Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a Pr. Lector Dr. Dumitru Pintea, oficiată marți, 20 aprilie 2021, orele 11:00, la biserica Izvorul Tămăduirii a Parohiei Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală.
Patriarhul Daniel spune despre părintele Dumitru că „rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca fiind un preot apropiat de credincioșii săi, un dascăl de teologie sârguitor, un soț și un părinte iubitor și jertfelnic.
Mesaj integral:
Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, a Preacucernicului Părinte Lector Dr. Dumitru Pintea, în ziua de 16 aprilie 2021, la vârsta de 68 de ani, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și fost paroh al Parohiei Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală.
Născut la 4 ianuarie 1953, în localitatea Orosfaia, județul Bistrița-Năsăud, în familia bunilor creștini Dumitru şi Raveca, Părintele Dumitru Pintea a urmat cursurile teologice seminariale la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1968-1973) și cele de licență (1973-1977) și doctorat (1977-1980) la Institutul Teologic de grad Universitar din București.
După mai mulți ani de activitate didactică și pastorală și după o bursă de cercetare la Universitatea „Friedrich – Alexander” din Erlangen-Nürnberg, Germania, a întocmit Teza de Doctorat: Relaţia dintre Hristos şi Sfântul Duh în plan treimic şi iconomic. Consecinţe pentru misiunea Bisericii, sub coordonarea Părintelui Profesor Dumitru Popescu, obținând, în anul 1999, titlul de Doctor în Teologie.
După încheierea studiilor doctorale, și-a desfășurat activitatea didactică la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1980-1991) și, apoi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, ca asistent universitar (1991-1996) și lector universitar (1996-2018), formând numeroase generații de teologi și preoți. Temele sale de cercetare au avut în vedere doctrina trinitară, teologia fundamentală şi apologetică, Sânta Liturghie, cultul Maicii Domnului și al sfinților, ierarhia sacramentală și paternitatea duhovnicească, dialogul teologic interconfesional, dialogul dintre teologie și cultură etc.
S-a căsătorit la data de 7 noiembrie 1981, cu domnişoara Mariana Laura (Trasneu), familia lor fiind binecuvântată de Dumnezeu cu cinci copii: Ioana, Mihai, Maria, Silvia Laura și Ioan Constantin, pe care i-au crescut și educat în respectul pentru valorile creștine ale vieții.
În anul 1982, a fost hirotonit diacon și preot de către Preasfinţitul Părinte Iustinian Chira, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe seama Paraclisului Seminarului Teologic Ortodox din Cluj -Napoca. În perioada 1986-1991, a fost preot misionar pentru Protopopiatul Cluj-Napoca. După venirea sa în București, a slujit ca preot paroh (1994-2011) și preot coslujitor (2011-2018) la Parohia Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală și ulterior ca preot pensionar îmbisericit la Parohia Batiștei, Protoieria Sector II Capitală (2018-2021).
În perioada slujirii, timp de douăzeci și cinci de ani, la Parohia Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, a coordonat numeroase lucrări de consolidare și înfrumusețare a lăcașului de cult. A fost preocupat și de dezvoltarea unor programe catehetice și culturale la nivelul parohiei, între care pot fi menționate: înfiinţarea Centrului de dialog creştin – Mavrogheni, înfiinţarea și acreditarea Grădiniţei creștine „Sf. Dumitru” – Mavrogheni, organizarea „Serilor brâncoveneşti” etc.
La data de 21 iunie 1986, a primit rangul de iconom din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și la data de 4 septembrie 1996, pe cel de iconom stavrofor din partea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist.
Părintele Dumitru Pintea rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca fiind un preot apropiat de credincioșii săi, un dascăl de teologie sârguitor, un soț și un părinte iubitor și jertfelnic.
În aceste momente grele, de vremelnică despărţire, până la Învierea de obște, adresăm familiei îndoliate un gând părintesc de consolare, rugându-ne Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Dumitru, în ceata sfinților Săi slujitori, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată şi pentru cei întristaţi,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 356
Id: 73336
Data: Apr 20, 2021
Imagine:
Cancelaria Sfântului Sinod a transmis marți, 20 aprilie, un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Se fac precizări privind procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la .....
Data: Apr 20, 2021
Douăzeci şi patru de icoane pe lemn, confiscate din schituri şi mănăstiri în timpul regimului comunist, vor fi expuse într-o expoziţie temporară la Muzeul Vrancei,
Data: Apr 20, 2021
La peste patruzeci de ani de la moarte, în data de 20 aprilie 1961, cinstirea episcopului Nectarie de la Eghina devenea oficială în Biserica Ortodoxă.
Sinodul Patriarhiei Ecumenice, sub conducerea Sanctității Sale Atenagoras, a decis canonizarea ierarhului taumaturg .....
Data: Apr 20, 2021
O statuie reprezentând pe părintele Haralambie Balamace va fi inaugurată luna viitoare în Korçë, localitatea din Albania unde a fost martirizat.
Părintele a fost ucis în noaptea de Paşti, în anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română. Un sfârşit similar au .....
Data: Apr 20, 2021
În urmă cu 13 ani a fost hirotonit primul episcop al românilor din Australia și Noua Zeelandă. Ceremonia a avut loc la București, în Duminica Floriilor –
Data: Apr 20, 2021
Editura Basilica pune la dispoziție o culegere valoroasă de studii românești, în limba engleză, despre relația dintre teologie, filosofie și știință.
Lucrarea se intitulează ‘The Relationship Between Theology, Philosophy and Science: an Eastern Christian .....
Data: Apr 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
IPS Serafim Joanta - Predica Priveghere - Despre rugaciune
Ips Serafim Joanta - Despre Isihasm A
IPS Serafim Joanta - Intalnire duhovniceasca - ASCOR CLUJ - 2014-10-31
IPS Serafim Joanta - Dragostea care acopera multime de pacate - 2010-03-18
Ips Serafim Joanta - Despre Isihasm D
IPS Serafim Joanta - Faceti tot ceea ce va va spune El - folosul lucrarii poruncilor lui Dumnezeu - 2012-11-21
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).