Proiectul social filantropic al Parohiei Oradea Vii, la patru ani

La Parohia Oradea-Vii din Episcopia Oradiei s-au aniversat joi, 18 septembrie, patru ani de când parohia a initiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, prin grija parintelui Gheorghe Nemes.Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festiva a Comitetului de sustinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al Parohiei Oradea-Vii, informeaza “Ziarul Lumina”.Evenimentul a început în prezenta Preasfintitului Sofronie, Episcopul Oradiei, cu savârsirea slujbei de Te Deum oficiate de un sobor de preoti în biserica parohiala cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, la „Biserica Albastra“, cum este îndeobste cunoscuta. La finalul slujbei, PS Sofronie, Episcopul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare si a felicitat pe toti cei care contribuie la derularea acestui program social-filantropic, initiat cu prilejul vizitei în Eparhia Oradiei a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul României.„În aceste zile se împlinesc patru ani de la vizita istorica a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel al României la Oradea, cu prilejul aniversarii a nouazeci de ani de la reactivarea Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei. Cu acel prilej, între momentele vizitei patriarhale s-a numarat si vizita la biserica «Sfântul Ierarh Nicolae» a Parohiei Oradea-Vii, prima parohie ortodoxa româneasca înfiintata în Oradea Mare dupa Unirea de la 1918. Atunci, în prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si cu binecuvântarea Preafericirii Sale s-a lansat programul social «Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe», initiat de catre Parohia Oradea-Vii“, a spus PS Sofronie.

Lucrare misionara

Aniversarea celor patru ani reprezinta un moment de bilant pentru programul social dedicat ajutorarii persoanelor cu deficiente si care beneficiaza de ajutorul Bisericii, prin generozitatea credinciosilor si a sponsorilor, care pun la dispozitia parohiei mijloacele necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor nevoiasi, a subliniat ierarhul.„Ne rugam Bunului Dumnezeu ca sa binecuvinteze în continuare lucrarea misionara a acestei parohii si, în special, programul social «Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe», pentru a duce cât mai multa lumina, bucurie si, daca se poate, un zâmbet senin pe fata celor atât de încercati de împrejurarile vietii. Cred ca, prin ajutorul bunilor nostri credinciosi, Agapa va reusi în continuare sa îsi împlineasca misiunea, telurile ei nobile, spre folosul tuturor si, nu în ultimul rând, spre mântuirea tuturor celor implicati în acest generos proiect“, a mai spus PS Sofronie.Parintele Gheorghe Nemes, initiatorul si presedintele comitetului de sustinere al proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, care este si directorul sucursalei Parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Asociatiei „Filantropia“ Oradea, a prezentat o sinteza a activitatilor desfasurate prin programul social, în cei patru ani. Pr. Gheorghe Nemes a multumit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea data la începutul acestui proiect, Preasfintitului Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea si sprijinul constant în cei patru ani de când sute de persoane primesc ajutor, zi de zi, prin acest program, dar si tuturor celor care s-au implicat în organizarea si bunul mers al activitatilor filantropice.La momentul aniversar au participat pr. Laurentiu Lazar, consilierul social-filantropic al Episcopiei Oradiei si directorul executiv al Asociatiei „Filantropia“ Oradea, pr. Adrian Popovici, consilier economic al Episcopiei Oradiei si preot slujitor la aceasta parohie, protopopul Oradiei, Dorel Octavian Rus, Viorel Samasca-Nemes, paroh la Oradea-Vii si pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, fost preot slujitor la aceasta parohie.

Ajutorarea persoanelor cu dizabilitati

Scopul proiectului derulat de parohia oradeana este sprijinirea persoanelor nevoiase, cu dizabilitati, bolnave si fara posibilitati. Ajutoarele oferite constau în îmbracaminte, mâncare, medicamente, bunuri de folosinta casnica, carucioare pentru cei cu dizabilitati, precum si sume de bani, toate furnizate acasa la beneficiari de catre voluntari din parohie.În plus, începând cu anul 2013 s-a reusit acordarea de burse pentru studenti si elevi, cu rezultate deosebite la învatatura, dar care nu au parte de ajutor familial.Serviciile sociale oferite de Parohia Oradea-Vii au fost incluse în reteaua de servicii a Asociatiei „Filantropia“ a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei si, astfel, sucursala beneficiaza de un cadrul legal, acreditat, care contribuie si beneficiaza de avantajele muncii în retea de servicii sociale.În comitetul de initiativa a sucursalei parohiale activeaza peste 30 de credinciosi din parohie, dar un numar de peste 100 de credinciosi au raspuns la apelul parintelui coordonator si al comitetului de initiativa.Fondurile de sustinere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“ provin din donatiile credinciosilor din Parohia Oradea-Vii si de la credinciosii Parohiei „Sfânta Cruce“ din Torino, Italia, cu care parohia oradeana este înfratita.În cadrul proiectului se ofera o masa calda, zilnic, de luni pâna vineri, pentru cei bolnavi si neajutorati, tineri si vârstnici deopotriva, iar sâmbata si duminica o masa rece, a spus pr. Gheorghe Nemes.„Trebuie mentionat ca ajutoarele nu sunt oferite doar credinciosilor din parohia noastra, ci si persoanelor din alte parohii oradene. De asemenea, precizam ca anul acesta am reusit sa oferim ajutorul nostru unor persoane suferind de cancer, care au avut nevoie de operatii si tratamente. Nadajduim ca si în anul ce vine sa continuam sa fim de folos semenilor nostri singuri si neajutorati, care nu se pot întretine si nu au pe nimeni care sa îi ajute“, a mai mentionat pr. Gheorghe Nemes.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 378

Id: 44166

Data: Sep 20, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar