Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a slujit de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie 2020, în Curtea Catedralei Patriarhale.
La predică, Episcopul vicar patriarhal a spus că evanghelia sărbătorii (Luca, cap. 1) prezintă „zorii mântuirii”.
„Evanghelia vorbește despre momentul în care Hristos, Soarele Dreptății se pregătea să răsară în lumea noastră și despre momentul în care Luceafărul – Sfântul Ioan Botezătorul avea și el să vină în lume pregătind și vestind această vreme de mântuire”, a continuat Preasfinția Sa.
„Iată, Legea cea Veche merge spre finalul ei, iar Legea Harului, prin Mântuitorul nostru Iisus Hristos, este acum gata să se arate”.
Ierarhul a scos în evidență minunea sărbătorită pe 24 iunie, aceea că Elisabeta, deși înaintată în vârstă și stearpă, în urma rugăciunilor, dă naștere Sfântului Ioan.
„Se biruiește rânduiala firii, pentru că firea nu este potrivnică lui Dumnezeu. Dumnezeu a creat toate cele ce există și toate se supun voii Lui. Se biruiesc rânduiala și legile firești pentru că puterea și lucrarea lui Dumnezeu și taina mântuirii noastre – perspectiva noastră sunt mai mari decât aceasta”.
„Iată nașterea celei sterpe va vesti nașterea cea minunată și mai presus de fire a Fecioarei Maria”, a spus PS Ieronim.

”Când rugăciunea consonează cu voia lui Dumnezeu
Ierarhul a remarcat puterea rugăciunii atunci când cererea noastră este în acord cu voia divină.
„Este minunat faptul că rugăciunile Sfinților Zaharia și Elisabeta se împlinesc și consonează cu voia lui Dumnezeu. Este minunat și în viața noastră când rugăciunile noastre nu sunt împotriva legilor morale pe care Dumnezeu le-a lăsat în lume, când nu cerem în rugăciune lucruri care sunt în afara moralității și a legii lui Dumnezeu”.
„Rugăciunile noastre sunt împlinite atunci când ele consonează cu voia lui Dumnezeu”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.
Îndemnul ierarhul a fost „Să fim foarte conștienți și atenți întotdeauna în rugăciunile noastre ca atunci când ne dorim ceva să ne dorim și să cerem în așa fel încât dorința și rugăciunea cererii noastre să fie în consonanță cu voia lui Dumnezeu”.
„Când acestea se vor întâlni vom primi mult har și multă binecuvântare”, a subliniat ierarhul adăugând cuvintele Sfântului Grigorie de Nazianz:
„Cu cât ne plecăm mai mult, cerurile sunt mai aproape de noi, și cu cât ne ridicăm sau ne înălțăm mai mult, cu atât se depărtează de la noi”.
„Adică, cu cât suntem mai smeriți și cu cât rugăciunea noastră este în conformitate cu voința lui Dumnezeu și cu toate cele de mântuire, cu atât ea este mai ascultată și Dumnezeu este mai aproape de noi”, a explicat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
„Cu cât devenim mai egoiști, mai plini de noi și mai insistenți în dorințele noastre care, de multe ori nu sunt conforme cu voia lui Dumnezeu, iar alteori sunt chiar păcătoase, atunci cerurile sau harul lui Dumnezeu sau împlinirea dorințelor noastre se îndepărtează de la noi”.

”Să iubim familia și nașterea de prunci
La final, Preasfinția Sa a făcut un îndemn pro-viață și pro-familie.
„Să iubim familia, să iubim nașterea de prunci care este, iată o mare cinste și este o mare cerință, o mare necesitate astăzi în vremea în care neamul nostru se împuținează, ceea ce nu este un lucru potrivit”.

Preasfinția Sa a amintit că „Dumnezeu a dat în fiecare neam această poruncă de a ne naște și de a ne înmulți, și, iată, nu de a fi sterpi și neroditori”.
„A fi sterp, a fi neroditor, nu este o binecuvântare, este o rușine. Și din păcate, prin uciderea pruncilor în toți acești treizeci de ani (de la căderea comunismului, n.r.) o mare rușine s-a abătut asupra neamului nostru și poate că și suferințele pe care le îndurăm, necazurile prin care trecem sunt și ca o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru acest păcat”.
„Dincolo de aceasta, să nu uităm să fim smeriți și rugători și să avem grijă ca dorințele noastre să fie în consonanță cu Evanghelia lui Hristos. În felul acesta ne vom bucura de harul și binecuvântarea lui Dumnezeu. Vom fi rodnici și trupește și sufletește, vom fi rodnici în fapte bune, în credință, în dragoste și vom avea nădejde de mântuire”.
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 256
Id: 70546
Data: Jun 25, 2020
Imagine:
Arheologii din Turcia fac săpături în căutarea mormântului Sfântului Vlasie, Episcopul Sevastei, martirizat la începutul secolului al IV-lea.
În provincia Sivas din Turcia se fac săpături pentru găsirea mormântului Sfântului Vlasie, informează
Data: Jun 25, 2020
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în România și în diaspora la data de 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care se suprapune cu sărbătoarea populară a Sânzienelor, numită și Drăgaica. Anul acesta, comunitatea La Blouse Roumaine, care a inițiat evenimentul anual, .....
Data: Jun 25, 2020
Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, lansează un film documentar cu principalele activităţi desfăşurate de Biserica Ortodoxă Română pe timpul pandemiei.
Materialul video vine să completeze imaginea creată de .....
Data: Jun 25, 2020
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), prin Serviciul Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a creat un sistem voluntar de recunoaştere a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de către organizaţiile de turism sau de autorităţile .....
Data: Jun 25, 2020
Pentru unii, a-și ajuta aproapele este o necesitate, ceva la fel de natural ca respirația sau bătăile inimii. Igor Belei, fondatorul și directorul Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, vorbește despre fărâma de bunătate care determină oamenii să ajute. Implicându-se, .....
Data: Jun 25, 2020
Cei 75 de domnitori muşatini ai Moldovei au fost pomeniţi miercuri în capela de la Cetatea de Scaun a Sucevei.
.....Data: Jun 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).