PS Ieronim la hramul Bisericii Sf. Vasile-Victoria: Jertfa pe cruce a Mantuitorului ne-a adus darul iertarii

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Vasile – Victoria din Capitală. Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce ne-a adus iertarea, a explicat el cu acest prilej. În ajunul hramului, biserica și-a serbat hramul organizând o procesiune cu cel mai mare fragment din lemnul Sfintei Cruci care se găsește în România.

În omilia sa, Preasfințitul Părinte Ieronim a vorbit despre împlinirea, prin jertfa pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, a celor prefigurate simbolic în Legea veche: „Jertfa Fiului lui Dumnezeu întrupat este o jertfă cu totul aparte”, a spus ierarhul, care a făcut trimitere la cele spuse de Sf. Ap. Pavel despre Iisus Hristos ca Mare Arhiereu.

„Hristos a intrat în Biserica Legii celei vechi, în Sfânta Sfintelor, unde o singură dată pe an intra arhiereul, aducând din sângele jertfelor care erau jertfite pe altarul din fața Templului. Și cu acest sânge stropea Chivotul Mărturiei și Tablele Legii. Stropea vasul cu mană, care era preînchipuirea Sfintei Împărtășanii, stropea toiagul lui Aaron, care a odrăslit, care preînchipuia Sfânta Cruce, și arăta lucrarea lui Dumnezeu în lume”, a spus vicarul patriarhal.

Sângele cu care a stropeau preoții Vechiului Testament altarul pentru ispășire era sânge de animale, dar Mântuitorul a adus spre ispășirea păcatelor oamenilor „sângele propriei Sale jertfe”, a adăugat el. „Și această jertfă a Sa și stropirea simbolică ce se petrece, pe care o vede Sf. Ap. Pavel, este iertarea pe care Iisus Hristos a adus-o asupra neamului omenesc, restabilirea armoniei, este acest mare dar, care despovărează lumea.”

La final, ierarhul l-a felicitat pe Părintele Paroh Cristian Trandafir pentru lucrările realizate în ultimul an. „Consider că toate aceste lucrări aparțin Bunului Dumnezeu, care prin ele a vrut să cinstească Crucea Fiului Său”, a spus părintele paroh.


Biserica Sf. Vasile – Victoria din Capitală este cunoscută și sub numele de Biserica Sfintei Cruci. Aici se află cel mai mare fragment din lemnul Sfintei Cruci existent în România. De câțiva ani, în ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, biserica organizează Procesiunea Calea Crucii – Scară către cer.

Duminică, în ajunul hramului, pe lângă fragmentul din lemnul Sfintei Cruci, a mai fost purtat în procesiune și pus la închinare și un fragment din moaștele Sf. Serafim de Sarov adus de la biserica bucureșteană Sf. Nicole Tabacu.

Foto credit: Basilica.ro (arhivă)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 224

Id: 71311

Data: Sep 14, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).