Pe lângă „ascultările” de preoteasă şi soprană, Tablan-Popescu Valentina Maria mai are două la fel de importante: mamă şi profesor. Toate se întrepătrund, ne-a spus ea.
Se întrepătrund şi alcătuiesc omul cald şi blând care ne-a trecut recent pragul pentru un dialog despre misiunea pe care o desfăşoară prin intermediul notelor muzicale în Biserica lui Hristos.

Valentina Maria este încă un exemplu de preoteasă care, împreună cu soţul ei, formează şi educă buni profesionişti pentru societate, dar şi buni creştini pentru Cer, toate acestea prin muzică şi prin puterea exemplului.
Armonizaţi în iubirea pentru Dumnezeu şi muzică, familia Tablan este ancorată în mai multe proiecte muzicale la nivelul judeţului Suceava.
„Încercăm să întreţinem activitatea cultural artistică la nivel de judeţ cu mai multe corale”, ne-a mărturisit soprana Valentina, enumerând mai multe nume: Corul Seminarului Teologic Mitropolitul Dosoftei, Corala Colegiului Naţional Stefan cel Mare, Corala Mixtă Ciprian Porumbescu, Corul Sf. Ioan al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Eforturile au fost mari, însă rezultatele nu au încetat să apară, deoarece, în timp, participările la competiţii internaţionale de profil precum European Choir Games sau World Choir Games au devenit o stare de fapt.
Dintre premii, cea mai mare însemnătate a avut-o cel din Grodno, Belarus. În 2018, corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a obţinut locul doi la festivalul concurs Kolozhsky Blagovest , secţiunea coruri laice, iar Valentina Tablan a fost desemnată cea mai bună solistă a competiţiei.
„Satisfacţia a fost cu atât mai mare, cu cât am primit premiul în ziua în care am împlinit 40 de ani”, a declarat Valentina.
Un an mai târziu, corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, a câștigat o medalie de aur și una de argint la Grand Prix of Nations desfăşurat în Suedia.
Concurenţa nu a fost deloc uşoară, în competiţia de la Göteborg fiind înscrise peste 400 de coruri.
Biserica este izvorul performanţelor
La întrebarea cum se împacă activitatea muzicală cu statutul de preoteasă, răspunsul a venit natural. „Biserica este izvorul performanţelor mele. De acolo am plecat”.
„Activitatea mea vocală a început în Biserică. Am cântat de mică la strană, în biserica tatălui meu. Apoi am ajuns la liceul și academia de muzică, unde m-am perfecționat. Nu există duminică să nu cânt în corul Mănăstirii Sf. Ioan”.
„Dacă nu aș avea legătură cu Biserica, nu cred că aș obține performanțele acestea. Mă rog întotdeauna. Nu mă rog neapărat să obțin ceva, ci mă rog ca Bunul Dumnezeu să-mi dea voce, să cânt în continuare şi să trec peste încercările pe care le am la nivel vocal și nu numai”.
Chiar dacă mergem și cântăm în alte părți, tot în Biserică ne întoarcem.
Activitatea muzicală pe care o desfăşoară nu este altceva decât o completare adusă misiunii clericale pe care soţul ei o îndeplineşte. Împreună alcătuiesc o familie, dar strâng în jurul lor o familie extinsă.
De ce? „Ne dedicăm în totalitate din punct de vedere sufletesc. Pur şi simplu ne punem inima pe tavă”, a menţionat Valentina-Maria, aspect care nu rămâne neobservat în rândul tinerilor corişti.
Activitatea lor inspiră şi formează în acelaşi timp. O parte dintre coriştii îndrumaţi de familia Tablan au dezvoltat cariere strălucite şi au ajuns pe marile scene ale lumii.
Unul dintre foştii elevi, Ionuţ Ilisoi, a devenit managerul coralei Ciprian Porumbescu.
„S-a dezvoltat frumos. Ionuţ a fost foarte ambiţios şi iată că acum se văd rezultatele. Sunt mulţi care au crescut în familia corului Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Un alt exemplu este teologul Alexandru Semeniuc, care anul acesta a obţinut premiul al III-lea la secţiunea Compoziţie în cadrul Concursului „Lăudaţi pe Domnul”.
Proiecte de viitor
Proiectele viitoare nu lipsesc. În septembrie vor participa la un concurs în Italia ca reprezentanţi ai Colegiului Ştefan cel Mare din Suceava, în octombrie sunt aşteptaţi la concursul Franz Schubert din Viena împreună cu grupul coral „Leon Băncilă” din Fălticeni, iar în decembrie corala mixtă Ciprian Porumbescu va concerta la Betleem.
Tablan-Popescu Valentina Maria
A urmat Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca.
A studiat canto popular cu Ioan Bocşa.
Este căsătorită cu pr. Lucian Tablan-Popescu, mamă a trei copiii şi profesoară de muzică la o şcoală de lângă Suceava.
Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 385
Id: 69457
Data: Mar 12, 2020
Imagine:
Episcopia Maramureșului și Sătmarului anunță că în eparhie se vor oficia slujbele religioase în conformitate cu recomandările emise de autorități și valabile la nivel .....
Data: Mar 12, 2020
Cancelaria Sfântului Sinod a transmis joi un document cu mai multe îndrumări adresate parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19):
-
Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși s-a alăturat de anul acesta Federației „Filantropia” a Patriarhiei Române.
„Am intrat în Federația Filantropia în ideea și din dorința ca împreună cu celelalte asociații din cadrul Patriarhiei Române să putem .....
Data: Mar 12, 2020
„Prădată până la scândură” era descrisă Episcopia Hușilor de Nicolae Iorga în perioada în care a fost preluată de Episcopul Iacob Stamati.
În cei zece ani de păstorire la Huși (1782-1792), viitor Mitropolit Iacob Stamati a transformat Eparhia într-o „grădină a .....
Data: Mar 12, 2020
Părintele Emanuel Nuţu a anunţat miercuri pe contul său de Facebook împlinirea unei noi etape în construirea bisericii din capitala Austriei: a fost amplasată prima dintre crucile lăcaşului de cult.
Ortodoxie românească mărturisită public prin Sf. Cruce .....
Data: Mar 12, 2020
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a decis săptămâna aceasta să transmită o enciclică pe tema coronavirusului către toate .....
Data: Mar 12, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Calistrat Chifan - Cuvant la cununie (2001)
Pr Calistrat Chifan - Despre rusine
24 Pr Calistrat Chifan - Invierea fiicei lui Iair - Duminica a XXIV-a dupa Rusalii (2000)
07 Pr Calistrat Chifan - Vindecarea a doi orbi si a unui mut din Capernaum - Duminica a VII-a dupa Rusalii (2001)
18 Pr Calistrat Chifan - Pescuirea minunata - Duminica a XVIII-a dupa Rusalii (2001)
dP 04 Pr Calistrat Chifan - a slabanogului de la Vitezda - Duminica a IV-a dupa Pasti (2000)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).