința pe care a arătat-o asupra morții prietenului Său Lazăr pe care l-a înviat, a prevestit învierea de obște la sfârșitul veacurilor a tuturor oamenilor, dar a prevestit și biruința asupra propriei Sale morți”.
Intrarea în Ierusalim, o etapă
Prin intrarea în Ierusalim, Mântuitorul prevestește și intrarea Sa în Ierusalimul ceresc, a explicat Preafericirea Sa în predică.
„Intrarea în Ierusalimul pământesc pentru a pătimi, a trece prin suferință și moarte și apoi a învia din morți este o etapă spre intrarea în Ierusalimul ceresc a Mântuitorului Iisus Hristos și anume prin Învierea Sa din morți și prin Înălțarea Sa la cer”.

Florile virtuților
De asemenea, Duminica Floriilor este și o sărbătoare a biruinței creștinilor.
„Această sărbătoare mai arată și biruința creștinilor care timp de patruzeci de zile au postit mult, s-au rugat mult, au privegheat mult, s-au spovedit mai des, s-au împărtășit mai des, au făcut milostenie mai multă și au adunat florile virtuților în sufletele lor”, a subliniat Părintele Patriarh.
„Aceste flori ale virtuților adunate prin luptă duhovnicească în timpul postului, prin răstignirea patimilor egoiste și prin cultivarea iubirii smerite și milostive sunt florile sau ramurile duhovnicești pe care le aducem noi Mântuitorului Iisus Hristos în această zi”, a spus Preafericirea Sa.
Mirul cel mai de preț: sufletul credinciosului dreptmăritor şi smerit
Patriarhul a vorbit în continuare despre gestul Mariei, sora lui Lazăr, de a unge picioarele Mântuitorului cu mir de mare preț. Acest lucru a fost semn de recunoștință pentru învierea fratelui ei, dar a avut și un sens profetic, anunțând moartea Mântuitorului.
„Acest mir de mare preţ pe care l-a folosit Maria a devenit pentru Biserică simbolul multor lucrări sfinte, a devenit Sfântul şi Marele Mir, care este compus dintr-o mulţime de aromate şi care se sfinţeşte într-o Biserică Ortodoxă Autocefală de către patriarh, împreună cu membrii Sfântului Sinod, odată la 10 sau 15 ani, după necesităţile misionare”, a spus PF Daniel.
El a menționat utilitatea Sfântului Mir în Biserică, folosit pentru sfințirea bisericilor, a Sfintelor Mese, a Antimiselor, dar și la Mirungerea celor botezați ori a moaștelor sfinților.
Părintele Patriarh a spus că „Sfântul şi Marele Mir reprezintă şi mulţimea darurilor frumoase aduse de credincioşi lui Hristos în Biserica Sa: icoane, veșminte, obiecte liturgice”.
„Înainte de toate aceste frumuseţi materiale, Sfântul şi Marele Mir reprezintă sufletul credinciosului dreptmăritor şi smerit, care şi-a curăţit viaţa prin pocăinţă, spovedanie şi prin împărtăşirea cu Sfintele Taine.
„Mai întâi de toate, Sfântul şi Marele Mir sau Mirul de mare preţ este credinţa dreaptă şi vieţuirea sfântă, curată a creştinilor. Toate celelalte daruri se adaugă după aceasta în Biserica lui Hristos”, a adăugat Patriarhul.
La finalul omiliei, Preafericirea Sa a transmis urări de bine celor care poartă nume de flori și a enumerat o mare parte dintre aceste nume. (vezi lista).
Foto reprezentativă: Patriarhul Daniel de Florii în 21.04.2019. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 373
Id: 73369
Data: Apr 25, 2021
Imagine:
Slujbele din Săptămâna Sfintelor Pătimiri vor fi oficiate la Catedrala Patriarhală în altarele exterioare, informează Ziarul .....
Data: Apr 25, 2021
Predica rostită în Duminica Floriilor de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a creat o imagine clară asupra felului în care era privit Iisus Hristos de societatea vremii, la momentul Intrării în Ierusalim.
Curiozitate și invidie
Ierarhul a .....
Data: Apr 25, 2021
Recunoașterea autocefaliei a fost un subiect complex. Deși autonomia Bisericii noastre era stabilită deja de 17 ani, fiind menționată în Constituția din 1866, formalitatea de a cere recunoaşterea ei de Patriarhia Ecumenică putea reprezenta „negaţiunea unui trecut întreg”, cum .....
Data: Apr 25, 2021
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, a anunţat Cancelaria Sfântului Sinod. Va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul .....
Data: Apr 26, 2021
Mitropolitul Teofan a vorbit duminică despre modalităţile prin care putem face curăţenie în propriile suflete, la începutul Săptămânii Sfintelor .....
Data: Apr 26, 2021
Ultima săptămână din Postul Mare și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim în selecția noastră de fotografii din perioada 19 – 25 aprilie 2021.
Data: Apr 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PS Sofian Brasoveanul - Duminica a 17-a dupa Rusalii - a femeii cananeence - Muenchen - 2016-02-14
IPS Sofian Brasoveanul - Invierea fiicei lui Iair
PS Sofian Brasoveanul - Duminica a 33-a dupa Rusalii - a vamesului si fariseului - Straubing - 2016-02-21
IPS Sofian Brasoveanul - Sf Liturghie 10 - Duminica V dupa Rusalii
IPS Sofian Brasoveanul - Sf Liturghie 5 - Duminica Ortodoxiei 2005
PS Sofian Brasoveanul - Cuvant la Inaltarea Domnului - Capela Sfantul Siluan -2016-06-09
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).