S-au împlinit 15 ani de la moartea Pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa, unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai comunismului care a făcut peste 20 de ani de închisoare, inclusiv în cadrul Experimentului de la Pitești.
„Cred că, de multe ori, din cauza terorii şi a spaimei, inima noastră a dat diavolului câştig de cauză. Dar până la urmă Dumnezeu ne-a întors pe fiecare înapoi. Ne-a dat la fiecare şansa de a purta ultima bătălie. Căci ultima bătălie n-a fost la Piteşti. Ultima bătălie a fost în inima noastră, atunci când am scăpat de Piteşti. Şi pentru cei mai mulţi, în inima celor mai mulţi, ultima bătălie a fost câştigată de Dumnezeu”, spunea Pr. Gheorghe Calciu.
Biografie
Gheorghe Calciu s-a născut în data de 24 noiembrie 1925 fiind mezinul unei familii de oameni simpli, cu 11 copii, din Mahmudia, Tulcea.
N-am ieşit din sat până când am intrat la liceu, în Tulcea, mărturisea clericul într-un interviu.
Tânărul Gheorghe s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti în anul 1946. A fost arestat în mai 1948 cu acuzația de tipărire de manifeste anti-comuniste, dar şi de ajutorarea unor lideri ai studenţimii legionare.
A fost condamnat la 8 ani de închisoare şi transferat la penitenciarul Piteşti în februarie 1949. Este întemniţat la parterul închisorii, la secţia de temniţă grea și bătut pentru prima dată în mai 1950. Gheorghe Calciu intră în „demascările” conduse de Eugen Ţurcanu pe 6 decembrie 1950, însă cedează torturilor şi ajunge să denunţe inclusiv oameni nevinovaţi.
„Tortura era aşa de mare încât la un moment dat simţeai că tot ce n-ai spus este o piatră pentru tine: nu mai puteai să o duci. A ascunde ceva, orice, despre părinţi, despre prieteni, a nu mărturisi până la capăt, toate deveneau aşa de monstruoase în timpul acela de teroare, (…), încât îţi plesnea capul şi te duceai singur şi spuneai. Şi astfel inima noastră s-a golit. Sufletul nostru a murit, sau cel puţin a amorţit”.
Transferat la Gherla în august 1951, Gheorghe Calciu rămâne sub influenţa „reeducării”, continuând să fie informatorul administraţiei şi să colaboreze cu Ţurcanu şi Popa Ţanu, dar începe să caute o scăpare în muncile pe care le putea face în penitenciar. În anchetele din 1955 refuză cu obstinaţie să admită că a existat o implicare a legionarilor în demascări.
Mai apoi, pe când era închis la Jilava, îşi taie venele pentru a-l ajuta cu sângele său pe Constantin Oprişan, care era grav bolnav, potrivit site-ului fericiticeiprigoniti.net.
„Securitatea ne-a împărţit în aşa fel încât în fiecare celulă să fie un om destructiv, fie moral, fie fizic. La noi l-au băgat pe Costache Oprişan, care-şi scuipa plămânii – nu fac o figură de stil, realmente în fiecare dimineaţă scuipa cheaguri de sânge şi bucăţi de plămâni. […] Noi am rezistat pentru că ne-am grupat în jurul lui Constantin Oprişan care a fost un om deosebit, un adevărat sfânt!”.
„Dupa infernul căderii şi al îndoielilor de mai înainte, acum era cu adevărat un paradis. Aveam o linie, un curaj, aveam o tărie. Mă certam regulat cu gardienii pentru Costache Oprişan! Mâncam bătaie, dar nu mă mai dureau nici loviturile, nici nimic!”.
Eliberat în 1963, i se stabileşte domiciliu obligatoriu la Viişoara. În libertate este supravegheat constant și intens de Securitate, însă el refuză orice colaborare. Îşi ia licenţa în Filologie în 1967 iar apoi, sub protecţia Patriarhului Justinian, termină Facultatea de Teologie şi este hirotonit preot, după cum promisese în închisoare.
În 1978, în Postul Paştelui, părintele Gheorghe Calciu reacţionează împotriva demolărilor de biserici, ţinând celebrele predici din seria „Cuvinte pentru tineri”. Drept consecinţă, este dat afară de la Seminar, cazul său ajunge celebru prin intermediul Europei Libere iar Securitatea ia măsuri pentru a încerca să îl compromită, fără succes însă. În această perioadă primeşte telefoane de ameninţare iar familia îi este terorizată, dar nu cedează.
Este rearestat pe 10 martie 1979 şi condamnat la 10 ani de închisoare sub pretextul implicării sale în Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România.
Este închis la psihiatrie, iar mai apoi transferat la Aiud, într-o celulă cu deţinuţi de drept comun, cărora li se spune să îl omoare. În urma discuţiilor cu părintele Calciu, aceştia refuză să mai îndeplinească planul de asasinare.

Ca rezultat al presiunilor internaţionale din partea lui Ronald Reagan, Margaret Thatcher sau Papa Ioan Paul al II-lea, Gheorghe Calciu este eliberat în 1984 şi forţat să părăsească ţara împreună cu familia în 1985. Caterisirea sa, pronunţată de Biserica Ortodoxă Română în 1984, avea să fie ridicată de Patriarhul Teoctist după 10 ani.
În Statele Unite lucrează o primă perioadă ca muncitor necalificat, după care preia o parohie ortodoxă din Washington.
A fost primit și la Casa Albă atât de Ronald Reagan, cât și de George Bush Sr.
După revoluţie, părintele Calciu a călătorit anual în România, iar la moartea sa, pe 21 noiembrie 2006 a fost înmormântat, conform dorinţei sale, la mănăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ.
Sursă foto: fericiticeiprigoniti.net
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 341
Id: 75421
Data: Nov 21, 2021
Imagine:
O sută zece biserici monument istoric de lemn din cele patru zone etnografice ale Maramureşului pot fi vizitate online. După implementarea tururilor virtuale pentru lăcaşurile de cult din
Data: Nov 22, 2021
Părintele arhimandrit Ioanichie Bălan a trecut în veșnicie în data de 22 noiembrie 2007 la vârsta de 77 de ani. Luni se împlinesc 14 ani de la moartea sa.
Fundamentat pe scrierile patristice, părintele Ioanichie avea câteva
Data: Nov 22, 2021
Simpozionul internațional de Teologie intitulat „Polis & Paideia” se va desfăşura anul acesta în data de 29 noiembrie. Evenimentul academic va avea tema: „Teologie și Teologhisire”.
Simpozionul este găzduit de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie (Colectivul .....
Data: Nov 22, 2021
Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț și-a serbat duminică hramul. Din program a făcut parte și comemorarea compozitorului Ciprian Porumbescu și evocarea laturii .....
Data: Nov 22, 2021
Organizaţia Tinerilor din Sibiu organizează
Data: Nov 22, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Casian a comemorat sâmbătă trei mari patrioți, filantropi, oameni de cultură și sprijinitori ai Academiei Române și ai Bisericii: .....
Data: Nov 22, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).