În Pastorala de Paști din Anul omagial al Rugăciunii, Episcopul Canadei amintește că Biserica s-a născut din rugăciunea și comuniunea ucenicilor în urma întâlnirii cu Hristos cel Înviat. Ierarhul pune accentul și pe Taina Sf. Euharistii ca act de comuniune al omului cu Dumnezeu.
„Întâlnirea cu Hristos cel înviat constituie Biserica. În urma întâlnirii cu Hristos Sfinții Apostoli se întorc la Ierusalim și împreună cu Maica Domnului, cu celelalte femei și alți ucenici, alcătuiesc prima Biserică sau comunitate care se adună și se roagă în numele Lui”, scrie Preasfințitul Părinte Ioan Casian.
„Din primele momente ale constituirii Bisericii vedem că rugăciunea și comuniunea sunt elementele esențiale ale comunității creștine.”
Comuniunea cu Dumnezeu a credincioșilor nu se face doar prin rugăciune, ci și în mod palpabil, prin consumarea Trupului înviat, fără de moarte și fără de păcat, al Mântuitorului Iisus Hristos, subliniază ierarhul, oferind citate ample din opera Sf. Grigorie de Nyssa.
„Ceea ce ne vindecă pe noi de moarte și de stricăciune este trupul dătător de viață, nemuritor și nestricăcios al Domnului Hristos. Numai el a dobândit această calitate.”
„În rai nemurirea omului era asigurată de rămânerea în comuniunea cu Dumnezeu. După venirea lui Hristos, viața veșnică și îndreptarea depind de aceeași rămânere în comuniunea cu Dumnezeu prin Hristos. Omul nu putea să se vindece pe sine însuși de stricăciune și moarte fără primirea trupului Celui nemuritor adică Hristos prezent în Sfânta Euharistie”, adaugă Episcopul Canadei.
„Numai participând prin comuniune la el omul poate dobândi viața veșnică. Hristos înnoiește, restaurează și răscumpără viața noastră prin înviere. Sfânta Euharistie este Trupul și Sângele lui Hristos, adică noua umanitate. Ea este darul lui Dumnezeu pe care omul îl primește în cadrul Sfintei Liturghii.”
„Sfânta Euharistie devine medicamentul care ne vindecă de păcat și de moarte. Ea întărește comuniunea între credincioși și ne deschide viața către veșnicie”, continuă Preasfinția Sa.
„Scopul vieții noastre aici este restabilirea comuniunii cu Dumnezeu prin Sfânta Euharistie”, iar „Euharistia reprezintă viața veșnică trăită anticipat în Biserică. Prin Hristos prezent în ea avem premisele învierii de obște”, mai explică ierarhul.
În a doua parte a Pastoralei, Preasfințitul Părinte Ioan Casian vorbește despre rugăciune ca metodă de comuniune cu Dumnezeu, mai ales în anul 2022, proclamat de Patriarhia Română Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.
„Este un an în care atenția noastră trebuie să se îndrepte în direcția sporirii rugăciunii. Ea înseamnă a vorbi sau a dialoga cu Dumnezeu în comuniune și în mod personal. Cele două feluri de rugăciune – personală și comunitară – sunt complementare. Ele se sprijină și se întăresc una pe alta”, scrie ierarhul.
„În primul rând, rugăciunea împreună ne face să stăruim «într-un cuget», întărind astfel unitatea Bisericii în calitate de comunitate după modelul primilor ucenici. În al doilea rând, rugăciunea personală ne arată calitatea ireductibilă și valoarea de neprețuit a persoanei umane. Este un fin echilibru pe care Biserica a încercat de-a lungul timpului să-l mențină între comunitate și persoană”, remarcă părintele episcop.
Episcopul Canadei își încheie pastorala cu urarea ca bucuria Învierii să se răspândească în viața fiecăruia spre înnoire și viață veșnică.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 347
Id: 76751
Data: Apr 23, 2022
Imagine:
Maicile de la Mănăstirea Copou din Iași au recreat Epitaful de la Cozia (1396), cel mai vechi epitaf din țară. Lucrarea a durat un an și jumătate, pentru că au fost nevoite să descopere singure cum pot recrea anumite efecte artistice. O maică a explicat pentru
Data: Apr 23, 2022
Mitropolitul celor două Americi explică în Pastorala de Paști ce reprezintă lumina lumânării pe care o aprindem la Înviere și cum putem schimba .....
Data: Apr 23, 2022
Biroul de presă al Patriarhiei Române a făcut publice cifrele referitoare la sprijinul pentru refugiați oferit de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1-14 aprilie. Valoarea totală a ajutorului pentru refugiați acordat de la declanșarea crizei umanitare a ajuns la .....
Data: Apr 23, 2022
Administrația Patriarhală a oferit joi daruri în valoare de 12.150 de lei pentru refugiații găzduiți de două parohii din Arhiepiscopia Bucureștilor. Darurile au fost finanțate din fondul „Ajută cu bucurie”.
Cei 81 de refugiați au primit pachete cu produse alimentare .....
Data: Apr 23, 2022
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a vizitat și evaluat marți stadiul șantierului de restaurare al Bisericilor .....
Data: Apr 23, 2022
Scrisorile pastorale adresate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului în perioada 2008 – 2022:
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).