Ziua internaţională a migranţilor este celebrată anual în data de 18 decembrie pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.
Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000, în contextul numărului mare și în continuă creștere a migranților, dar și pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia în țările de origine sau în țările gazdă.
Tema din 2021 a Zilei internaţionale a migranţilor este Valorificarea potenţialului mobilităţii umane (Harnessing the potential of human mobility).
„Migranții contribuie cu cunoștințele, rețelele și abilitățile lor pentru a construi comunități mai puternice și mai rezistente. Peisajul social și economic global poate fi modelat prin decizii cu impact pentru a aborda provocările și oportunitățile prezentate de mobilitatea globală și de oamenii în mișcare”, se precizează pe site-ul dedicat Zilei Internaționale a Migranților.
Numărul total al migranţilor la nivel internaţional a crescut de la 175 de milioane în 2000, la 244 de milioane de persoane în 2015. Cei mai mulţi migranţi se află în Europa şi în Asia.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât prin ședința din 25-26 februarie 2009 instituirea Duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”, după cum sublinia Patriarhul Daniel în urmă cu doi ani.
Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.
A fost instituită inițial în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume. Datele publicate într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, cuprinzând aproximativ 2,3 milioane de persoane.
În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.
Foto credit: zf.ro
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 289
Id: 75659
Data: Dec 18, 2021
Imagine:
În ziua cinstirii Sf. Mc. Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor îşi serbează onomastica.
Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în oraşul Moreni, jud. Dâmboviţa.
A urmat şcoala primară şi gimnaziul în Satul Minieri, jud. .....
Data: Dec 18, 2021
Mănăstirea Voroneț a sprijinit financiar realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul de la Catedrala Națională. Maicile au donat inclusiv din veniturile proprii pentru mozaicul catedralei, pe care proinstareța a numit-o „un act de demnitate al poporului român” .....
Data: Dec 18, 2021
Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop locţiitor al Daciei Felix, îşi sărbătoreşte sâmbătă ocrotitorul spiritual, pe Sf. Cuv. Daniil Sihastrul.
Ierarhul s-a născut în data de 23 septembrie 1957, în satul Hăţăgel, comuna Densuş, jud. Hunedoara.
Studii
.....Data: Dec 18, 2021
Parohia Batiștei din Capitală a găzduit vineri evenimentul „Evocare”, dedicat Serbării de la Putna 150. Continuitatea unui ideal (14-17 august 2021). Discuția a fost moderată de Teodora Stanciu, jurnalist cultural la .....
Data: Dec 18, 2021
Mitropolitul Teofan transmite un mesaj de speranţă în Pastorala de Crăciun 2021 şi spune că vom depăşi pandemia care ne-a afectat vieţile.
„Sărbătoarea Nașterii Domnului din acest an nu ne găsește într-o situație tocmai fericită. Purtăm cu toții răni multe în .....
Data: Dec 18, 2021
Patriarhul Iustin Moisescu a vorbit în prima sa pastorală, transmisă în anul 1977, despre întâmpinarea cu bucurie a Pruncului Iisus. 5 extrase din pastorala ierarhului:
1. Ascultând cântările de Crăciun, cu toţii să ne plecăm acum frunţile în faţa icoanei .....
Data: Dec 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Lumina celui nevazut - Solomon Marcus - Matematica si rationalitatea creatiei
Lumina celui nevazut - Acad Gh Vladutescu - Religia, filozofia, stiinta - un dialog necesar - p1
Lumina celui nevazut - Lumina si descoperirile fizicii (05 01 2017)
Lumina celui nevazut - Particula lui Dumnezeu - part 1
Lumina celui nevazut - Medicina comportamentala, o radiografie a riscurilor vietii cotidiene
Lumina celui nevazut - Frontierele cunoasterii - Fizica gaurilor negre (19 01 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).