Reflectii privind repercusiunile problemelor economice in viata duhovniceasca

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat joi, 14 martie 2013, în Sala T17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, conferinţa cu titlul „Reflecţii privind repercusiunile problemelor economice în viaţa duhovnicească“. Invitatul a fost pr. Iulian Necula, consilier al Sectorului economic-financiar al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a subliniat, prin exemple concrete, modul în care activitatea economică poate avea efecte negative pe plan spiritual: „Întrepătrunderea între planul material, imediat, vizibil, şi planul duhovnicesc, spiritual, poate fi regăsită doar în viaţa celor care doresc cu adevărat să dezvolte o viaţă spirituală, care să conţină lucrarea Duhului Sfânt în interiorul ei. Când vorbim de activitatea economică, vorbim de fapt despre mai multe tipuri de activităţi, anume activitatea de producţie, activitatea de distribuţie sau de vânzare, o activitate de consum şi una de servicii, fiecare dintre ele presupunând anumite etape de lucru. În fiecare dintre aceste etape, pentru omul care caută în viaţa sa să păstreze permanent legătura cu Dumnezeu, apar nişte conflicte. De exemplu, prin cumpărarea cu un preţ neadecvat a unui bun, deşi există impresia şi aparenţa unui anume câştig, în realitate este vorba de o gravă neîmplinire pe plan duhovnicesc. De asemenea, în ceea ce priveşte forţa de muncă, pot exista probleme de ordin spiritual. De multe ori, persoana care munceşte nu mai este tratată ca o individualitate, ci ca o noţiune abstractă care trebuie să dea randament în procesul de producţie. În acest caz, există riscul, pe de o parte, ca lucrătorul să fie dispreţuit şi să nu fie plătit la valoarea muncii pe care o prestează, făcându-se un păcat strigător la cer, anume oprirea plăţii lucrătorului, din partea angajatorului, iar pe de altă parte, angajatul să nu lucreze atât cum ar putea sau cum a stabilit că va munci, neglijând ceea ce Sfântul Apostol Pavel a specificat foarte clar: «Cine nu voieşte să muncească, nici să nu mănânce». În acest caz, atât cel care administrează afacerea, cât şi cel care este angajat prezintă nişte riscuri legate de viaţa lor spirituală“.

În încheiere, pr. Iulian Necula i-a avertizat pe studenţii prezenţi cu privire la dorinţa de ascensiune: „În viaţa duhovnicească există foarte multe primejdii, iar în activitatea noastră de zi cu zi putem pierde foarte uşor lucrarea lui Dumnezeu din viaţa noastră. De aceea, pe măsură ce noi vom avea diverse funcţii, răspunderi şi atribuţii, vom avea şi mai multe riscuri de a face compromisuri cu cele pământeşti“. 

Programul conferinţelor mari organizate de ASCOR Iaşi în Postul Sfintelor Paşti

În cadrul conferinţei de joi seară a fost anunţat şi programul ciclului de conferinţe mari din Postul Sfintelor Paşti, ce va debuta în cea de-a doua săptămână din post. Astfel, în data de 26 martie va conferenţia monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi, în data de 2 aprilie va conferenţia diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, în data de 9 aprilie va fi prezent la Iaşi pr. prof. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în data de 16 aprilie invitatul tinerilor ascoreni ieşeni va fi IPS Mitropolit Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională, iar în data de 23 aprilie, ultima conferinţă organizată de ASCOR Iaşi îl va avea ca invitat pe pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 312

Id: 29217

Data: Mar 17, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei