Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului s-a rugat joi, 20 februarie 2020, pentru sufletele romilor trecuți la Domnul în timpul lagărelor, deportărilor și robiei.

De asemenea, au fost comemorați voievozii și clericii români care i-au sprijinit cultural și spiritual pe romi, de-a lungul veacurilor. Răspunsurile liturgice, unele în limba romani, au fost oferite de membrii Corului Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a rostit cuvântul intitulat „Implicare neobosită și necesitate misionară în pastorația rromilor”.
Ierarhul a reliefat rolul Bisericii Ortodoxe Române în dezrobirea țiganilor din Țările Române și eforturile depuse de slujitorii Bisericii pentru integrarea și ajutorarea culturală și spirituală a comunității rome.
Cuvântul integral:
„Rromii sunt atestați documentar pentru prima dată pe teritoriul patriei noastre în anul 1385, într-un act emis pentru Mănăstirea Tismana de Dan I, voievodul Ţării Româneşti. Robia rromilor, ca și sclavia din primele secole creștine, erau realități sociale structurale. Biserica s-a format în cadre sociale pe care nu le controla, nu le contesta fățiș, dar nici nu le aproba.
Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale multimilenare, dintotdeauna a militat pentru libertatea oricărui om care poartă în el chipul lui Dumnezeu. Trebuie să reamintim că Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, în Aşezământul său, cerea cu hotărâre ca preoţii din Ţara Românească să cerceteze pe rromi, să le facă slujbe, pentru că sunt creştini botezaţi în numele Sfintei Treimi, ca şi ceilalţi credincioşi.
În anul 1746, un alt mitropolit al Ţării Româneşti, Neofit Cretanul, a hotărât şi impus dezrobirea rromilor de pe moşiile mănăstireşti şi mitropolitane, intrând în conflict cu marea şi mica boierime din Țările Române, stând împotriva poftei de înrobire nu numai a rromilor, dar şi a românilor, deopotrivă.
Este cunoscut faptul că Biserica a avut preocupări în mod activ pentru dezrobirea rromilor prin strădaniile mitropolitului Nifon II al Țării Românești, cel care a fost implicat şi în procesul de unire a Principatelor, dar şi prin arhimandritul de etnie rromă Ioasaf, stareţul Mănăstirii Snagov.
Incluziunea socială a romilor, o preocupare permanentă a Bisericii Ortodoxe Române.https://t.co/zDdUcGfGwL pic.twitter.com/WdUMSSwulL
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) August 2, 2019
În programul Revoluţiei de la 1848, de asemenea, se solicita dezrobirea romilor. Arhimandritul Ioasaf Snagoveanul, bursierul și ucenicul Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Românești, a fost ales membru în Comisia pentru dezrobirea rromilor, dimpreună cu Cezar Bolliac şi Petrache Poenaru, fapt pentru care a fost exilat din Ţara Românească, ajungând mai apoi la Paris, unde a înfiinţat în anul 1853 prima capelă românească.
Arhimandritul Ioasaf Snagoveanul, om de cultură, a editat pentru prima oară Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie (București, 1843) și a elaborat câteva manuale școlare: Istoria Vechiului Testament (1839); Istoria Noului Testament (1842); Prescurtare din Istoria Vechiului și Noului Testament (1842, ajunsă la a opta ediție), iar la Paris, un Catehism în limba franceză (1870).
Cu totul remarcabilă este la începutul secolului al XX-lea atitudinea arhimandritului Calinic Constantin Şerboianu de la Cernica, de asemenea de etnie rromă, care a scris mai multe lucrări despre rromi, înființând și conducând Asociaţia Rromilor din România și lucrând pentru emanciparea lor prin înfiinţarea unei Universităţi populare speciale.
De asemenea, s-a ostenit să înfiinţeze cooperative meşteşugăreşti, specifice îndemânării rromilor, aceștia fiind foarte talentaţi, după cum se vede şi astăzi, de la muzică şi până la meşteşugurile cele mai pretenţioase.
Arhimandritul Calinic a desfăşurat o activitate misionară intensă, fiind autorul a trei cărţi şi a peste 40 de articole publicate în diverse periodice din epocă, cea mai importantă fiind Țiganii – Istorie, etnografie, lingvistică, gramatică și dicționar, publicată în anul 1930 în limba franceză la prestigioasa editură pariziană Payot”.
La final, IPS Varsanufie a evidențiat lucrarea Arhiepiscopiei Râmnicului pentru romi, prin înființarea unui Departament de catehizare a rromilor, primul de acest fel în Patriarhia Română, condus de pr. inspector Dorin-Nicolae Buda. Vezi mai multe despre cele 9 proiecte sociale și culturale derulate de acest departament pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 291
Id: 69240
Data: Feb 21, 2020
Imagine:
Biserica de lemn din Parohia Geogel, judeţul Alba, a fost inaugurată miercuri. Evenimentul a marcat încheierea proiectului de restaurare a lăcaşului de cult şi a amenajării cimitirului din localitate.
Proiectul de restaurare a fost cofinanțat din Fondul European de .....
Data: Feb 21, 2020
Un grup de clerici și credincioși din Arhiepiscopia Tomisului a donat joi sânge la Constanţa. Ei au venit însoțiți de păstorul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
Arhiepiscopul a precizat că „trebuie să fim solidari unii cu alții”, deoarece „mulți semeni de-ai .....
Data: Feb 21, 2020
Românii plecați în toată lumea se simt mai aproape de casă atunci când se adună duminica la Sfânta Liturghie și se roagă în limba maternă.
Biserica nu a rămas indiferentă la fenomenul migrației și a trimis preoți acolo unde românii au decis să plece. De la țările .....
Data: Feb 21, 2020
Preoteasa nu este doar soţia preotului. Sau doar mama copiilor lui. De cele mai multe ori îi devine parteneră în misiunea pe care clericul o desfăşoară. Şi acest aspect nu implică puţină jertfă, deoarece misiunea eclesială se adaugă la datoria de mamă full time, la cariera .....
Data: Feb 21, 2020
În contextul tragediei din Germania, Mitropolitul Serafim şi Episcopul vicar Sofian Braşoveanul au transmis un mesaj de compasiune în care îndeamnă „să ne rugăm împreună Domnului nostru Iisus Hristos, cel răstignit și înviat, pentru odihna sufletelor acestor frați ai noștri, ucişi .....
Data: Feb 21, 2020
Agenția de pelerinaje Basilica Travel își așteaptă pelerinii cu oferte promoționale la Târgul de Turism al României de la Romexpo în perioada 20-23 februarie 2020.
Agenţia este prezentă în pavilionul B2, la standul 322.
„Așteptăm pelerinii cu mare drag să .....
Data: Feb 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).