PS Daniil: Hramul unei manastiri, biserici sau catedrale reprezinta o fantana (cu apa vie) sapata si zidita cu piatra cea din capul unghiului, care este Iisus Hristos

DSC_0797

La Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, 29 august,  Manastirea Timiseni-Şag din Arhiepiscopia Timisoarei si-a serbat hramul, dupa cum ne-a precizat Pr. Marius Mircia.

Programul slujbelor inchinate cinstirii Sfantului Ioan Botezatorul a cuprins Vecernia sarbatorii, urmata de Litie. In continuare, s-a oficiat Taina Sfantului Maslu, Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, Utrenia, apoi Sfanta Liturghie de la ora 02:00 dimineata.

Din incredintarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Sfanta Liturghie din ziua praznicului a fost oficiata de Pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, alaturi de un sobor de preoti si diaconi de la catedrala mitropolitana, de la parohiile din eparhie si din tara, in prezenta Preasfintitului Parinte Daniil, Episcop Loctiitor al Episcopiei Dacia Felix. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Sf. Nicolae al Facultatii de Teologie din Timisoara, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

In cuvantul rostit, Preasfintitul Parinte Daniil a explicat ce reprezinta hramul unei manastiri.

Hramul unei manastiri, biserici sau catedrale reprezinta o fantana sapata si zidita cu piatra cea din capul unghiului, care este Iisus Hristos. Pentru ca noi sa ne putem adapa cu apa cea vie a harului si a cuvantului lui Dumnezeu din fantana hramului, se cuvine ca noi toti sa coboram in adancul fantanii hramului. Acesta este cea mai importanta sarbatoare a unui asezamant crestin-ortodox. Venirea la hram inseamna: caderea cu fata la pamant, precum Avraam inaintea Teofaniei de la stejarul din Mamvri, cand Dumnezeu, Cel in Treime laudat, marit si preaslavit, Tatal, Fiul si Sfantul Duh s-au aratat patriarhului biblic sub chipul celor trei ingeri sau trei tineri, ziua in amiaza mare; suirea pe scara cerului de la Betel, prin Liturghie, Evanghelie, cuvant duhovnicesc, cantari bisericesti, pricesne si toata atmosfera inaltatoare, care se cuvine sa fie la un hram, a spus Preasfintitul Daniil.

***

Manastirea Timiseni-Şag  este ctitoria mitropolitului Vasile Lazarescu, din anul 1944. Serviciile religioase se oficiau la inceput in capela amenajata in interiorul imobilului. Desfiintata in timpul regimului comunist, a fost reorganizata prin staruinta Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae Corneanu. In 2002 a inceput constructia unei biserici noi, a carei piatra de temelie s-a pus in 10 mai, de praznicul Izvorul Tamaduirii, de Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae, si s-a inceput constructia unui nou corp administrativ, finalizat in anul 2011.

[gallery link="file" ids="141543,141544,141545"]

The post PS Daniil: Hramul unei manastiri, biserici sau catedrale reprezinta o fantana (cu apa vie) sapata si zidita cu piatra cea din capul unghiului, care este Iisus Hristos appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 736

Id: 60995

Data: Aug 30, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).