Premierul Romaniei a vizitat șantierul de restaurare de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”

Prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, a vizitat vineri Mănăstirea „Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava”, aflată in curs de restaurare.

Oaspetele a fost intampinat de o delegație formată din Părintele Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul Vicar Damaschin Dorneanul, Arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezămantului monahal, și membri ai Permanenței Consiliului Eparhial.

Li s-au alăturat Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Din delegația premierului au făcut parte secretarii de stat Alexandru Stoica și Gheorghe Florin Carciu și senatorul Paul Stănescu.

Reprezentanții Guvernului Romaniei au vizitat ansamblul monahal și paraclisul unde sunt așezate in această perioadă moaștele Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, a vizitat vineri, 12 aprilie 2024, Mănăstirea „Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Arhid. Vasile Demciuc, consilier la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și Ioan Mareș, arheolog, au explicat valoarea istorică și cultural-artistică a lăcașului de cult, evidențiind particularitățile arhitecturale și picturale și prezentand descoperiri arheologice recente din pridvorul și pronaosul bisericii voievodale.

A urmat un moment de rugăciune in Paraclisul mănăstirii, la racla cu moaștele Sfantului Ioan cel Nou, in prezența Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

„Fiți bineveniți in Bucovina, acest Athos romanesc, statut pe care-l dă acestei părți a țării frumusețea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse in patrimoniul UNESCO!” a spus Inaltpreasfințitul Părinte Calinic.

„Bucovina și Suceava sunt un tăram rupt din rai”, a spus Premierul Marcel Ciolacu vineri, 12 aprilie 2024, la Suceava. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Ierarhul l-a rugat pe șeful guvernului să continue sprijinul – printre altele, pentru lucrările de consolidare a monumentelor UNESCO din eparhie și pentru realizarea infrastructurii unor noi proiecte filantropice in domeniu medical și social.

Valorificarea patrimoniului, prioritate a guvernului

Inaltpreasfinția Sa i-a oferit premierului Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai inaltă distincție din eparhie și o icoană a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Aceeași distincție le-a fost inmanată secretarului de stat Alexandru Stoica și senatorului Paul Stănescu, iar�secretarul de stat Gheorghe Florin Carciu a fost distins cu Ordinul „Mușatinii”.

Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților i-a acordat Prim-ministrului Marcel Ciolacu cea mai inaltă distincție din eparhie vineri, 12 aprilie 2024. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, a subliniat că societatea actuală trebuie să lupte pentru păstrarea valorilor autentice, Biserica fiind cea care menține vie credința.

„Nu e pentru prima oară cand o spun: Bucovina și Suceava sunt un tăram rupt din rai, un tăram plin de credință; și cred că un popor nu poate avea viitor fără să-și cunoască istoria. Dar cel mai important este că un popor este pierdut atunci cand nu mai are credință”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat importanța cooperării dintre Stat și Biserică și a afirmat că valorificarea patrimoniului național este una dintre prioritățile guvernului.

Oaspeții au inspectat apoi lucrările exterioare și au vizitat amplasamentul Casei Sociale „Anastasie Crimca” și pe cel al caselor „Mitropolit Silvestru” și „Dositei Herescu”.

O delegație a guvernului condusă de Premierul Marcel Ciolacu a vizitat vineri, 12 aprilie 2024, șantierul de reabilitare a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Contractul de finanțare pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Mănăstirii „Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost semnat in august 2022. Intre obiectivele cuprinse in proiect fac parte Biserica „Sfantul Gheorghe”, stăreția, corpul de chilii, paraclisul, clisiarnița și zidul care delimitează incinta mănăstirii.


Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” a fost construită intre anii 1514-1522 și este monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 71

Id: 80786

Data: Apr 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).