În îngrijirile paliative, pacientul are nevoie „să simtă prezența iubitoare a lui Hristos Domnul, care suferă alături de el”, afirmă Părintele Bogdan George Brînzea, preot misionar și asistent medical la Spitalul de Pnemuoftiziologie din Brașov (Stejeriș). Acești pacienți îi dăruiesc și ei ceva important: „Acești oameni m-au învățat să mă bucur cu adevărat de viață”, spune părintele.
Preotul misionar spune că lucrul cu pacienții secției de Îngrijiri paliative l-a împlinit sufletește, deoarece se simte foarte util: ajută oameni care au cea mai mare nevoie de ajutorul său.
„Acum trei ani, când am intrat în paliație, nu aveam experiență, dar aveam dorința de a ajuta, de a mângâia, de a sprijini”, își amintește el.
„Și aici a intervenit Dumnezeu, Care mi-a adus alături oameni cu multă experiență, cu mult profesionalism, dedicați vocației și care m-au format și m-au învățat: medici si asistente medicale. Lor le datorez mult din ceea ce sunt. Nu poți să faci în medicină nimic dacă nu lucrezi în echipă.”
„Abordarea noastră este una holistică: pacientul nu este doar trup, ci și suflet. Nu avem în vedere doar mângâierea și alinarea suferinței trupești, ci și suportul spiritual”, spune el.
Secretul succesului: comunicarea cu pacientul
Fiind și asistent medical, Părintele Bogdan George Brânzea vorbește cu pacienții nu numai în Taina Spovedaniei, ci și în timp ce le administrează tratamentul. „Stai de vorbă cu ei, socializezi. De aceasta duc lipsă. Iar cu cât discuți mai mult cu ei, cu atât rezultatele din punct de vedere medical sunt mai bune”, spune el.
În spitalele de stat se merge pe cantitate, nu calitate: o îngrijire strict medicală și mai puțin timp alocat discuției cu pacientul. Dar în secția de îngrijiri paliative este altfel.
„În paliație, nu atât materialele sanitare sunt cheia succesului, cât timpul de discuție cu pacientul”, spune părintele.
„În general, internarea pacienților neoplazici e una de durată, timp în care se înfiripă între duhovnic și pacient o legătură deosebită de încredere, de iubire și de prețuire.” Nu numai pacienții au nevoie de consiliere spirituală, ci și aparținătorii lor.
Adesea, părintele participă la înmormântarea pacienților și păstrează legătura cu familia.
Un sens pentru suferință
„Îngrijirea medicală a acestor pacienți presupune cunoștințe medicale, stăpânirea temeinică a manoperelor medicale, multă răbdare, compasiune, înțelegere și în general multă tărie psihică. În paliație, suferința și moartea pândesc la fiecare colț”, mai explică părintele.
Sunt și pacienți care au supraviețuit și cu care ține legătura. „Cei care ajung la servicii de paliație în faze inițiale ale bolii au o rată de supraviețuire destul de generoasă”, spune el.
„Prezența preotului la patul bolnavului nu este doar o simplă vizită. Elementul fundamental îl reprezintă aducerea lui Hristos acolo, în locul de suferință, prin administrarea Sfintelor Taine, în special prin Sfintele Taine ale Mărturisirii, Euharistiei și Maslului.”
Omul suferind, care se află în proximitatea morții, are o mare nevoie de liniște sufletească. În general, fiind nedeplasabil, petrece mult timp cu propriile gânduri, angoase și regrete, explică părintele.

Aici intervine rolul preotului duhovnic, care îi descoperă suferindului rolul mântuitor al suferinței, faptul că el nu se află singur în fata necazului, că în suferință nu e totul să învingi, ci totul e să lupți cu demnitate până la capăt, după exemplul Mântuitorului Hristos, care Și-a asumat crucea până la capăt.
„Dăm un sens spiritual suferinței”, subliniază Părintele Bogdan George Brânzea.
Însoțitor spre pragul veșniciei
Preotul mai adaugă că și el a învățat multe lucruri din prieteniile acestea: „M-au marcat pe viață multe situații pe care le-am trăit. Am învățat mult din răbdarea bolnavilor, din prețuirea pe care aceștia au acordat-o ultimelor zile de viață”, spune părintele.
De exemplu, cazul unui tânăr cu limfom, pe care l-a spovedit și împărtășit și cu care a avut numeroase discuții pe diverse teme, mai ales pe tema suferinței.
„Mi-a murit sub epitrahil, în timpul rugăciunii de dezlegare, de față fiind și mama lui adoptivă (căci mama naturală murise de aceeași afecțiune, cu ceva ani înainte).”
Un alt caz care l-a marcat a fost cel al unei femei cu un cancer în stadiu terminal, care a fost mereu înconjurată cu multă iubire și compasiune de familie și de personalul medical.
„Niciodată nu s-a plâns. Și-a asumat cu multă demnitate suferința, raportând-o permanent la Dumnezeu”, povestește Părintele Bogdan George Brânzea.
„Cred că aceasta a fost tăria acestei femei, raportarea suferinței sale la Dumnezeu. Plecarea ei la Domnul am perceput-o ca pe un sfârșit de luptă încununat de jertfă”, a spus părintele, care a fost de față la ultimele clipe ale pacientei.
Totuși, preotul misionar povestește că nu se simte deprimat sau speriat de lucrarea pe care o face, pentru că lucrează din chemarea inimii. „Este o onoare să asiști un astfel de bolnav până la granița veșniciei”, afirmă el.
„Chiar dacă pare fără sens, suferința acestor oameni prețuiește mult sub aspect moral. Cineva spunea foarte frumos și adevărat: «Viscerele acestor oameni liturghisesc, fac slujba mută a propriei căințe»”
„Ce am învățat din paliație”
În pandemie, secția de Îngrijiri paliative de la Stejeriș a fost temporar desființată și înlocuită cu o secție de Covid-19. Personalul a rămas pe loc, la datorie, îngrijind pacienții cu Covid-19, în așteptarea unei reveniri la normal.
Între timp, Părintele Bogdan George Brînzea recapitulează lecțiile pe care le oferă paliația:
„Am învățat să prețuim sănătatea trupească și să trăim frumos și deplin fiecare moment al vieții, ca dar a lui Dumnezeu”, spune el. „Am învățat rolul mântuitor al suferinței: Asumarea conștientă a suferinței acoperă mulțime de păcate.”
Și a mai învățat că cele mai mari și mai intense bucurii se nasc din lucruri simple. „Acești oameni m-au învățat să mă bucur cu adevărat de viață”, încheie el.
Vezi și:
- „Părinte, să-mi dați o poză cu dumneavoastră, că nu v-am văzut niciodată fără combinezon!”
- O parohie a oferit hrană bolnavilor de Covid-19. Mărturia unui preot asistent medical
Foto credit: Arhiva personală
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 333
Id: 72883
Data: Mar 2, 2021
Imagine:
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care .....
Data: Mar 2, 2021
Editurile Patriarhiei Române participă la Târgul de Carte Gaudeamus 2021, care este organizat exclusiv online și se desfășoară în perioada 1-31 martie.
Prima întrunire națională a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizează cimitirele din Biserica Ortodoxă Română a avut loc marți la Palatul Patriarhiei. Participanții au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat în acest .....
Data: Mar 2, 2021
Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață din București au publicat calendarul activităților din Luna pentru viață 2021. Anul acesta, Luna pentru viață și Marșul pentru viață au tema „Uniți pentru viață”. Majoritatea activităților au loc online, pentru a respecta .....
Data: Mar 2, 2021
Ziua mondială a scriitorilor este celebrată anual în data de 3 martie. Ziua a fost instituită în 1986 de English Pen Club, informează Agerpres.
Acest .....
Data: Mar 3, 2021
La întâlnirea Episcopului Ioan Casian cu preoții și coordonatorii Școlilor Duminicale din cele trei .....
Data: Mar 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
30. Biserica si tinerii - Pr Ovidiu Polexa - 03.09.2012 - Ascultarea de duhovnic
10. Biserica si tinerii - Pr Cosmin Necsoiu - 25.07.2011 - Toaca - Invitat Pr Ovidiu Polexa
38. Biserica si tinerii - Pr Ovidiu Polexa - 24.12.2012 - Nunta din Cana Galileii si Familia
21. Biserica si tinerii - Pr Ovidiu Polexa - 07.05.2012 - Egoismul
02. Biserica si tinerii - Pr Cosmin Necsoiu - 09.05.2011- Festivalul de oratorie Sf Ioan Gura de Aur
33. Biserica si tinerii - Pr Ovidiu Polexa - 22.10.2012 - Fericirile I
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).