În data de 4 martie 1990, prima duminică din Postul Mare, actualul Patriarh al României a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Timișoara.
Preafericirea Sa devenea pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titulatura de „Lugojanul”. A slujit în această demnitate doar trei luni, fiind ales în data de 7 iunie Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.
După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.
Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.
Din septembrie 2007 este Patriarhul României.
Construirea Catedralei Mântuirii Neamului, idealul național primit ca mandat de la înaintași, este o realizare de referință pentru Patriarhul Daniel, însă „catedralele” ridicate sub coordonarea Preafericirii Sale sunt mai multe și nu la fel de mediatizate.
Catedrala încununează zeci de alte proiecte de importanță majoră, între care se numără: canonizarea a 33 de români, înființarea a patru noi episcopii în diaspora, investirea a aproape 200 milioane de euro în programe și activități social-filantropice, înființarea Centrului de Presă Basilica ș.a.
Dincolo de contribuția la nivel național, activitatea Patriarhului Daniel s-a făcut remarcată mai ales în contextul Sfântului și Marelui Sinod din Creta unde a susținut principiul sinodalității ca normă canonică la nivel panortodox.
Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune şi în acelaşi timp a îmbunătăţi viaţa tuturor.
Vezi mai multe detalii în Biografia Patriarhului României.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 308
Id: 69356
Data: Mar 4, 2020
Imagine:
Patriarhul Neofit a participat marți, 3 martie 2020, la ceremoniile organizate de Ziua Națională a Bulgariei, la 142 de ani de la eliberarea țării de sub dominația otomană.
În Catedrala din Sofia, Patriarhul Bulgariei a oficiat o slujbă de pomenire. S-a rugat pentru .....
Data: Mar 4, 2020
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului contribuie prin diferite donații la modernizarea secției ORL a Spitalului Grigore Alexandrescu din București.
La finalul lunii trecute, în 28 februarie, cu ajutorul voluntarilor a fost înlocuit mobilierul din .....
Data: Mar 4, 2020
Pr. prof. Ioan Sauca va fi Secretarul general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din 1 aprilie 2020 și până la întrunirea Comitetului Executiv CMB din iunie 2020. Inițial programată în martie, aceasta a fost amânată din cauza răspândirii infecției cu virusul .....
Data: Mar 4, 2020
Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2020
Preacuviosului cin monahal, Preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Patriarhiei .....
Data: Mar 4, 2020
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat miercuri, la Palatul Cotroceni, la Ceremonia de acordare a Premiului European „Coudenhove-Kalergi” Președintelui Klaus Iohannis.
Premiul European „Coudenhove-Kalergi” 2020 i-a fost .....
Data: Mar 4, 2020
Arhiepiscopia Timișoarei și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara organizează în Postul Mare seria de prelegeri „Conferințe Prepascale 2020”. Tema din acest an este „Pastorația părinților și copiilor – Responsabilități și .....
Data: Mar 4, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).