Preasfințitul Părinte Varlaam a vorbit joi despre importanța alegerilor bune făcute la tinerețe. El a subliniat că exemplul oferit tinerilor studenți teologi de Sf. Ecaterina este cel al unei tinere care avea lumea la picioare, dar a preferat să aleagă „partea cea bună, care nu se va lua de la ea”, cum a spus Mântuitorul despre Maria, sora Martei.
Episcopul-vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul Facultății de Teologie din Capitală, care o are ca ocrotitoare pe Sfânta Ecaterina.
„Sfânta Ecaterina a avut multe posibilități în viața scurtă pe care a trăit-o pe pământ”, a subliniat ierarhul. Cu toate acestea, alegerile ei de viață au fost pline de discernământ. „A avut mari posibilități materiale, pe care le-a folosit înțelept, urmând școlile celebre din Alexandria.”
În ceea ce privește alegerile de viață, tânăra Ecaterina „a avut de ales între a fi aleasa Împăratului Maxențiu sau a fi aleasa Împăratului Hristos”, a continuat episcopul-vicar patriarhal.
„Iată că a avut multe alegeri de făcut și pe toate le-a făcut cu multă chibzuință, cu multă înțelepciune, luminată fiind de harul Duhului Sfânt”, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam.
Despre alegeri înțelepte făcute la timpul lor
Ierarhul a afirmat că Evanghelia despre Marta și Maria, care s-a citit în cadrul liturghiei, ne vorbește despre importanța alegerii, care reiese și din viața Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.
„Partea cea bună pe care o apreciază Mântuitorul la Maria și care nu se va lua de la ea a fost ascultarea și împlinirea cuvântului lui Dumnezeu”, a spus episcopul-vicar patriarhal.
„Tot destinul nostru cel pământesc și mai ales cel veșnic stă în capacitatea noastră de a alege: de a alege cu înțelepciune partea cea bună, care nu se va lua de la noi, sau de a alege, potrivit duhului lumii acesteia, bunătățile și desfătările, lucrurile trecătoare pe care ni le oferă lumea aceasta plină de durere, de spaime, de suferințe, de boală și de moarte.”
Responsabilitatea alegerii ne revine în virtutea chipului lui Dumnezeu sădit în noi. „De aceea, când Mântuitorul cheamă pe cineva la Sine, întotdeauna o face cu respectarea deplină a libertății pe care El a dăruit-o omului”, a continuat ierarhul.
„Această Evanghelie de astăzi și viața Sfintei Ecaterina să vă fie, dragi studenți și studente, o comoară prețioasă. Din alegerea dumneavoastră derivă și îndatoririle pe care vi le-ați asumat. Anii pe care-i aveți aici la dispoziție în timpul studiilor sunt anii în care, asemeni Sf. Mc. Ecaterina, trebuie să acumulați cultură teologică și cultură profană, ca să aveți bucuria pe care a avut-o Sf. Ecaterina când, confruntându-se public, după moda vremii, cu cei mai înțelepți filosofi ai Alexandriei, i-a biruit prin logică, prin înțelepciune, prin rațiune, dar mai ales prin rațiunea ei luminată de credința puternică și mărturisitoare în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care este Învățătorul nostru suprem, Unicul și Marele nostru Pedagog.”
„Faptele lor vin cu ei”
„Prezența studenților și studentelor în facultatea aceasta este rodul alegerii lor”, a mai afirmat Preasfinția Sa. Dar alegerile următoare trebuie făcute cu același discernământ, deoarece cunoașterea teologică nu este totul, ci și împlinirea ei prin fapte, a adăugat ierarhul.
„Acumularea culturii teologice pe care mai târziu o vom transforma în fapte, acelea vor da mai târziu sentimentul împlinirii vieții noastre și vor da sentimentul datoriei și alegerii împlinite pe care am făcut-o, iată, în mod liber”, a precizat episcopul-vicar patriarhal.
El a făcut trimitere la un pasaj din Sfânta Scriptură care arată că orice faptă bună are timpul ei, dar este și un timp când nu mai putem face binele, ci rămânem doar cu cât s-a făcut la timp potrivit:
„Fericiţi cei morţi, cei ce acum mor întru Domnul! Da, grăieşte Duhul, odihnească-se de ostenelile lor, căci faptele lor vin cu ei” (Apocalipsa 14, 13)
„Vă îndemnăm să folosiți timpul în modul cel mai judicios. Viața trece foarte repede. Ea este cotropită de grijile, de capcanele, de ispitele societății noastre moderne. Și, dacă nu avem suficientă înțelepciune și bărbăție duhovnicească pentru a discerne între esențial și secundar, vom constata când va fi prea târziu că a trecut viața pe lângă noi și am pierdut o mulțime de oportunități și că alegerea pe care am făcut-o noi în tinerețe din iubire de Hristos nu s-a împlinit întru totul, nu a devenit cu adevărat partea cea bună care nu se va lua de la noi”, a avertizat Preasfințitul Părinte Varlaam.
În încheiere, ierarhul le-a transmis profesorilor și studenților facultății felicitări în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și îndemnul de a petrece un timp sfânt în rugăciune, în studiu, așa cum și-a petrecut tinerețea în sfințenie Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.
Patriarhul a dăruit o raclă nouă
Anul acesta, Părintele Patriarh Daniel a oferit Bisericii „Sf. Ecaterina” – Paraclis universitar o raclă nouă pentru moaștele ocrotitoarei acestui sfânt locaș. Racla este lucrată la Atelierele Patriarhiei Române și a fost scoasă în fața bisericii spre închinare începând din ajunul sărbătorii.
La hramul Paraclisului Universitar Sf. Ecaterina au participat pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, Decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, conf. dr. Adrian Lemeni, Directorul Școlii Universitare „Dumitru Stăniloae” a aceleiași facultăți, alte cadre didactice, clerici, studenți și credincioși.
Predica a fost ținută de Iosif Nicorici, student în anul IV al facultății de teologie bucureștene, care a vorbit despre viața și virtuțile Sf. M. Mc. Ecaterina, evidențiind trei dintre calitățile ei care stau pildă pentru tânăra generație: curăția sufletească, fecioria trupească și înțelepciunea, sau mintea luminată.
Liturghia a fost urmată de parastasul pentru ctitorii bisericii.
Biserica Sf. Ecaterina a fost construită de frații Albu și Ivașco Golescu în a doua parte a secolului al XVI-lea, când aici a funcționat o mănăstire închinată celei cu același hram din Muntele Sinai. Pe locul unde astăzi se află Facultatea de Teologie era Hanul Sf. Ecaterina, zidit între 1775 și 1782 de doamna Ecaterina, soția lui Alexandru Ipsilanti.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 294
Id: 75462
Data: Nov 25, 2021
Imagine:
Biserica Sf. M. Mc. Mercurie din cartierul bucureştean Titan şi-a cinstit joi ocrotitorul. În patrimoniul lăcaşului de cult se află şi un fragment din moaştele sale.
Racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Mercurie a fost așezată spre închinare într-un loc amenajat .....
Data: Nov 26, 2021
Banca Națională a României (BNR) a lansat vineri noua bancnotă circulatorie de 20 de lei, pe care este reprezentată eroina națională Ecaterina Teodoroiu. Mugur Isărescu, guvernatorul instituției, a prezentat în premieră imaginea noii bancnote care va fi pusă în circulație miercuri, .....
Data: Nov 26, 2021
Biserica Sf. M. Mc. Mercurie din cartierul bucureştean Titan şi-a cinstit joi ocrotitorul. În patrimoniul lăcaşului de cult se află şi un fragment din moaştele sale.
Racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Mercurie a fost așezată spre închinare într-un loc amenajat .....
Data: Nov 26, 2021
Colecția integrală a celui mai vechi ziar românesc, cu apariție neîntreruptă din anul 1853 până azi, Telegraful Român, a fost trecută în format digital. Colecția poate fi consultată, gratuit, momentan parțial, pe
Data: Nov 26, 2021
Custodele Coroanei Române, Principele Radu Duda și Laura Popescu, Ambasadoarea României în Regatul Unit, au dezvelit joi bustul Regelui Mihai I al .....
Data: Nov 26, 2021
Arhiepiscopia Bucureștilor are un nou consilier eparhial care coordonează Sectorul cimitire, monumente şi servicii funerare. Permanența Consiliului eparhial l-a numit în această funcție pe preotul Alexandru-Gabriel Negoiţă în şedinţa din 23 noiembrie 2021.
Preotul .....
Data: Nov 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).