Schimbarea vieţii, aducerea altor persoane la Hristos şi oferirea de ajutor necondiţionat sunt trei lecţii pe care le învăţăm din viaţa Sfântului Moise Etiopianul, le-a spus Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul romilor din Pata Rât. Ierarhul a slujit vineri în parohia clujeană, în ajunul sărbătorii ocrotitorului lor spiritual, informează Radio Renaşterea.
Când a auzit cuvântul Domnului, s-a hotărât să nu mai facă rău
Ascultând de Domnul ne schimbăm modul în care trăim, aceasta este prima lecţie pe care o învăţăm din viaţa Sfântului Moise, a explicat Preasfinţia Sa.
„Domnul i-a spus în inimă cu toată puterea: Să nu mai păcătuieşti! Că şi el fost om rău ca şi noi. A fost hoţ, a bătut pe alţii, ba chiar a omorât, dar când a auzit acest cuvânt al Domnului s-a hotărât să nu mai facă rău. El a trăit prin secolul 4, a fost din Etiopia şi spuneam că numai om serios n-a fost; le-a făcut pe toate cele, dar când Domnul i-a spus să nu mai păcătuiască a înţeles lucrul acesta”.
Părintele Episcop a subliniat că, de regulă, oamenii nu se comportă frumos cu cei care au o poziţie socială nu tocmai bună. Însă, ierarhul i-a îndemnat să îl aibă exemplu pe Sfântul Moise care nu a fost tratat bine de semeni, nici atunci când şi-a schimbat modul de a trăi.
„Ce a făcut el atunci când alţii l-au desconsiderat? A trăit foarte frumos şi le-a dat exemplu. Şi-a schimbat viaţa şi s-a rugat pentru ei şi nu i-a mai pasat ce a spus lumea, atâta timp cât el îl avea pe Dumnezeu în inimă”.
Preasfinţia Sa a spus comunităţii din Pata Rât că nimeni în lume nu este mai preţios decât cel care îl are pe Dumnezeu în inimă.
„Şi nu bogăţiile nu ne fac oameni importanţi, chiar dacă lumea aşa vede acum, ci prezenţa Domnului în inimă. Când ai prezenţa Domnului în inimă, ai toate bogăţiile din lumea aceasta. Şi cine ne dă cinstea cea mai mare? Nu lumea, ci Domnul Hristos care a venit pentru cei săraci. El a venit pentru cei păcătoşi care vor să îşi schimbe viaţa; Domnul a venit pentru cei care lumea nu-i băga în seamă, pentru cei care nu aveau casă, care nu erau din familie bună. A venit Domnul pentru voi, pentru noi, şi pentru mine, şi pentru fiecare în parte. Suntem oameni de cinste în această lumea dacă îl avem pe Domnul Hristos în inima noastră, deoarece toate celelalte trec”.
Când venim la Hristos, să nu venim singuri!
O altă lecţie predată de Sfântul Moise ne arată că atunci când descoperim pe Domnul, nu venim singuri la Hristos, ci luăm şi pe alţii, a spus ierarhul reamintind o întâmplare din viaţa sfântului:
„După ce şi-a schimbat viaţa Moise tâlharul s-a dus într-o mănăstire. Într-o vreme, acolo au venit alţi tâlhari ca să fure din aşezământul monahal. Moise era foarte puternic şi i-a prins pe toţi, nu le-a făcut niciun rău, i-a dus la stareţ şi i-a spus: Eu i-am prins pe hoţii aceştia, fă tu ce vrei cu ei. Stareţul i-a zis: Îi iertăm. Atunci tâlharii s-au întors la Hristos şi au devenit buni ca Moise. Ce învăţăm: Noi când venim la Hristos nu venim singuri, ci luăm şi pe prietenii noştri şi le spunem că este bun Domnul”.
Să dăm o mână de ajutor!
Sfântul Moise ne mai învaţă să oferim ajutorul nostru tuturor celor care au nevoie, a precizat ierarhul.
Erau în comunitate părinţi mai bătrâni, iar Sfântul Moise era foarte puternic din punct de vedere fizic. Ei trăiau în pustiu, iar apa era foarte departe şi se aducea greu. Ce făcea Moise? Noaptea, în timp ce părinţii se rugau sau dormeau, el se ducea la fântână, cu găleţile bătrânilor şi spre dimineaţă, când se trezeau, ei aveau apă la uşă. De aici învăţăm că trebuie să luăm găletuţa de la bunica, de la vecina şi să aducem apă, să facem lucruri pe care cei în vârstă nu le mai pot face”, i-a sfături ierarhul pe cei mai tineri din Para Rât.
Pata Rât
La marginea oraşului Cluj-Napoca, în Pata Rât, trăieşte o comunitate de romi formată din aproximativ 2000 de persoane. Comunitatea s-a format la sfârşitul anilor 60 şi cuprinde patru zone: Dallas, Cantonului, Colina Verde şi zona Rampei.
Pentru cele 2000 de persoane, arhiepiscopia a înfiinţat o parohie în anul 2013. Piatra de temelie pentru lăcaşul de cult din lemn a fost aşezată în acelaşi an.
În 2019 a fost sfințită și a doua biserică din zonă, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Aceasta deservește comunitatea de rromi din zona Dalas, formată din aproximativ 300 de copii și peste 100 de familii.
În ambele biserici de la Pata Rât, în fiecare duminică după-amiază se organizează programe pentru copii, activități educative, recreative și religioase.
Foto credit: Mitropolia Clujului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 374
Id: 74598
Data: Aug 28, 2021
Imagine:
Biserica Sfântul Mercurie din Capitală va fi sfinţită duminică, 5 septembrie. De la ora 08:00 vor fi oficiate slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, iar sfinţirea lăcaşului de cult va avea loc de la 11:30, anunţă parohia.
Biserica este .....
Data: Aug 28, 2021
Un bust reprezentând pe regele Decebal a fost inaugurat săptămâna trecută în Piaţa Centrală din Edineţ, Republica Moldova. Statuia a fost binecuvântată de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi.
„În acest spaţiu avem nevoie de aceste monumente pentru că avem .....
Data: Aug 29, 2021
În data de 29 august 2005 a trecut la cele veșnice Mitropolitul Antonie Plămădeală, originar din Republica Moldova.
A studiat la Seminarul din Chișinău, dar și la cel din București (1937-1945). Apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie din București și a .....
Data: Aug 29, 2021
La Mănăstirea Plumbuita a avut loc sâmbătă o procesiune cu moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, primite recent de la Chilia .....
Data: Aug 29, 2021
Sfântul Ioan este protector al integrităţii familiei, deoarece a criticat public dezordinea morală din timpul său, a spus Preafericirea Sa în predica rostită duminică în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale. Sfântul a avut curajul să atragă atenţia regelui Irod care, „prin .....
Data: Aug 29, 2021
În predica rostită duminică la Mănăstirea Plumbuita, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat să ne îndreptăm atenţia spre copiii abandonaţi, spre cei cu dizabilităţi şi să punem accent pe educaţia creştină. Ierarhul a oferit aceste sfaturi în contextul textului .....
Data: Aug 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).