PS Benedict și autodefinirea sa ca ierarh in funcție de tineri: Vreau sa fiu unul dintre ei

Profesor de spiritualitate la Facultatea de Teologie din Cluj și cel mai tânăr dintre ierarhii români, PS Benedict Bistrițeanul vorbește despre relația sa cu tinerii, la un an de arhierie.

Preasfinția Sa spune că acest an a fost un timp al definirii sale ca ierarh.

„Autodefinirea mea a fost și în funcție de ei, sau foarte mult în funcție de relația pe care am avut-o cu tinerii, fie cei din Facultatea de Teologie, fie cei din afară”, declară ierarhul într-un interviu pentru Radio Renașterea.

„Au fost și surprinși la un moment dat de comportamentul meu destul de relaxat vizavi de ei pentru că, în mintea lor, poate, li se părea că slujirea în care sunt ar presupune o sobrietate și cam atât. Și am zis: da, sobrietate presupune, bineînțeles, dar o sobrietate care se manifestă, totuși, într-un soi de libertate, de care nu îmi e frică și pe care mi-o asum cu destul de multă ușurință”.

„Vreau să fiu unul dintre ei pentru că încă vârsta mă avantajează spre acest lucru”, a mărturisit Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. „Și m-am străduit, în această perioadă, dincolo de piedicile pe care le-am avut, din pricina vremurilor speciale, să fiu în mijlocul lor și să fiu, într-un fel, și unul dintre ei”.

„Tinerii reprezintă o zonă de maximă importanță pentru mine, pentru slujirea mea pastorală”, a reiterat ierarhul ceea ce spunea și în urmă cu un an la hirotonie. „Simt că au un depozit de entuziasm, un depozit de idei, de viziuni, de perspective, care trebuie încurajate”.

„Și această autodefinire a mea ziceam că a fost mult condiționată de ei, în sensul în care i-am provocat efectiv, în mai multe situații, să îmi spună cum ar vedea ei slujirea de episcop și, mai ales, având în vedere și vârsta mea. Și am fost plăcut uimit să primesc răspunsuri concrete, curajoase, frumoase și folositoare pentru mine, pentru că e tare important să vezi cum se vede și din afară această slujire”.

El spune că tinerii i-au fost „de maxim folos” ca „resurse de curaj și de bună îndrăznire”.

„Nădăjduiesc ca și eu să fi fost în acest sens, pentru că simțindu-mă aproape de ei au fost și capabili, îndrăzneți să mă întrebe multe lucruri pe care poate în alte contexte nu le-ar fi întrebat, însă, în această atmosferă degajată și ușor prietenească, s-au simțit liberi să o facă. Și în felul acesta, relația, și dintr-o parte, și din cealaltă, ajută și la o mai bună cunoaștere a problemelor pe care le au tinerii, din partea mea, dar și la o poziționare mult mai firească și mult mai corectă a tinerilor vizavi de ceea ce înseamnă un slujitor al Bisericii și în felul acesta mă refer și la un slujitor în această demnitate de arhiereu, de episcop”.

În interviu, părintele episcop vicar descrie colaborarea pe care o are cu Mitropolitul Andrei, vorbește despre cum a trecut prin anul pandemiei și ce obiective de viitor are.

Vezi interviul integral.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sătmarului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 204

Id: 72824

Data: Feb 25, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).