„Iată că după doi ani de pandemie, când am trăit în izolare și am arătat iubire față de semeni ținându-i la distanță, Dumnezeu ne-a învrednicit să reluăm tradiția Pelerinajului în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim”, a spus Patriarhul Daniel sâmbătă seara la Pelerinajul de Florii din Capitală. Preafericirea Sa a apreciat prezența credincioșilor în număr mai mare față de pelerinajul anterior, din 2019.
Procesiunea cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim s-a desfășurat de la ora 16:15 pe traseul Mănăstirea Radu-Vodă – Catedrala Sfântul Spiridon-Nou – Biserica Sfânta Ecaterina – Catedrala Patriarhală. Pe Dealul Patriarhiei, pelerinii conduși de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul a subliniat că această tradiție a fost sistată acum de pandemie, dar în trecut, timp de peste 45 de ani a fost întreruptă de regimul comunist ateu.
„După schimbările din 1989, s-a reluat această tradiție a pelerinajelor care datează din secolul al treilea și al patrulea – la Ierusalim și la Constantinopol și apoi din secolul al paisprezecelea în Principatele Române”.
Care a fost primul pelerinaj?
„Tradiția aceasta deodată patristică, medievală și modernă este reluată ca o mărturisire a dreptei credințe, ca o aducere aminte a Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim după ce a săvârșit călătoria de la Betania – care se afla la o distanță de aproximativ trei kilometri de Ierusalim”, a spus Părintele Patriarh.
Patriarhul Daniel le-a vorbit apoi miilor de pelerini despre Învierea lui Lazăr când, la fel, mulțime mare de oameni veniseră la Betania să vadă minunea făcută de Iisus.
„Acel pelerinaj de la Betania până la Ierusalim și bucuria mulțimilor care-L aclamau pe Iisus pentru această minune a fost primul pelerinaj în care s-a manifestat bucuria biruinței vieții asupra morții”, a menționat Patriarhul României.
Citându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur și pe alți Părinți ai Bisericii, Patriarhul a explicat că Învierea lui Lazăr prevestea în primul rând Învierea lui Iisus, iar în al doilea rând învierea de obște a tuturor oamenilor la Judecata de Apoi.
„Această sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim are o semnificație deosebită pentru că, după ce a trecut prin suferință și moarte și a fost îngropat, Hristos a înviat din morți și a intrat în Ierusalimul ceresc în care nu va mai fi moarte”.
De aceea, în noaptea de Paști cântăm „Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime”, a spus Preafericirea sa și a amintit că aceeași cântare – puțin schimbată – se intonează la sfințirea de biserici când în lăcașul de cult intră tainic Hristos cel înviat și răstignit.
„Dar Hristos cel înviat nu mai poate fi cuprins de spațiu și de timp, este liber față de orice determinism al naturii din lumea aceasta. Așa se explică de ce El trece prin ușile încuiate și cum este prezent pentru câteva momente cu ucenicii și apoi dispare. Are o libertate absolută”, a spus Părintele Patriarh referindu-se la momentul frângerii Pâinii la Emaus.
Esențialul credinței noastre
„Acest pelerinaj de Florii este icoană înainte-vestitoare a bucuriei Sfintelor Paști”, a reiterat Patriarhul.
„Această intrare în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, care trece prin Sâmbăta lui Lazăr și prin Duminica Floriilor, este o lucrare mântuitoare. Ea nu mai are un sens pedagogic precum cele patruzeci de zile de post, ci are caracter mistic, de împreună-pătimire cu Hristos”.
„Prin această lucrare mărturisitoare a pelerinajului am concentrat în gesturi, cuvinte și cântări esențialul credinței noastre, și anume legătura între Cruce și Înviere, între suferință și biruință, între întristare și bucurie”.
„Felicităm pe toți cei care au contribuit la buna organizare a acestui pelerinaj și constatăm că numărul pelerinilor astăzi este mai mare decât cel din 2019”, a spus la final Patriarhul României mulțumind autorităților, Protoieriilor din Capitală și tuturor celor care au sprijinit organizarea procesiunii.
Întregul eveniment a fost transmis live de Trinitas TV.
Mai multe imagini de la eveniment vor fi disponibile în curând, în secțiunea Galerii Foto.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 336
Id: 76704
Data: Apr 18, 2022
Imagine:
La Muzeul Mitropolitan din Iași a fost deschisă joi expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră – secolele XVI-XIX”.
Persoanele private de libertate în Penitenciarul Rahova se pregătesc să primească lumina Învierii la biserica unității, cu hramul „Sf. Ap. Andrei”, unde participă la slujbele zilnice și la cateheze, unde caută iertarea de păcate în Taina Spovedaniei și unirea cu Hristos prin .....
Data: Apr 18, 2022
Arhimandritul Nicodim Dimulescu, Proinstarețul Mănăstirii Crasna din județul Prahova, a trecut la cele veșnice.
„Astăzi 16 aprilie 2022 în jurul orelor 2.30 Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu ne-a părăsit”, a transmis pe adresa redacției un apropiat și fiu .....
Data: Apr 18, 2022
Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul și maicile de la Centrul Bisericesc München s-au bucurat marți de darurile naturii de primăvară, culegând verdețuri .....
Data: Apr 18, 2022
În Sfântul și Marele Post, cu binecuvântarea Pӑrintelui Paroh Protopop Dr. Ioan Durӑ, parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, cea mai veche parohie ortodoxă română din Ţările de Jos, a trimis un ajutor umanitar de 1.700 Euro mǎnǎstirii Sihӑstria Putnei care .....
Data: Apr 18, 2022
„Săptămâna Pătimirilor va primi cu adevărat o semnificație pentru noi dacă, pe de o parte, vom înțelege foarte bine evenimentele istorice petrecute, iar pe de altă parte, dacă vom reuși să-L însoțim pe Hristos prin rugăciune curată, prin starea de priveghere, de credință puternică, .....
Data: Apr 19, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).