Procesiune si parastas pe Muntele Mic in memoria eroilor banateni

Eroii naţionali care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român au fost comemoraţi luni la Crucea de pe Muntele Mic, unde are loc anual un pelerinaj în amintirea lor.

Parastasul a fost oficiat după liturghia oficiată de Episcopul Lucian al Caransebeşului pe platoul monumentului inaugurat în 1936. Alături de eroi au fost pomeniţi şi ctitorii monumentului.

„Crucea de pe Muntele Mic”, a spus ierarhul „a fost înălțată în primul rând pentru comemorarea și pomenirea făuritorilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918” şi reprezintă „un prinos de recunoștință adus lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra clerului și poporului din Banatul istoric”

„Clerul și poporul din Țara Banatului și-au dorit din toată inima unirea cu patria mamă, de aceea intelectualitatea din Timișoara, din Caransebeș și din tot Banatul, în perioada interbelică a considerat că aici pe această înălțime sfântă trebuie să se ridice o cruce-monument în memoria tuturor ostașilor, eroilor și martirilor neamului nostru românesc, care s-au jertfit pentru unitate și libertate”.

Procesiunea s-a desfăşurat înainte de liturghie, în cursul dimineţii, din localitate până la monumentul de pe Muntele Mic.

Alături de Preasfințitul Părinte Lucian au participat preoți și diaconi, autorități județene și locale, oficialități civile și militare, precum și militarii de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

Crucea de pe Muntele Mic este un monument comemorativ al eroilor bănățeni construit în anul 1936 și refăcut în perioada anilor 2001-2004. Se află la altitudinea de 1670 metri și este structurată din oțel laminat având o înălțime de 27 metri.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 205

Id: 71315

Data: Sep 15, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).