S-au implinit 423 de ani de la prima unire a romanilor, realizată de Mihai Viteazul – martir și erou al națiunii

S-au implinit sambătă 423 de ani de la prima unire politică a romanilor, iar infăptuitorul ei – „un domnitor roman profund credincios”, este omagiat ca martir și erou al națiunii romane.

Actul de unire din 27 mai 1600 este cel mai important eveniment din istoria domnitorului muntean. După victoria asupra lui Andrei Bathory, işi făcea intrarea triumfală in Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy.

In mai 1600, Mihai Viteazul il alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizand, astfel, prima unire a Ţărilor Romane.

Titulatura folosită de voievod era: „Domn al Ţării Romaneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat cateva măsuri urgente: adoptarea aceleiaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea in varf vulturul cu crucea in cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite inlesniri preoţilor şi iobagilor romani şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Egumenul Ioan de la Prislop.

Mihai Viteazul a fost asasinat de cei langă care luptase in Liga Creştină, in data de 9/19 august 1601, la Campia Turzii.

Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi inmormantat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, langă Targovişte.

Pe lespedea mormantului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Romaneşti şi Ardealului şi Moldovei”.

Prima unire a romanilor sub Mihai Viteazul s-a făcut și „prin tainica lucrare a preoților”,�explică�Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Romane.

Despre Mihai Viteazul, Patriarhul Daniel spunea că a fost „un domnitor roman profund credincios, un apărător al crucii şi al Bisericii strămoşești”. Cu prilejul comemorării sale, descoperă 7 aspecte din viața duhovnicească a Domnitorului Mihai Viteazul.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 100

Id: 78388

Data: May 29, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).