Predica Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Duminica Tuturor Sfintilor

Sfintii, rodiri ale lucrarii Duhului Sfant in lume

Duminica I dupa Rusalii (a Tuturor Sfintilor)Matei 10, 32-35; 37-38; 19, 27-30

'Zis-a Domnul catre ucenicii Sai: Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor si Eu ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, pe nora de soacra sa. Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-si ia crucea si nu-mi urmeaza mie, nu este vrednic de Mine. Atunci Petru, raspunzand, I-a zis: Iata, noi am lasat toate si Ţi-am urmat Ţie. Cu noi, oare, ce va fi? Iar Iisus le-a zis: Adevarat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel. Şi oricine a lasat case, sau frati, sau surori, sau tata, sau mama, sau femeie, sau copii, sau tarini, pentru numele Meu, inmultit va lua inapoi si va mosteni viata vesnica. Şi multi dintai vor fi pe urma si din cei de pe urma vor fi intai.'

† DanielPatriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Duminica Tuturor Sfintilor urmeaza in calendar imediat dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, care arata finalitatea Invierii si Inaltarii la cer a Mantuitorului Hristos. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca prin Pogorarea Duhului Sfant se implineste sau se finalizeaza iconomia Fiului, adica planul de mantuire al lui Dumnezeu Tatal, realizat in Fiul Sau, pentru ca prin lucrarea Duhului Sfant in Botez oamenii care cred in Hristos primesc infierea dupa har.

In acest sens, duminica praznuita imediat dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh se numeste in calendarul crestin ortodox Duminica Tuturor Sfintilor. Astfel, Biserica Ortodoxa se deosebeste de Bisericile occidentale care pomenesc pe toti sfintii si pe toti mortii la inceputul lunii noiembrie (1 si 2).

Numai prin lucrarea Sfantului Duh oamenii pot deveni sfinti

Biserica Ortodoxa praznuieste Duminica Tuturor Sfintilor in prima Duminica dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh pentru a arata ca rostul venirii Sfantului Duh in lume este sfintirea oamenilor. Daca nu serbam Duminica Tuturor Sfintilor imediat dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, nu intelegem deplin nici lucrarea Duhului Sfant in lume si nici rostul Bisericii lui Hristos, si anume sfintirea oamenilor.

Deci, aceasta Duminica a Tuturor Sfintilor ne arata ca Duhul Sfant vine in lume pentru a constitui duhovniceste Biserica instituita de Hristos ca unire a oamenilor cu Preasfanta Treime si pentru a realiza sfintirea oamenilor prin Sfintele Taine ale Bisericii. Duhul Sfant face din oamenii credinciosi sfinti. De aceea, se spune in prochimenul Apostolului de astazi: 'Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai' (Psalmul 67, 36). Duhul Sfant il ajuta pe om sa creasca duhovniceste astfel incat chipul lui Dumnezeu din om sa devina asemanare cu Dumnezeu, prin impartasire de sfintenia lui Dumnezeu. Prin harul Duhului Sfant, omul se apropie mereu de Dumnezeu Tatal si are constiinta harica de fiu duhovnicesc al Sau, prin credinta lui in Iisus Hristos Fiul vesnic al lui Dumnezeu. Asadar, Pogorarea Duhului Sfant in lumea cazuta in pacat are ca scop ridicarea oamenilor la viata de sfintenie, pentru a fi asemenea Fiului lui Dumnezeu Care S-a facut Om, ca oamenii sa devina fii ai lui Dumnezeu dupa har.

Frumusetea sfinteniei consta in comuniunea smerita a omului cu Dumnezeu si in iubirea sa milostiva fata de semeni

Duminica Tuturor Sfintilor ne mai arata ca unitatea Bisericii se vede cu prioritate in comuniunea sfintilor. Biserica este una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Unitatea Bisericii este profund legata de sfintenia ei, deoarece si in Dumnezeu unitatea si sfintenia sunt nedespartite. Totusi Dumnezeu Cel Sfant este Unul nu pentru ca ar fi o singuratate eterna, ci este Unul pentru ca este o comuniune indestructibila de viata si iubire vesnica intre trei Persoane distincte si nedespartite: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Iar slava Sfintei Treimi este frumusetea comuniunii Sale interioare desavarsite si a iubirii Sale milostive, smerite si datatoare de bucurie vesnica pentru intreaga lume. Sfintenia lui Dumnezeu este iubirea Sa desavarsita, iar Dumnezeu impartaseste sfintenia Sa oamenilor pe masura credintei lor curate si a iubirii lor smerite.

Iata de ce Ortodoxia a randuit ca aceasta Duminica a Tuturor Sfintilor sa fie duminica in care se arata rodul lucrarii Duhului Sfant in Biserica. Aceasta duminica ne arata taina unitatii Bisericii traita in sfintenie. Unitatea si Sfintenia nu se realizeaza niciodata prin izolare egoista, prin orgoliu si prin autosuficienta. Chiar si parintii din pustie, care erau cei mai indepartati oameni de orase sau sate, aveau constiinta comuniunii lor cu Sfanta Biserica. De aceea, chiar si aceia dintre ei care au ajuns la o sfintenie deosebita si au vazut, inca din lumea aceasta, lumina sau slava Imparatiei cerurilor, totusi, inainte de moarte, au cerut sa se impartaseasca euharistic, pentru a arata astfel ca ei fac parte din Sfanta Biserica a lui Hristos, din Trupul Sau tainic. Asadar, pentru a sublinia legatura dintre sfintenie si unitate sau comuniune, Biserica a voit sa arate ca, desi in fiecare zi pomenim unul sau mai multi sfinti, totusi, acesti sfinti nu se afla in izolare, ci in comuniune si in conlucrare. De aceea, Biserica a randuit aceasta Duminica a Tuturor Sfintilor, care este, de fapt, Duminica dedicata comuniunii sfintilor care in ceruri impreuna lauda pe Dumnezeu. In acest sens, Dumnezeu este minunat in diversitatea si unitatea sfintilor uniti intre ei prin acelasi har si aceeasi credinta, desi sunt diferiti ca varsta, ca timp si loc in care au trait, ca neam, ca gen, ca rang in societate: de la imparati pana la simpli tarani si de la oameni vestiti pana la simpli anonimi. Toate cetele de sfinti, in diversitatea si frumusetea comuniunii lor cu Preasfanta Treime, au in fruntea lor pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, intrucat ea a nascut ca om pe Cel Unul Sfant, pe Iisus Hristos.

Duminica Tuturor Sfintilor are un caracter profetic si anticipeaza comuniunea din Imparatia lui Dumnezeu

Un alt motiv pentru care Biserica a fixat aceasta sarbatoare numita Duminica Tuturor Sfintilor este acela al legaturii dintre sfintii cunoscuti si cei necunoscuti. Biserica a inscris multi sfinti in sinaxarul si in calendarul ei. Totusi, mai exista o multime de sfinti necunoscuti, care nu sunt inca in mod oficial canonizati sau recunoscuti ca sfinti ai Bisericii, dar sunt cunoscuti de Dumnezeu. In acest sens, retinem dialogul profetului Ilie cu Dumnezeu, cand acesta zice catre Dumnezeu: 'Cu ravna am ravnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot, caci fiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au daramat jertfelnicele Tale si pe proorocii Tai i-au ucis cu sabia, ramanand numai eu singur, dar (ei) cauta sa ia si sufletul meu' (3 Regi 19,10). Insa Dumnezeu ii raspunde: 'Mi-am oprit dintre israeliti sapte mii de barbati; genunchii tuturor acestora nu s-au plecat inaintea lui Baal si buzele tuturor acestora nu l-au sarutat' (3 Regi 19, 18). Deci, totdeauna exista mai multi sfinti decat cei cunoscuti de oameni, insa Dumnezeu va arata slava acestor sfinti cand doreste El, in timpul istoriei sau la a doua venire a lui Hristos, la innoirea lumii, despre care vorbeste Evanghelia de astazi. Atunci, desigur, se vor arata toti sfintii, cunoscuti si necunoscuti de oameni. De aceea, Duminica Tuturor Sfintilor are si un caracter profetic, de anticipare sau prevestire a comuniunii sfintilor din Imparatia lui Dumnezeu, de pregustare a frumusetii si bucuriei comuniunii tuturor sfintilor, cunoscuti si necunoscuti de oameni in timpul istoriei.

Darurile inmultite din Evanghelie inseamna bucuria negraita, pacea sfanta si fericirea nesfarsita a comuniunii omului cu Hristos

In Evanghelia Duminicii Tuturor Sfintilor, Mantuitorul Iisus Hristos spune ca 'oricine a lasat case, sau frati, sau surori, sau tata, sau mama, sau femeie, sau copii, sau tarine pentru numele Meu, inmultit va lua inapoi si va mosteni viata vesnica' (Matei 19, 29). La ce se refera acest inmultit va lua, in raport cu ceea ce au lasat oamenii pentru a urma lui Hristos? Se refera la bucuria si pacea vietii vesnice primite in arvuna inca din lumea aceasta, ca iertare a pacatelor, ca binecuvantare si sfintire a vietii, la care se adauga apoi plinatatea vietii vesnice. Iar viata vesnica inseamna viata traita in comuniune cu Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant, si cu toti sfintii lui Dumnezeu, inseamna viata traita in Imparatia iubirii sfinte si nesfarsite a Preasfintei Treimi.

Adevarata bogatie netrecatoare se afla in suflete, nu in hambare, banci sau buzunare

O multime de oameni in decursul istoriei Bisericii au lasat averi si familie si s-au retras in pustie. Acestia au trait hranindu-se adesea doar cu radacini sau poame salbatice, rabdand frigul sau arsita soarelui. Şi, totusi, ei erau bucurosi, pasnici si fericiti. Desi fugeau de lume, lumea din orase venea sa-i caute in pustie, in paduri sau in pesterile muntilor. De ce? Pentru ca, prin multa rugaciune si multe nevointe, au dobandit pacea si bucuria Duhului Sfant sau prezenta tainica a lui Hristos in ei prin harul Duhului Sfant. Acesta este intelesul adanc al cuvintelor inmultit va lua. Cine urmeaza lui Hristos, cine crede in El si Il iubeste prin rugaciune si fapte bune, acela inmultit va lua; adica a renuntat la ceva trecator si primeste pe Cineva netrecator, dobandeste prezenta netrecatoare a lui Hristos Cel vesnic in viata lui. De aceea, apostolii, martirii, cuviosii si toti sfintii de odinioara, precum si credinciosi smeriti, rugatori si marturisitori ai credintei de astazi, care iubesc pe Hristos, simt bucuria prezentei lui Hristos in viata lor. Aceasta prezenta a lui Hristos in oamenii credinciosi este cea mai mare bogatie sau comoara adunata in suflete, calumina a credintei, lumina a iubirii fata de Dumnezeu si fata de semeni, lumina a faptelor bune. Aceasta comoara ramane in sufletul omului si este dusa in Imparatia lui Dumnezeu. Inmultit va luainseamna multa rasplata pe care o daruieste Dumnezeu celor care Il iubesc pe El, este harul Duhului Sfant prezent in oameni si darurile multe ca rodiri ale harului in viata lor. Mantuitorul Iisus Hristos mai spune ca, pe langa multa Lui iubire impartasita lor, ucenicii Lui vor primi si viata vesnica sau viata fara de moarte, adica invierea, nemurirea si bucuria vesnica din Imparatia lui Dumnezeu.

Multe binecuvantari daruieste Dumnezeu celor ce cred in El si implinesc voia Lui in viata lor. Prin urmare, intrucat Dumnezeu ne iubeste, cu o iubire infinita si vesnica, sa raspundem permanent iubirii Lui prin rugaciune si prin fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi si spre a noastra mantuire! Amin.

*Text revizuit de autor in anul 2011

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 7161

Id: 14536

Data: Jun 19, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).