PS Timotei Prahoveanul: Să urmăm modelul Sf. Lidia, prima europeană care și-a deschis inima pentru cuvantul lui Dumnezeu

„Sf. Lidia o reprezintă pe femeia de astăzi și dintotdeauna, deschisă cuvintelor lui Dumnezeu. Și ii reprezintă pe oamenii care iubesc și caută lumina, cei care L-au mărturisit pe Cel Care este lumina lumii,dar și pe cei care astăzi caută stăruitor lumina”, a spus sambătă Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a oficiat Sf. Liturghie la Biserica „Dintr-o zi” din centrul Capitalei, amintind, in cuvantul de invățătură, că Biserica pomenește in ziua de 20 mai „și o femeie, prima de pe pămant european care a primit cuvantul Evangheliei”.

Sf. Lidia din Filipi „este un exemplu pentru vremea noastră și pentru toate vremurile”, a spus Preasfinția Sa.

„Ea este de fapt modelul pentru foarte mulți creștini care mai tarziu i-au primit pe apostolii Domnului in diferite locuri, pentru că, oriunde s-a citit această scriere a Faptelor Apostolilor și mai ales scrierea Evaangheliilor și a cărțilordin Noul Testament, oamenii și-au deschis sufletul.”

„Ziua de astăzi este pregătire pentru duminica vindecării unui orb, a uni orb care ședea in intuneric și in umbra morții, dar care, după intalnirea cu Mantuitorul in cetatea Ierusalimului, a văzut lumină mare – dar mai ales a văzut cu ochii sufletului, cunoscandu-L pe Cel Care este Lumina Lumii”, a mai spus ierarhul.

„Lidia, prima femeie botezată in Cetatea Filipi de Sf. Ap. Pavel, sfinții pe care-i mărturisim astăzi, Sf. Talasie, sfinții intemeietori ai mănăstirii din Chios și ceilalți impreună cu ei pomeniți ne indeamnă și pe noi să căutăm lumina”.

„Oricat am fi impresurați de lucrurile intunericului și adeseori atrași de aceste lucruri, va trebui să căutăm lumina, singura care aduce bucurie și care ii conduce pe oameni in Impărăția Luminii”, a incheiat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ierarhul i-a avut alături in slujire pe Părintele Paroh Vasile Ioana și pe ceilalți slujitori ai parohiei, printre care și Părintele Nicolae Dima.

In cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit preot pe Diac. Nicolae Mogage, slujitor al parohiei, și a hirotonit un diacon pe seama unei parohii din Protoieria Campina, județul Prahova.

„Dumnezeu Iși alege slujitorii, apostolii, pe care ii trimite pană departe, pentru a implini misiunea incredințată, aceea de a-i face pe cat mai mulți, dacă nu pe toți, fii ai Impărăției Sale”, a spus părintele episcop vicar.

Biserica „Dintr-o zi” il are ca principal ocrotitor pe Sf. Ier. Nicolae. Numele �se datorează faptului că a fost inălţată intr-o singură zi de ctitorul ei, Neagul Postelnicul – un strămoș al doamnei Maria Brancoveanu.

Doamna Maria Brancoveanu a rectitorit-o in 1702. La inceputul secolului al XIX-lea, domnitorii munteni intrau in biserică direct in cafas, printr-o deschizătură in zidul de sud, venind de la reşedinţa domnească de peste drum printr-un coridor construit pe deasupra străzii.

Foto credit: Facebook / Captură ecran

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 158

Id: 78336

Data: May 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).